10 vieți salvate de… băutură

22 08. 2013, 13:00

10. Incendiu stins cu… vin

Incendiile devastatoare care au cuprins Grecia în 2007 au ucis peste 60 de persoane și au lăsat sute de alte persoane fără locuințe. Totuși, unul dintre fermieri a  folosit o armă neobișnuită împotriva incendiului care îi amenința proprietatea: vinul.

George Dimopoulos s-a luptat timp de 17 ore cu incendiul, stropindu-și casa și acareturile cu peste 300 de litri de vin, pe care l-a împrăștiat folosind un vermorel.

Întrebat mai târziu de ce a procedat așa în loc să fugă din calea flăcărilor, Dimopoulos a spus că a ales cea mai sigură variantă, mulți dintre vecinii săi murind în timp ce au încercat să se pună la adăpost. El a adăugat că nu a putut folosi apă pentru că pompele nu au funcționat din cauza întreruperii energiei electrice în zonele afectate de incendii.

9. Wisky-ul a redat vederea unui orb

După ce a tras o băută strașnică cu băieții, Denis Duthie s-a dus la culcare. Numai că, a doua zi de dimineață, Denis nu mai vedea. La spital, el a fost informat că „pileala” din seara precedentă, în combinație cu medicația pentru diabet, a cauzat formarea de formaldehidă, ceea ce a condus la orbire.

Formaldehida putea fi îndepărtată cu ajutorul alcoolului etilic, dar din păcate spitalul nu avea pe stoc acest produs. Într-un moment de inspirație, un angajat al spitalului s-a dus la buticul de alături și a cumpărat o sticlă de Johny Walker Blue, pe care a cuplat-o la un dozator intravenos.

După cinci zile, cu vedera complet restabilită, pacientul a plecat acasă, nu înainte de a declara că se lasă definitiv de băut.

8. Prim-ministru salvat de bere

În calitate de reprezentant al dreptei, fostul prim-ministru al Marii Britanii Alec Douglas-Home nu a fost deloc simpatizat de membrii stângii. De aceea, în 1964, mai mulți studenți de la Universitatea Aberdeen au decis să-l… răpescă! După ce au aflat unde era cazat în timpul vizitei sale în Scoția, studenții i-au bătut la ușă și l-au întrebat, calm, dacă are ceva împotrivă să fie răpit (politețea englezească, deh).

Incapabil să reziste unei oferte atât de politicoase, primul-ministru i-a rugat să-i acorde câteva minute să-și facă bagajele și, pentru a nu se plictisi, le-a oferit câte o bere. Tinerii au acceptat și, în cele din urmă au abandonat planul răpirii în favoarea mai multor beri și a unor fotografii de grup cu primul ministru.

7 Tânăr salvat de tequila

În drum spre școală, tânărul de numai 13 ani Evan Hamilton a pus un pariu prostesc cu un coleg de clasă: că poate bea opt shoturi de tequila, unul după altul. Bineînțeles că tânărul a fost doborât imediat de alcool.

Dus la spital pentru tratarea intoxicației cu alcool, tânărului i s-a făcut și o tomografie, ocazie cu care i s-a descoperit o tumoare la creier. Potrivit medicilor, Evan a ales săptămâna „perfectă” pentru a se îmbăta, deoarece mai devreme tumoarea nu ar fi fost descoperită, iar daca mai întârzia, viața i-ar fi fost pusă serios în pericol.

6 A supraviețuit naufragiului Titanicului datorită wisky-ului băut

Unul dintre cele mai cutremurătoare evenimente ale secolului trecut a fost naufragiul Titanicului. Din cei 2.435 de oameni aflați la bord au supraviețuit numai 705. Unul dintre supraviețuitori a fost bucătarul-șef  Charles Joughin. În noaptea accidentului, Joughin s-a retras în cabina sa după ce și-a terminat serviciul și a băut mai multe pahare de wisky. Îmediat după naufragiu, Joughin a ajuns în apele înghețate ale Oceanului Atlantic. Din fericire pentru el, alcoolul din sânge l-a ținut cald timp de mai multe ore, până când a fost găsit de o barcă de salvare.

5 Infarctul, folosit ca remediu

În 2007, britanicul Ronald Alsom a fost diagnosticat cu tahicardie ventriculară, o formă rară de aritmie. Britanicul nu a reacționat la tratamentul standard, așa că doctorii au ales o soluție inedită: i-au injectat în inimă o cantitate mică de alcool etilc pentru a produce un infarct, „omorând” mușchiul inimii responsabil de aritmie. Acest tratament inovativ a avut succesul scontat de medici iar Alsom a trăit mult timp după aceea.

4 Berea l-a salvat de avalanșă

În timp ce conducea prin Munții Tatra (Slovacia), Richard Kral a fost surprins de o avalanșă. Primul său instinct a fost să spargă parbrizul și să sape un tunel până la suprafață. Imediat după aceea a realizat că zăpada va „inunda” mașina înainte de a face un pas, așa că a început să se gândească la alt plan. Aducându-și aminte de berile pe care le avea în mașină, a început să bea din ele și să urineze pe zăpada din fața parbrizului. După câteva zile, a topit suficientă zăpadă pentru a putea săpa în zăpadă fără riscul de a fi îngropat de viu. A fost descoperit de salvatori patru zile mai târziu, cu rinichii inflamați și cu o enormă mahmureală.

3 Arestat pentru că era băut, a scăpat de erupția vulcanului

În 1902, insula Martinica a fost devastată de erupția vulcanului Mt. Pelee. Mii de oameni au pierit din cauza acestui cataclism natural, însă au existat și trei supraviețuitori.

Unul dintre aceștia, Louis-Auguste Sylbaris, a fost arestat de poliție în preziua erupției, pentru beție și comportament inadecvat în public. El a fost aruncat în carceră, o celulă semingropată, cu pereții din piatră, fără ferestre și avănd doar o mică deschizătură prin care i se dădea condamnatului mâncarea și intra aerul.

În ziua următoare, vulcanul a erupt iar valurile de lavă au ajuns inclusiv în zona unde se afla carcera. Patru zile mai târziu, Sylbaris a fost găsit de salvatori, în viață, dar cu multiple arsuri cauzate de valurile de aer fierbinte ce au pătruns în celulă.

2 Vodca l-a ajutat să supraviețuiască căzăturilor fatale

După ce a luat mai multe vodci la bord, Alexei Roskov s-a crezut cascador și s-a aruncat de la balconul apartamentului său de la etajul cinci. În mod normal, cascadoria ar fi trebuit să se termine tragic, însă rusul a supraviețuit, ba mai mult, a scăpat doar cu câteva zgârieturi. 

Întors în casă, Roskov a trebuit să-și înfrunte consoarta, supărată pe el. Neavând chef să discute în contradictoriu, el a ales soluția verificată: a mai sărit o dată de la etajul cinci, scăpând iarăși ca prin minune.

Explicația specialiștilor: alcoolul i-a relaxat mușchii, permițându-i organismului să reziste mai bine la impact.

1 La ce e bună vodca

În 2007, un turist italian, aflat în Australia, a încercat să se sinucidă bând antigel. Tratamentul standard în astfel de situații presupune administrarea unei cantități mari de alcool medicinal. Din păcate (din fericire???), spitalul nu mai avea alcool, așa că, la fel ca într-nul din cazurile de mai sus, medicii au fost nevoiți să cumpere vodcă.

În timpul tratamentului de trei zile, pacientului i-au fost administrate echivalentul a trei pahare de vodcă pe oră, aproximativ 200 în total.