Actriţa Delia Antal vrea să schimbe imaginea românilor în lume şi face un documentar despre România!

Apropo.ro / 22.03.2015, 09:00
Actriţa Delia Antal vrea să schimbe imaginea românilor în lume şi face un documentar despre România!
Trăieşte de mai bine de 10 ani la Londra şi îşi doreşte să facă ceva pentru români şi pentru ţara în care s-a născut. Actriţa şi regizoarea Delia Antal a fost invitată recent la BBC unde a povestit despre România şi despre documentarul pe care vrea să-l facă despre ţara ei. De altfel, Delia a susţinut şi a participat la protestul desfăşurat la Londra în faţa postului de televiziune britanic Channel 4, fiind indignată de documentarul despre imigraţii români difuzat de acesta. De aici a pornit totul!
– Delia, ai susţinut protestul desfăşurat la Londra, în fata sediului Channel 4, fiind indignată de documentarul despre imigraţii români difuzat de postul britanic Channel 4. Ce anume te-a deranjat cel mai tare?
 
Cert este faptul că titlul nu-i reprezintă pe toţi românii care vin în UK, deci aici au greşit enorm, în schimb, personal m-am bucurat să văd o altă parte a României de care eu nu ştiam că există şi că englezii au scos la iveală mizeria şi corupţia din ţara noastră, în felul acesta sperăm ca şi guvernul României să facă ceva în acest sens. Datorită episoadelor “The Romanians are coming” ( “Vin românii”), noi, românii din UK, parcă ne-am unit şi, ce e şi mai bine, cu toţii vrem să contribuim la îmbunătăţirea imaginii noastre. Eu am să fac asta printr-un documentar.
 
Foto: Facebook
 
 
– Ai fost singura româncă care a trimis o scrisoare atunci postului de televiziune britanic şi ai primit şi un răspuns? Ce s-a schimbat de atunci? Channel 4 a difuzat şi episodul 2 al documentarului “Vin romanii”…
 
Nu am fost singura românca care a trimis scrisoare. Da, au difuzat şi episodul 2 şi 3 şi au promis că vor fi mai pozitive şi nu au fost. Toate documentarele pe care eu le-am văzut despre România sau despre români sunt foarte triste. Excepţie făcând „Wild Carpathia”,  producătorul Paul Lister fiind vecinul meu, aici în Londra, mi-a dat o lecţie de viaţă şi m-am trezit şi eu la realitate.
 
 
–  Ai  fost invitată recent la BBC! Cum ai ajuns acolo? Tot pe această temă?
 
Am ajuns la BBC datorită faptului că eu în prezent lucrez la un documentar despre românii de excepţie din UK, geniile şi inventatorii României din prezent şi trecut, şi locurile unice din România.
 
 
– Care au fost reacţiile în urma apariţiei tale la BBC?
 
Constructive! Datorită acestei apariţii, m-au contactat prin website-ul meu 2 persoane din BBC, care vor să mă ajute la documentar şi chiar mi-au acordat interviuri pentru acesta. Va fi primul documentar făcut despre români şi România, foarte pozitiv, numai cu lucruri bune, pentru mulţi poate plictisitor, dar pentru alţii foarte util. Acest documentar va deschide ochii şi minţile multora, atât ale românilor dar mai ales străinilor. Atunci când un străin va auzi că eşti român nu va mai avea o îndoială dacă eşti sau nu hoţ, criminal etc, dimpotrivă se va lumina şi va gândi că eşti un om inteligent cu potenţial mare. La fel şi pentru orice român căruia îi era greu să spună cu mândrie “Sunt român!”. Cu siguranţă, după ce va vedea acest documentar va fi sigur pe el că este român. Este un documentar fără nume deocamdată, menit să inspire orice naţionalitate, să spună: “Mamă, ce documentar frumos au făcut românii despre ei, hai să facem şi noi despre ţara noastră!”. 
  
Foto: Facebook
 
 
Cu ce te ocupi după lansarea filmului “D’ORA”, care a marcat debutul tău ca actor şi regizor? Ce alte producţii proprii pregăteşti?
 
Am câteva proiecte la care lucrez dar nu pot să le fac publice pentru ca acest lucru este interzis atunci când aplici pentru fonduri europene, poţi să fi descalificat. Pot să vorbesc doar despre documentarul despre România deoarece nu este sprijinit financiar de nimeni, cu toţii lucrăm ca voluntari, suntem doar români. Am făcut o postare pe Facebook că am nevoie de echipă pentru acest documentar şi în ziua următoare deja filmam, deci dovada că dacă vrem se poate, românii ştiu să fie uniţi şi merităm să fim văzuţi într-o lumină bună. Sigur avem şi noi problemele noastre ca naţie dar cu siguranţă fiecare le are. Odată pentru totdeauna trebuie să schimbăm imaginea românilor din străinătate şi sper că acest documentar să ajute la acest lucru. Această producţie nu va fi de vânzare, se va putea difuza gratuit la orice televiziune şi festival din toate ţările. Nu avem intenţii comerciale, este un gest de uniune a românilor, pro bono care cu siguranţă ne va oferi tuturor o satisfacţie enormă cu mult mai mare ca orice sumă materială. 
 
 
–  De cât timp trăieşti la Londra şi cât de greu sau de repede te-ai acomodat acolo?
 
Se apropie de o treime din viaţa mea. Mi-a fost foarte greu timp de 2 ani şi jumătate, apoi a început să îmi placă mult. Acum aici este casa mea, aici mă simt cel mai în siguranţă.
 
 
Ce dificultăţi ai întâmpinat acolo, la început, din cauza faptului că eşti româncă?
 
Sincer nu prea a fost cazul pentru că în cercurile mele întotdeauna am fost respectată. Dar într-adevăr m-am simţit discriminată la începutul carierei de actriţă la castiguri, din acest motiv eu nu merg la castinguri. Sunt sigură că voi reuşi în carieră mai devreme sau mai târziu şi fără să mă umilesc sau să fac compromisuri. 
 
Foto: Facebook
 
 
– Cum eşti văzută acum acolo?
 
Mie mi se pare că sunt văzută ok, dar ideal ar fi să îi întrebaţi pe cei din jurul meu cum mă văd ei pe mine.
 
 
– Ai început să-ţi petreci vacanţele în ţară, să descoperi frumuseţile ţării în care te-ai născut! De Paşte ce o să alegi, o vacanţă exotică sau vii din nou în România?
 
Nu numai că încerc să vizitez cât mai mult România dar şi studiez şi fac foarte mult research despre România, este noua mea pasiune. De Paşte voi fi la Londra deorece cu siguranţă înainte şi după voi fi în studioul de montaj cu editorul, este foarte important să terminăm documentarul la care lucrăm acum înainte de 26 aprilie. Dacă se întâmplă acest lucru, cu siguranţă îl duc la Cannes, la  „the doc corner”.
 
Foto: Facebook
 
 
-Ce îţi lipseşte cel mai mult din ţară atunci când eşti la Londra sau altundeva? 
 
Mama şi nepoţica mea.