Cum recunoşti carenţa de fier. Tu ştii care sunt simptomele?

Apropo.ro / 15.06.2018, 12:19
Cum recunoşti carenţa de fier. Tu ştii care sunt simptomele?
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, carenţa de fier este printre cele mai răspândite deficienţe nutriţionale din lume. Este cel mai des întâlnită la femei cu vârsta între 25 şi 35 de ani şi la copiii de până în 5 ani, dar este adesea nediagnosticată. Deşi are simptome clare, acestea sunt de multe ori ignorate de pacienţi sau confundate cu simptomele altor boli.

Carenţa de fier poate genera diferite simptome precum: oboseală mentală, iritabilitate, ameţeală sau pierderea rapidă a concentrării1, epuizare fizică1, 2, capacitate fizică redusă3, 4. Semne ale carenţei de fier pot fi şi: paloarea, căderea părului5, unghiile friabile6 şi ulceraţiile bucale7. De aceea, această deficienţă poate avea un impact direct asupra activităţii zilnice, motiv pentru care testarea nivelului de fier din organism în contextul semnelor şi simptomelor de mai sus este esenţială.

În data de 17 iunie, în Mega Mall, în intervalul orar 12:00 – 18:00, ai posibilitatea de a-ţi testa nivelul de fier şi de a afla mai multe informaţii despre cauzele, simptomele şi consecinţele carenţei de fier.

Testarea nivelului de fier din organism este importantă pentru că deficienţa de fier evoluează în timp. De la un nivel al fierului apropiat de parametrii normali, poate ajunge la carenţă de fier fără anemie şi în forma cea mai severă, la carenţa de fier însoţită de anemie8,9.

,,Femeile care sesizează simptome aparent fără explicaţie precum oboseală, ameţeli, lipsă de concentrare  ar trebui să meargă la medic şi să îşi facă analizele de sânge cât mai repede, pentru a depista la timp o eventuală carenţă de fier în organism.
Cauzele carenţei de fier sunt legate fie de o alimentaţie cu un conţinut insuficient de fier, care nu poate acoperi nevoile organismului, fie sunt determinate de anumite boli care duc la pierderi semnificative de fier, aşa cum sunt bolile cronice. De asemenea, anumite afecţiuni pot influenţa modul în care fierul este absorbit de organism sau limitează absorbţia acestuia, aşa cum lipsa de fier poate influenţa negativ afecţiuni pre-existente. Carenţa de fier poate fi ţinută sub control, însă diagnosticarea precoce este esenţială”, a explicat dr. Oana Inţă, medic cardiolog la Fundaţia pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecţiuni Cardiovasculare (FOBAC).

Alte cauze posibile ale carenţei de fier sunt: pierderea de sânge (inclusiv în perioada menstruaţiei), inflamaţia, anumite medicamente sau dieta. În anumite perioade, când organismul are mai multă nevoie de fier, precum în copilărie sau în perioada adolescenţei, dar şi pe durata sarcinii, nevoia de fier a organismului creşte, ceea ce poate duce la instalarea carenţei de fier.

Conform unui studiu de piaţă realizat pentru Vifor Pharma, 12% dintre respondente nu şi-au testat niciodată nivelul de fier din organism, iar 27% dintre ele nu şi-au mai testat nivelul de fier în ultimii doi ani. Însă 61% dintre persoanele intervievate şi-au testat recent nivelul de fier şi, dintre acestea, 22% au fost diagnosticate cu anemie şi 19% cu lipsă de fier.

*Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, carenţa de fier afectează o treime din populaţia globală.
Pentru mai multe informaţii despre simptomele şi cauzele carenţei de fier, accesaţi www.carentadefier.ro

Despre studiul de piaţă

Studiul de piaţă Percepţia femeilor asupra deficitului de fier a fost realizat de compania Cult Market Research în octombrie 2017 în mediul online, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional. Vârsta medie a participantelor la studiu a fost de 35 de ani (49% dintre respondente fiind femei cu vârsta cuprinsă între 25 şi 35 de ani, iar 51% cu vârsta între 36-45 de ani). În ceea ce priveşte mediul de rezidenţă, 69% dintre respondente proveneau din mediul urban, 28% din mediul rural, iar 3% nu au oferit informaţii despre acest aspect. De asemenea, 65% dintre respondente aveau copii, 32% nu aveau, iar 3% nu au răspuns la această întrebare.

Despre carenţa de fier

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, carenţa de fier este cea mai răspândită deficienţă nutriţională din lume. Carenţa de fier şi anemia feriprivă reduc capacitatea de muncă a indivizilor, având consecinţe serioase asupra economiei şi reprezentând obstacole în dezvoltarea naţională. Chiar dacă nu sunt vizibile în multe ţări, consecinţele carenţei de fier şi anemiei feriprive sunt omniprezente şi se regăsesc în statisticile hemoragiilor materne, a performanţelor şcolare reduse şi a productivităţii scăzute a muncii. Consecinţele asupra sănătăţii sunt greu de detectat, însă sunt semnificative şi erodează insidios potenţialul de dezvoltare al indivizilor, al societăţii şi al economiei naţionale10.

Fierul este unul dintre mineralele esenţiale ale organismului şi un element de asemenea esenţial al sângelui – se găseşte în proporţie de peste 60% în hemoglobina din sânge11. Fierul este implicat în numeroase procese metabolice, precum transportul de oxigen, sinteza ADN-ului şi producţia de energie la nivelul optim necesar pentru buna funcţionare a organismului3, 7, 12. Mai mult decât atât, fierul ajută la menţinerea unui sistem imunitar funcţional şi ajută organismul să lupte cu infecţiile13.

Nivelul optim de fier din organism diferă de la persoană la persoană în funcţie de vârstă, sex şi starea generală de sănătate9, 14, 15. În mod normal, există un echilibru între nevoia de fier a organismului şi fierul pe care organismul îl primeşte prin alimentaţie14. Totuşi, dacă aportul de fier în organism scade, atunci nevoile corpului nu vor fi îndeplinite, ceea ce în timp poate duce la carenţă de fier.16.