Cât câştigă meseriaşii de la Hollywood! Ce salarii au tâmplarii, bucătarii sau şoferii actorilor

De: Cătălina Matei / 07.10.2014, 10:42
Cât câştigă meseriaşii de la Hollywood! Ce salarii au tâmplarii, bucătarii sau şoferii actorilor
Toată lumea ştie că marii actori fac bani frumoşi la Hollywood, chiar dacă onorariile au mai scăzut în ultima vreme. De la cele 75 de milioane de dolari câştigate de Robert Downey Jr. în ultimul an până la cel 15 procente pe care Sandra Bullock le primeşte din încasările filmului "Gravity”, Hollywood-ul freamătă de bani. Însă, în spatele starurilor, stau sute de meseriaşi. Cât câştigă un tâmplar, un şofer sau un bucătar în Cetatea Filmului? Mult peste salriul omologilor din România!

Publicaţia The Hollywood Reporter a dezvăluit recent ce salarii se plătesc în Cetatea Filmului de la marii actori până la meseriaşii care apar la genericul de final al unei pelicule. Bani frumoşi, în ciuda crizei care s-a instalat în Statele Unite ale Americii de ceva ani.

Dacă Robert Downey Jr. şi-a rotunjit veniturile cu 75 de milioane de dolari în ultimul an (prin intermediul unei clauze potrivit căreia actorul a primit 7 cenţi la fiecare dolar pentru încasările filmului „Iron Man 3”, dar şi al celor 12 milioane de dolari primite din reclamele pentru compania HTC), Sandra Bullock a încasat mai puţin. Asta şi pentru că femeile, în continuare, sunt plătite mai prost decât bărbaţii, chiar dacă am ajuns deja în secolul 21. Revenind la Sandra Bullock, sumele pe care le-a câştigat în ultimele 12 luni se datorerază celor 15 procente din încasările filmului „Gravity”, care îi aparţin, şi onorariu lui de 10 milioane de dolari pentru rolul din comedia „The Heat”.

„Dacă eşti un star, eşti foarte bine plătit”, spune un agent de top, „însă onorariile pentru actorii de nivel mediu au fost reduse”. Leonardo DiCaprio a încasat 25 de milioane de dolari (inclusiv bonusuri) pentru rolul din „Lupul de pe Wall Street”, în timp ce colegul său de distribuţie Jonah Hill a primit doar 60.000 de dolari, potrivit Mediafax. Pentru prestaţia sa, Jonah Hill a fost nominalizat la Oscarul pentru rol secundar.

Nici agenţii nu o duc prea rău, deşi criza i-a afectat şi pe ei. Astfel, agenţii debutanţi primesc de obicei 50.000 – 65.000 de dolari pe an, iar cei cu experienţă câştigă aproximativ 200.000 de dolari pe an. Partenerii din agenţiile de impresariat câştigă 400.000 – 700.000 de dolari, iar membrii din consiliile de administraţie – precum Bryan Lourd de la CAA şi Patrick Whitesell şi Ari Emanuel de la WME – pot să câştige circa 10 milioane de dolari pe an.

În mod excepţional, bonusurile bazate pe câştigurile clienţilor pot să-i transforme pe agenţii de nivel mediu în angajaţi care câştigă 1 milion de dolari pe an. De exemplu, Tracey Jacobs de la UTA, cea care se ocupă de contractele lui Johnny Depp, câştigă până la 9 milioane de dolari pe an.

Dacă actorii, agenţii, regizorii şi scenariştii se regăsesc în primele două “linii”, cea de-a treia şi include pe meseriaşi. Adică tot staff-ul tehnic şi logistic: de la tâmplari, mecanici, electricieni şi bucătari, până la coafeze, profesori de “dialecte” sau dubluri.

Foto: www.taptowin.co.uk

Deşi pare greu de crezut, în cea de-a treia “linie” de la Hollywood îi putem include şi pe actroii care apar în filmele pentru adulţi. În medie, un actor porno a câştigat în intervalul august 2013 – august 2014 aproximativ 120.000 de dolari. Aproape aceiaşi bani ca un make-up artist, care are un salariu anual de 100.000 de dolari.

Bucătarii câştigă ceva mai bine, mai ales cei care gătesc exclusiv pentru actorii-vedete. De exemplu, un chef privat poate primi un onorariu între 75.000 de dolari şi 200.000 de dolari. Totul depinde de cât de complicat este meniul pe care trebuie să-l pregătească, de cât de ciudate sunt preferinţele şi cerinţele clienţilor. Iar dacă vorbim despre actriţe celebre, acestea sunt întotdeauna la dietă! Prin urmare, bucătarii trebuie să fie şi mai atenţi la ingredientele pe care le folosesc.

Aţi auzit de Best Boy Electric sau de Best Boy Grip? Nu, nu e vorba de vreun tânăr actor aflat la primul rol din viaţa sa, ci de o adevărată meserie de pe un platou de filmare. Un fel de “băiat de mingii”, un om bun la toate, care se asigură că programul este respectat, care mai livrează câte o cafea, două vreunui asistent de regie sau de imagine, care strânge recuzita după ce s-au încheiat filmările şi inventariază aparatura operatorilor… şi multe altele. Un astfel de meseriaş a câştigat în ultimul an la Hollywood 95.000 de dolari, mai mult decât o dublură, a cărei remuneraţie ajunge la 33.000 de dolari.


Foto: www.taptowin.co.uk

Din orice industrie de planeta asta nu pot lipsi şoferii, iar la Hollywood un conducător auto autorizat poate câştiga 56.000 de dolari, în timp ce un tâmplar încasează 61.000 de dolari. O costumieră poate avea un salariu de 79.000 de dolari, iar un grădinar câştigă 50.000 de dolari pe an.

Şi tot în industria cinematografică există şi alţi meseriaşi inediţi, pe care nu-i întâlneşti în alt domeniu. De exemplu, aţi auzit de profesor de “dialecte”? Adică cel care îi învaţă pe actori să vorbească folosindu-se de un anumit accent. Un astfel de cadru didactic are un salariu de 125.000 de dolari, în timp ce un profesor obişnuit care dă meditaţii copiilor-actori direct pe platourile de filmare poate câştiga 88.000 de dolari.

Onorariul unui hair stilist poate ajunge până la 77.000 de dolari pe an, iar cel al unui electrician sau al unui mecanic este de 59.000 de dolari. Mai bine plătit este tehnicianul responsabil cu luminile – 102.000 de dolari.   

Dar de un Prop Master aţi auzit? Este persoana responsabilă de obiectele portabile de pe un platou de filmare. De la cărţile de pe raft până la cutia de cereale din cămară. Dacă cei de pe set solicită un anumit obiect, Prop Master-ul trebuie să se asigure că lucrul respectiv este livrat imediat. Iar pentru asta este plătit cu 59.000 de dolari pe an.

Iar casierul, cel care întocmeşte fişele de salarizare şi are grijă ca toţi cei implicaţi în echipa tehnică a unui film să-şi primească banii, are şi el un salariu fix: 66.000 de dolari pe an.

Cătălina Matei