12 cele mai urât mirositoare mâncăruri din lume

De: Carmen Ulian / 10.01.2015, 14:00
12 cele mai urât mirositoare mâncăruri din lume
De regulă, un preparat culinar te atrage prin aspect, cât și printr-o aromă plăcută, ceea ce nu este deloc cazul și specialităților pe care vi le prezentăm în continuare.

Unele persoane se declară dezgustate de anumite mâncăruri considerate în alte locuri delicatese, tocmai bune de servit invitații, în timp ce alții le savurează până la ultima îmbucătură.

1. Surstromming

Este o specialitate din nordul Suediei, din Marea Baltică. Surstromming este heringul lăsat să fermenteze luni de zile în recipiente imense, după care se bagă în conserve și se mai păstrează la fermentat încă un an. Peștele este băgat la fermentat proaspăt, nu este pregătit nicicum înainte ci are doar capul tăiat, intestinele se păstrează. Fermentează așa de bine încât atunci când deschizi conserva ai impresia că ai desfăcut capacul unei băuturi carbogazoase. Să nu mai vorbim de miros, care poate trezi și morții din morminte.

Photo of surströmming, Swedish rotten herring

Photo  Â© Lapplaender

Cei mai mulți suedezi consumă acest pește în locuri deschise, nu în locuință, pentru ca mirosul să se risipească mai ușor. Și pentru că este atât de apreciat de suedezi, mâncarea puturoasă are chiar și un muzeu dedicat. Pe internet puteți găsi numeroase filmulețe cu indivizi care au încercat prima dată acest tip de pește. De cele mai multe ori, finalul este comun. Li se face rău.

2. Kiviak

Este o delicatesă din Groenlanda făcută din zburătoare denumite auk, cu tot cu pene și mațe. Ele se prind după metoda fluturilor, cu plasa, după care le este rupt capul și sunt puse la fermentat în burta unei foci. Foca este mai apoi îngropată în pâmânt și lăsată așa preț de câteva luni, după care proprietarul revine și-și ia bunătățurile. Nici nu vrem să ne gândim cum miroase, dar este o delicatesă consumată pe timpul ierii sau de sărbători.

3. Kimchi

Photo of Korean kimchi cabbage

Photo of kimchi © Nagyman

Kimchi etse un preparat coreean care a devenit cunoscut în întreaga lume. Se face din legume fermentate, iar de obicei se consumă la fiecare masă. Miroase de-ți desfundă nasul, însă cei pasionați sunt încântați că pot consuma un așa preparat deosebit.

4. Tofu urât mirositor

Spre deosebire de tofu simplu, care poate fi consumat de oricine fără probleme, cel urât mirositor este gustat de cei care sunt atrași de mâncăruri unice și bizare. El este comercializat pe piețele din China, Taiwan, sud-estul Asiei. Acest tofu este făcut din lapte fermentat, carne, legume și uneori, fructe de mare, toate puse la saramură. Se poate întâmpla ca saramura să ajungă să miroasă urât și să se infesteze cu viermi. Cei care au gustat au menționat că avea gust de gunoi sau fecale.

Photo of Chinese stinky tofu in brine

Photo of stinky tofu © Takoradee

Mirosul și gustul poate varia de la un bucătar la altul. Marele degustător Andrew Zimmern, cel care mănâncă toate nebuniile culinare, nu a reușit să înghită bucățica de tofu putrezită.

5. Brânza Vieux-Boulogne

Este o delicatesă din nordul Franței și a fost denumită drept cea mai mirositoare brânză din lume de către experți. Unul dintre motivele pentru care are mirosul puternic este faptul că brânza din lapte nefiert este ținută în bere în timpul producției, ceea ce provoacă recțiile cu enzimele brânzei pe măsură ce fermentează.

6. Natto

Photo of natto, Japanese fermented soy beans

Photo of natto © Shades0404

Reprezintă boabe de soia fermentate. De regulă se consumă la micul dejun sau cu orez, în sushi sau cu noodles (tăiței). Se adaugă puțin sos de soia și muștar chinezesc înainte ca boabele să fie amestecate cu bețișoarele. Deși sunt putrede și se aseamănă la miros cu kimchi, pasionații o consumă cu plăcere.

7. Hakarl

Este o carne de rechin fermentată. O adevărată delicatesă Islandeză cu gust de amoniac. Are un gust asemănător hongeo – calcanul cu miros de toaletă. Atunci când rechinul sau calcanul mor, ureea se transformă în amoniac și este eliminată prin piele. De aceea preparatele au acest gust deosebit.

Nebunaticul Andrew Zimmern spune că are un gust mai bun decât mirosul, Anthony Boudrain a declarat despre hakral că este cel mai dizgrațios preparat pe care l-a gustat vreodată, iar Gordon Ramsay nici nu a putut să se apropie de el.

8. Hongeo

Photo of hongeo - Korean rotten skate fish

Photo of hongeo © egg (Hong, Yun Seon)

Este un calcan lăsat la fermentat, cu gust de amoniac sau toaletă publică. Iubitorilor de ciudățenii li se topește în gură, mai ales când îl servesc cu orez, kimchi, burtă de porc sărată și legume.

9. Narezushi

Mai este cunoscut și sub denumirea de Funazushi și reprezintă un pește sărat, fermentat, cu orez, până la 4 ani. Necesită o pregătire aparte, iar rezultatul este spectaculos. Pentru unii.

10. Brânza Epoisses de Bourgogne

Acest tip de delicatesă a fost favorita lui Napoleon, și a primit denumirea de „regina brânzeturilor” de către gastronomul Jean Anthelme Brillat-Savarin.

Epoisses de Bourgogne cheese, photo

Photo of hongeo © Sominsky

Brânza miroase atât de puternic încât a fost interzisă în transportul publci din Franța.

11. Oul Centenar

Bănuiți cum este preparatul după numele pe care-l poartă. Unele ouă au o vechime de sute de ani sau mii de ani, iar gustul este pe măsură. Se pun la păstrare ouă de pui, rață sau gâscă. Se face o pastă din apă, pământ, lime, cenușă și sare cu care se împachetează oul minune, se rulează apoi prin coajă de orez și se pun la păstrat.

century-preserved-egg-photo-cc.jpeg

Photo of century egg © Tequila

Este un preparat popular în sudul Chinei și Asia de sud-est. Pasta de creveți se face din sare amestecată cu creveți fermentați care au fost uscați și îngropați. Miroase de ies toți clienții din restaurant.

12. Sos de pește

Photo of fish sauce being made

Photo of fish sauce being made © Wikipedia

Este o delicatesă norvegiană la care se folosește păstrăva sau alt timp de pește, sunt dați cu sare, apoi lăsați la fermentat pentru 2 sau 3 luni, timp în care iese zeama din ei. Se clătesc cu bere sau lichior de cartofi pentru a păstra bacteriile moarte. În Norvegia se consumă anual peste 500 de tone de rakfisk, clienții fiind mai mult turiștii decât localnicii.