• Eveniment
Data:
25.04.2016
Adresă:
Google MapsStrada Ion Câmpineanu 28
Locaţie:
Sala Palatului
Prezentare

Luna aprilie vine cu o propunere muzicală îndrăzneaţă. Exploring Jazz este un nou concept ce îşi propune să aducă pe scenele româneşti cele mai reprezentative nume ale jazz-ului internaţional.

La prima ediţie a evenimentului Exploring Jazz, celebrul muzician cubanez Roberto Fonseca este cap de afis.  Artistul, despre care The UK Guardian  a scris că este: ”un pianist incredibil, compozitor şi lider de trupă, cu un talent melodic ce îi poate întrece pe cei mai cunoscuţi artişti”,  va concerta pe 25 aprilie, la Sala Palatului din Bucureşti. Alături de Fonseca, pe scenă vor urca prietenii săi, Ramsés Rodriguez şi Yandy Martinez, iar invitaţi speciali  ai serii vor fi  Adrian Naidin Quartet şi Vali Boghean Band, doua grupuri de muzicieni cunoscute pentru calitatea incontestabilă a actului artistic.

Pianist de referinţă al scenei internaţionale de jazz, Roberto Fonseca este apreciat şi cunoscut  pentrul stilul său inedit care îmbină influenţele clasice cu cele afro-cubaneze. În copilărie a studiat tobele, reorientându-se mai târziu către pian, instrumentul care a continuat să îl fascineze până în ziua de azi. Pe scenă de la o vârstă fragedă, Fonseca şi-a început cariera în cadrul festivalului Havana Jazz Plaza. În 1999, primul său album, pe care l-a înregistrat împreună cu Javier Zalba şi grupul Temperamento, a obţinut premiul Cuba’s Best Album. Această recunoaştere l-a determinat să lucreze la două proiecte solo în care se pot simţi influenţe de jazz latin, muzică urbană, afro-cubaneză şi chiar hip-hop.

La scurt timp după lansarea proiectelor solo, Roberto Fonseca a plecat în turneu cu Buena Vista Social Club, sub îndrumarea lui Ibrahim Ferrer, urmând o serie de peste 400 de concerte, în toată lumea. Experienţa acestui turneu i-a oferit pianistului o nouă perspectivă asupra muzicii, găsindu-şi inspiraţia pentru următorul proiect, Zamazu, o fuziune de jazz, muzică tradiţională cubaneză şi ritmuri africane.

Au urmat ani plini pentru Fonseca, acesta fiind invitat la cele mai importante festivaluri de jazz din lume şi colaborând cu nume mari ale scenei contemporane, precum Fatoumata Diawara, Omara Portuondo, Carlinhos Brown sau Augusto Enriquez. În 2012, cubanezul a lansat albumul ”Yo”, nominalizat la premiile Grammy, categoria Best Latin Jazz Album. The Daily Telegraph a afirmat despre acest proiect că este ”prea bun ca să câştige”, marele premiu fiind de obicei atribuit unor proiecte convenţionale şi nu la fel de îndrăzneţe şi inovative ca cel al lui Fonseca.

Atât concertul de la Sala Palatului, cât şi cel de la Filarmonica de Stat „Transilvania”
din Cluj fac parte din turneul de promovare al albumului At Home. Împreună cu  Ramsés ‘Dynamite’ Rodriguez la tobe şi Yandy Martinez la bas, Roberto Fonseca duce ritmurile jazz-ului cubanez în toată lumea, continuând să se inspire şi să îşi ia pulsul din fiecare loc în care se află.

„Îmi doresc ca muzica mea să ajungă către cei care încă nu au descoperit-o, în speranţa că într-o zi voi ajunge pentru aceştia un punct de referinţă în jazz.”

Tot pe ritmuri de jazz ne vor încânta şi Adrian Naidin Quartet şi Vali Boghean Band, artişti consacraţi pe scena cunoscătorilor muzicii de calitate.

Adrian Naidin este un explorator al artei muzicale, acesta având la activ numeroase proiecte de muzică clasică, rock, muzică românească cultă şi jazz. Împreună cu alţi trei muzicieni de excepţie, Sorin Zlat la pian, Gabriel Bălaşa la percuţie şi Eugen Amarandei la contrabas, Adrian este pregătit să împartă cu publicul de la Sala Palatului secretele jazz-ului, într-o seară de neuitat. O revelaţie a ultimilor ani, atât pentru public, cât şi pentru critică, Adrian Naidin a urcat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în spectacolul “Caramitru-Mălaele, câte-n lună şi în stele”, pentru a modera cu geniu duelul în versuri al celor două forţe ale teatrului românesc. Adrian s-a remarcat, de asemenea, şi prin colaborarea cu celebrul muzician Moby pentru realizarea coloanei sonore a filmului “The Necessary Death of Charlie Countryman”.

Valentin Boghean este unul dintre cei mai talentaţi muzicieni din Republica Moldova, aclamat de publicul care umple sălile de spectacole până la refuz. Pe lângă vocea sa inconfundabilă, Vali este cunoscut ca fiind un maestru al instrumentelor aerofone, inlcluzând trompeta, saxofonul, flautul, tilinca, kavalul, dudukul, cimpoiul şi clarinetul, dar nu ratează ocazia de a-şi cuceri audienţa cu interpretări la chitară clasică şi bass. El va fi acompaniat de un band ce are în componenţă unii dintre cei mai buni muzicieni din republica Moldova, cu o mare experienţă internaţională,  Valeriu Caşcaval la ţambal, Gari Tverdohleb la tobe, Valentin Schirca la pian, Sandu Darabanla chitară şi  Oleg Lascu la contrabas.

Organizatorul conceptului Exploring Jazz precizează: ”Suntem  siguri  că Exploring Jazz va fi unul dintre cele mai aplaudate evenimente ale acestei primăveri. Am căutat să aducem pe scena Sălii Palatului trei muzicieni care, desi, aparţin unor şcoli diferite de muzică,  folosesc elemente  comune ce contribuie la dezvoltarea parcursului artistic al fiecăruia. Printre acestea se numără sunetul original, modalitatea îndrăzneaţă de abordare a muzicii şi maturitatea scenică deosebită, în ciuda vârstei lor.”

Biletele pentru evenimentul „EXPLORING JAZZ” au fost puse în vânzare şi pot fi achiziţionate  la preţuri variabile în funcţie de categoria de loc, după cum urmează: VIP -198 lei, Cat.I – 149 lei, Cat.II -100 lei, Cat.III-70 lei şi Cat.IV - 50 lei. Acestea sunt disponibile la Sala Palatului, în reţeaua agenţiilor Eurolines şi TUI TRAVELCENTER, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos, Librăria Mihai Eminescu, Magazinul Muzica, Unirea Shopping Center (etj.2), Diverta, Flanco, reţeaua de magazine SAY Shops, UMAN, Senia, IQ BOX, agenţiile Perfect Tour, la Hard Rock Café, stand-ul de bilete de la Metrou Unirii 1, lângă casa de bilete Metrorex şi Berăria H precum şi online pe  www.ticketnet.ro , www.myticket.ro , www.bilet.ro , www.iabilet.rowww.vreaubilet.ro, www.biletoo.ro şi www.bilete.ro.

 

 

Comentarii
ABONARE