Mirela Retegan: “Mi-am dorit ca Zurli să ajungă un fenomen!”

Apropo.ro / 31.03.2015, 11:42
Mirela Retegan: “Mi-am dorit ca Zurli să ajungă un fenomen!”
Toţi copiii o iubesc şi este mereu cu zâmbetul pe buze şi pusă pe distracţie! Mirela Retegan este cel mai cunoscut animator pentru copii. A făcut din pasiunea pentru copii cel mai mare teatru privat pentru copii, “Gaşca Zurli”, care a devenit astfel prima producţie românească cu recorduri în materie de număr de spectacole şi bilete vândute. Pe 31 mai, “Gaşca Zurli” pregăteşte un spectacol eveniment la Sala Palatului din Bucureşti, iar Mirela Retegan abia aşteaptă să facă istorie!
– Mirela, cum s-a născut proiectul tău de suflet, “Gaşca Zurli”, cel mai mare teatru privat pentru copii?
 
Primul concept şi primele personaje le-am creat pentru copilul meu. Maya avea 4 ani şi mi-am dorit să înveţe lucrurile importante cu bucurie şi să le reţină uşor. Cuvintele de bază în viaţă, “Te rog frumos”, “Mulţumesc”, “Iartă-mă” şi “Te iubesc” sunt mult mai uşor de reţinut dacă ai exemplul unei vrăjitoare caraghioase care în loc de “Te iubesc” spune “Te ciupesc”, iar pe copii asta îi amuză teribil.
Pentru fiecare situaţie am inventat o poveste după sufletul Mayei în care am lăsat loc imaginaţiei ei să vizualizeze vorbele mele şi în care am strecurat elemente educative. Câţiva ani mai târziu toate aceste “invenţii” le-am urcat pe scenă . M-au convins părinţii care mi-au spus “Învaţă-ne şi pe noi să ne jucăm cu copiii noştri”. În câţiva ani a ajuns fenomen naţional şi cel mai mare teatru privat pentru copii şi părinţi.
 
 
Foto: Facebook
 
 
– Te gândeai vreodată că o să ai atât de mult succes şi priză la copii?
 
Mi-am dorit ca Zurli să ajungă un fenomen. Mi-am dorit să afle  cât mai mulţi părinţi din România reţeta prin care poţi să faci mai uşoară şi mai frumoasă perioada în care stai cu copilul. Mi-am dorit pentru copiii din România cântece şi jocuri noi, româneşti, care să le înveselească tuturor copilăria. Personaje pe care să le iubească şi cu care să se întâlnească. Personaje care cântă şi se joacă împreună cu ei.  Acum, milioane de copii ştiu “Am o căsuţă mică”, “Cucu Bau”, “Rempompi”.
 
 
–  Care e cel mai greu personaj pe care l-ai interpretat vreodată la Zurli?
 
Cred că rolul de director de casting a fost cel mai greu. Câţiva interpreţi  din Gaşcă i-am găsit uşor, alţii au ajuns mai greu. Unii au rămas, mai mult alţii au renunţat ei la mine sau eu la ei mai repede. Pentru că ştiu exact cu ce oameni vreau să lucrez, nu mi-a fost uşor să-i aleg. A trebuit să-i găsesc şi de cele mai multe ori pe cei mai buni nu i-am luat în castinguri ci destinul ne-a adus împreună.
 
 
–  Sunteţi în turneu prin ţară cu Gaşca Zurli. Cum aţi fost primiţi până acum şi când terminaţi turneul?
 
Am surprins  o piaţă întreagă. Suntem prima producţie românească cu recorduri în materie de număr de spectacole, bilete vândute, bilete vândute on-line. În ţară până acum, în 25 de ani, noi am fost primul motiv important pentru zeci de mii de  oameni să înveţe  cumpărarea de bilete on-line. Sunt oraşe în care un spectacol s-a vândut în 3 zile. Oraşe în care ne aşteaptă părinţii cu mâncare, cu flori. Suntem foarte iubiţi şi ne bucurăm că lumea a înţeles exact ce ne-am propus. Întâlnim tot felul de situaţii şi de poveşti emoţionante. La Baia Mare m-a rugat o mămică să trecem pe la fetiţa ei pe-acasă. Are 3 ani, e epileptică şi nu poate participa la spectacole. Mama era dispusă să plătească oricât pentru 10 minute de zâmbet. Am discutat cu ea şi ne-am înţeles să vină la teatrul din Baia Mare după spectacol. Evident, nu i-am luat niciun ban, am stat cu copilul care s-a agăţat de gâtul Fetiţei Zurli şi mi-a mărturisit mama că aşa fericită nu a mai văzut-o niciodată. Iar noi am primit cele mai proaspete şi bune prăjituri dincolo de privilegiul de-a aduce atâta fericire. Mai avem puţin de alergat. Terminăm turneul  la “Întâmplări din lumea Poveştilor” înainte de Paşte
 
Foto: Facebook
 
–  Pe 31 mai aveţi  un super spectacol în Bucureşti, la Sala Palatului. Ce noutăţi aţi pregătit pentru copii?
 
Va fi un spectacol eveniment. Sala Palatului e cea mai mare sală de spectacole din România. Doar marile producţii şi marii artişti ajung acolo. E un fel de etalon. Ai fost la Sala Palatului. Sunt şanse mari să rămâi în istorie. Noi suntem pregătiţi să oferim cel mai mare spectacol pentru copii pus vreodată pe o scenă de o trupă românească. O superproducţie cu o poveste nouă, cântece noi dar şi cele deja foarte cunoscute. Avem câteva surprize pe care încă nu le putem divulga, mai aşteptăm confirmări. Perdele de lumină, ecrane, peste 30 de personaje care o să-i întâmpine pe copii de la intrare până în sală, atracţii în holul Sălii Palatului. E pe 31 mai, duminica. E fix înainte de 1 iunie şi trebuie să fie cel mai frumos spectacol dedicat copilăriei. Copiilor şi părinţilor lor.
 
 
–  Care este obiectivul principal al Găştii Zurli?
 
Zurli este primul teatru privat din România care şi-a transformat spectacolele într-o platformă, pentru a le da mai multă încredere copiilor, pentru a-i învăţa lucruri care să-i motiveze şi care să-i ajute să relaţioneze mai uşor cu cei din jur.
Zurli este primul teatru din România care şi-a conceput producţiile ţinând cont de efectul post spectacol. Cu ce plecăm acasă. În minte şi în suflet nu în buzunare sau în mâini. Un alt obiectiv important pentru mine a fost integrarea părinţilor în lumea copiilor.
 
 
– Ce anume învaţa copiii de la spectacolele Zurli?
 
Copiii învaţă din spectacolele noastre cum să-şi acceseze imaginaţia şi să o folosească pentru a înţelege lumea din jurul lor după propriul suflet şi nu după canoanele sociale. Învaţă că depinde de ei să-şi folosească mintea pentru a face lumea mai bună. Părinţii şi copii, râd de personajele negative din poveştile noastre şi  recunosc dintre caracteristicile lor la copiii – mai mari sau mai mici – care nu sunt aşa de buni pe cum ar trebui. Personajele negative nu sunt luate acasă, nici măcar noaptea în somn, pentru că ele apar în poveşti într-o formă …specială, magică, spre amuzamentul şi confortul spectatorilor de orice vârstă.
 
 
–  Ai vreo superstiţie înainte de a urca pe scenă cu Gaşca Zurli?
 
Nu. Încerc înainte de spectacole să mă conectez cu sala şi să mă gândesc la lumina din oameni, lumină pe care vreau să o văd în sală atunci când se deschide cortina. Noi avem în gaşcă tot felul de ritualuri în spatele cortinei. Nu intrăm în spectacol de pe stradă, pur şi simplu.
 
   
– Cum este mama Mirela Retegan şi ce-şi doreşte pentru fiica ei?
 
Sunt  o mamă curajoasă care creşte un copil normal, echilibrat, fericit.  O mamă care a înţeles la timp că nu e proprietara copilului ei, că rolul de mamă este de a ghida copilul în viaţă şi nu de a trăi în locul lui. Singurul lucru pe care îl vreau de la Maya e să fie fericită. Ea ştie că eu îi voi respecta toate alegerile, că o voi susţine şi o voi iubi necondiţionat toată viaţa şi că voi rămâne pentru totdeauna farul ei. Că poate să plece să colinde lumea şi să o descopere dar va ştii întotdeauna că acolo unde mă va căuta, mă va găsi şi voi fi pentru ea lumina care să o scoată din orice întuneric. Ştie despre mine că nu aştept nimic de la ea şi că nu mi-am sacrificat viaţa ca să o cresc ci i-am oferit cu bucurie tot ce am putut. Şi mai ştie că voi fi  de partea ei toată viaţa.
 
 
–  Oferi  fericire şi bucurie tuturor copiilor! Ce înseamnă însă fericirea pentru tine şi cum o defineşti?
 
Eu sunt un om fericit şi dau cu drag din ceea ce am şi altora. Cei care trăiesc pe lângă mine ştiu asta şi uneori îmi reproşează că nu fac faţă valului de fericire care vine dinspre mine. Mă bucur de fiecare zi pe care o primesc de la Dumnezeu, investesc banii într-o afacere pe care am numit-o “Banca de amintiri” , strâng în suflet imagini din locuri şi momente memorabile şi mă înconjor de oameni frumoşi. Iar Doamne Doamne îmi trimite toţi îngerii de care am nevoie. Fericirea e în mine, cu mine. Îmi fac jucării în fiecare zi, găsesc în permanenţă motive de veselie. Sunt un om care râde mult şi bine, care nu se teme de nimeni şi de nimic, sunt un om care se roagă şi mulţumeşte pentru tot ceea ce i-a fost dat să trăiască. Să-ţi fie munca răsplătită cu milioane de feţe fericite e una dintre cele mai mari bucurii de pe pământ.
 
 
– Dacă nu ai fi bucurat inima copiilor, către ce meserie crezi că te-ai fi îndreptat?
 
Mi-a plăcut radioul şi am făcut emisiuni 20 de ani. Când eram mică eu aş fi vrut să mă fac educatoare. Apoi actriţă. Nu mi-a ieşit niciuna dintre ele. Am făcut jurnalism 20 de ani – radio şi televiziune. Dar pasiunea pentru copii a existat întotdeauna. Dădeam corespondenţe la BBC sau la ProTV în timpul săptămânii şi abia aşteptam sâmbăta să fac Microfonul copiilor. Astăzi am îmbinat cele două pasiuni din copilărie şi joc rolul unei educatoare. Am cele mai mari clase din România. La şcoala Zurli sunt clase mixte- părinţi, copii, bunici, bone.
 
Foto: Facebook
 
 
–  Spune-ne, te rog, 5 trucuri care te fac să te menţii cu sufletul de copil?
 
– Joacă-te cu tine, nu te mai lua atât de tare în serios.
 
–  Joacă-te cu copilul tău. Daca nu ştii cum, intră la noi pe site, pe www.zurli.ro, în secţiunea părinţi, şi găseşti acolo în blog jocuri de jucat în casă, în maşină, oriunde.
 
–  Joacă-te la muncă făcându-le colegilor tăi câte o ghiduşie care să-I facă să zâmbească.
 
– Joacă-te cu omul pe care îl iubeşti. Trimite-i un mesaj, fă-i un desen, lasă-i o surpriză frumoasă care să-l facă să se lumineze.
 
–  Joacă-te în trafic, la magazine. Zâmbeşte-le oamenilor în timp ce le vorbeşti. Uită-te în ochii lor şi vei primi bucurie.
 
 
–  Ce vei face de Paşte? Unde mergi în vacanţa cu familia?
 
 
Oooooo, abia aştept. Îmi voi merita fiecare secundă de vacantă. Plec cu Maya într-o aventură de 10 zile în Maroc. E o excursie organizată de 1001 Adventures, nişte prieteni dragi mie cu care am mai călătorit în Africa şi India. E pentru prima oară când o iau şi pe ea cu mine şi sunt sigură că ne vom bucura foarte tare de 10 zile petrecute împreună. Pentru că de obicei mă împarte cu atâta lume, găsesc astfel de momente în care să fim doar noi două şi în care să recuperăm toate zilele de absenţă. Le doresc cititorilor voştri să fie de Paşte cu sufletul uşor, să facă un gest, o faptă pentru cineva care are nevoie de ajutor şi să-şi umple sufletul cu bucuria pe care o fac. Le doresc să fie fericiţi şi îi aştept cu drag să se încarce din bucuria noastră pe 31 mai la Sala Palatului. Biletele se vând deja prin Eventim şi la caseria Sălii Palatului.
 
 
Dana Popa