13 rețete iahnie de fasole

07 11. 2015, 14:00

Iahnia de fasole se regăsește în mai toate zonele țării. Printre cele mai apreciate iahnii de fasole sunt cele făcute la ceaun, cu cârnați, cu costiță afumată sau jambon.

Fasolea este o legumă preferată de Ziua Națională, pe 1 Decembrie, dar și nelipsită de pe mesele armatei române.

Dacă nu știați, termenul de iahnie provine din turcescul „yahni”, iar Brazilia principalul producător din lume la fasole. India se pare că ar ocupa locul al doilea.

Iată unele dintre cele mai gustoase iahnii de fasole: 13 rețete iahnie de fasole

1. Rețetă iahnie de fasole de post

Ingrediente iahnie de fasole de post

600 grame fasole

1 ceapă mare

3 căței de usturoi

1 morcov

3 linguri pastă de tomate

1 lingură de miere

2 linguri de ulei

2 foi de dafin

1 lingură cimbru uscat

1 lingură mărar uscat

sare

piper

Mod de preparare iahnie de fasole de post

Puneți la înmuiat, de cu seară, boabele de fasole în apă rece.

A doua zi, fierbeți fasolea, în 2-3 ape. După ce apa fierbe 15 minute, aruncați-o și înlocuiți-o cu altă apă fierbinte.

În ultima apă adăugați și foile de dafin. Când este fiartă de jumătate adăugați și 1 lingură de sare în apă.

Până fierbe fasolea, curățați ceapa, morcovul și usturoiul și tocați-le mărunt. Încingeți uleiul într-o cratiță adâncă.

Sotați ceapa, usturoiul și morcovul. Stingeți cu apă de pe fasole.

Adăugați pasta de tomate și mierea.

Fierbeți până când legumele sunt pătrunse și s-a format un sos gros. Adăugați boabele de fasole scurse de apă, cimbru, mărarul, sare și piper după gust. Lăsați mâncarea să mai dea câteva clocote și luați-o de pe foc.

Iahnia de fasole de post se poate consuma atât caldă cât și rece, ca atare sau ca garnitură.

2. Rețetă iahnie de fasole cu kaiser (slănină afumată)

Ingrediente iahnie de fasole cu kaiser (slănină afumată)

½ kg fasole albă

150 g kaiser (slănină afumată)

1 ceapă

1 lingura bulion

½ linguriță sare

50 g ulei

Mod de preparare iahnie de fasole cu kaiser (slănină afumată)

Se ține fasolea în apă 12 ore. Se aruncă prima apă de la fiert. În apă a doua se adăugă sarea.

Separat se înăbușă ceapă în ulei și se amestecă cu fasolea scursă. Se adăugă kaiserul/slănina tăiată felii și bulionul desfăcut și se mai lasa la fiert până scade.

3. Rețetă iahnie de fasole cu ciolan afumat

Ingrediente iahnie de fasole cu ciolan afumat

750-1000 gr de fasole uscată

2 cepe, 1-2 ardei iuți roșii

2 morcovi, 1 cartof

1 ciolan afumat

cimbru, sare, ulei, ardei iute

3-4 căței de usturoi zdrobiți

ulei, pasta de tomate, boia iute

Mod de preparare iahnie de fasole cu ciolan afumat

Fasolea se alege și se pune la înmuiat de cu seara, a doua zi se va pune la fiert la foc potrivit dacă este proaspătă în maxim 45-60 de minute mâncarea este gata, apa se schimbă de 2-3 ori, alături de fasole se curăța și se pune la fiert un cartof, se sărează și se pune un pic de cimbru.

Separat se taie ceapă se râd morcovii pe razătoarea fină, se zdrobește usturoiul se călesc legumele până devin aurii, lângă legume putem să punem și ciolanul după ce l-am scos de la fiert, cam 5-7 minute, se adăugă un pic de cimbru și boia iute (după gust)

Ciolanul care este prefiert va trebui să îl mai fierbem un pic separat în alt vas iar când observăm că este fiert suficient aproximativ 10-15 minute, se poate scoate și lasă un pic în așteptare, după care se va pune lângă legume din tigaie pentru a prinde gustul acestora iar legumele gustul de afumătura.

Ciolanul este bine să îl porționam de la început în 2-4 bucăți mai mici pentru a fi ușor de manevrat, de mâncat și să nu fie într-o cantitate foarte mare în farfurie, excesele dăunează iar fasolea oricum este o mâncare grea.

Se scoate ciolanul și legumele după ce s-au călit și se adăugă în oală unde fierbe fasolea, se încearcă mâncarea pentru a observa dacă mai trebuie, sare sau condimente. Când este aproape gata fasolea se va muta în alt vas și se va da la cuptor cam 15 minute tot atunci se adăugă și paște de tomate.

4. Rețetă iahnie de fasole cu costiță

Ingrediente iahnie de fasole cu costiță

300 g costiță afumată,

fasole,

1 ceapă roșie,

2 morcovi,

pătrunjel tocat,

sare, piper, boia, granulat de ustroi,

ulei de floarea soarelui.

Mod de preparare iahnie de fasole cu costiță

Fasolea am pus-o la înmuiat de cu seara, apoi am fiert-o puțin (a-2-a zi) cu sare, morcov și pătrunjel. Așa procedez eu cu fasolea înainte de a o găti.O fierb în ceva apă (cât să o cuprindă) la foc mic, până scade zeama aproape de tot. Apoi las așa, până am nevoie de ea (tot în aceeași zi). Am tocat ceapă,și am pus-o la călit. După ce se rumenește puțin, adaug costiță tăiată bucăți și amestec puțin. Las mai departe la rumenit. Apoi tăi morcovii bastonașe mai groase și le pun peste. Torn ceva apă fierbinte pește și adug pătrunjelul tocat. Pun și fasolea și las la fiert, până se înmoaie fasolea și zeama din oala se îngroașă puțin.

5. Rețetă iahnie de fasole cu cârnăciori

Ingrediente iahnie de fasole cu cârnăciori

1 kilogram de fasole boabe

700 grame de cârnați groși (preferabil Trandafir, semiafumați, etc.)

200 grame șunculiță afumată (bacon, kaizer)

3 cepe

2 morcovi

6 linguri pastă de tomate

1 linguriță de zahăr

3 foi de dafin

1 lingură zdravănă de boia de ardei dulce

2 linguri rase cimbru uscat

1 lingură busuioc

1 linguriță chimen măcinat

sare

piper

pătrunjel proaspăt tocat

Mod de preparare iahnie de fasole cu cârnăciori

Alegeți și spălați boabele de fasole. Aruncați-le pe cele care se ridică la suprafața apei. Lăsați fasolea în apă rece peste noapte.

Puneți fasolea la fiert, în apă fără sare. După ce fierbe 30 de minute, aruncați apa și înlocuiți-o cu altă apă fierbinte. Repetați operațiunea de încă două ori. În ultima apă adăugați 2 linguri de sare și lăsați fasolea să fiarbă la foc mic, până când se înmoaie.

Curățați și tocați ceapa. Curățați morcovii și treceți-i prin răzătoare. Tăiați șunculița cubulețe și cârnații în bucăți mărișoare.

Încingeți o cratiță încăpătoare și rumeniți șunculița până își lasă grăsimea.

Adăugați ceapa și morcovii și sotați până ceapa devine sticloasă.

Adăugați și rumeniți puțin și cârnăciorii. Adăugați boiaua dulce și, după 30 de secunde, pasta de tomate. Stingeți cu 4 căni de zeamă de pe fasole. Adăugați foile de dafin, cimbrul, busuiocul, chimenul măcinat și zahărul.

Fierbeți sosul până scade puțin și legumele s-au pătruns.

Adăugați fasolea scursă de apa în care a fiert și mai lăsați să fiarbă totul 10 minute. Asezonați cu sare și piper.

6. Rețetă iahnie de fasole cu jambon

Ingrediente iahnie de fasole cu jambon

1 kg de jambon de porc;

250 g de ceapă;

500 g de fasole albă;

100 g de untură;

50 g de bulion pasta;

50 ml de ulei;

50 g de verdeață;

1 g de foi de dafin;

25 g de sare;

1 g de piper;

1 fir de cimbru.

Mod de preparare iahnie de fasole cu jambon

Jambonul se taie în porții și se prăjește în untură; după ce s-a rumenit, se scoate pe o farfurie;

Fasolea, pusă la înmuiat cu 24 de ore înainte, se scurge și se pune la fiert în apă rece;

Ceapă se toacă mărunt și se călește în ulei încins, apoi se stinge cu bulion și zeamă de la fasolea fiartă;

Se adăugă foile de dafin, usturoiul tăiat mărunt, cimbrul și piperul;

Se lasa să fiarbă cca. 20 de minute și se adăugă sare după gust;

Presarați verdeață, iar jambonul se pune deasupra.

7. Rețetă iahnie de fasole roșie cu afumătură

Ingrediente iahnie de fasole roșie cu afumătură

600 g fasole roșie boabe

350 g piept de porc fiert și afumat sau costiță

2 ardei grași roșu/galben

1 ceapă mai mare

2 morcovi

2 roșii

300 ml bulion

50 g ketchup de roșii și ardei roșii

2-3 linguri faina

3-4 linguri ulei

1 legătura mărar și pătrunjel

2 cuburi costiță afumată

2 frunze de dafin

sare, piper, cimbru

Mod de preparare iahnie de fasole roșie cu afumătură

Fasolea se pune la înmuiat în apă rece cu câteva ore înainte, apoi se spală, se alege și se pune la fiert în 3 litri de apă rece. După ce dă 2-3 clocote se strecoară și se pune din nou la fiert în 4 litri de apă clocotită cu un cub de concentrat.

Separat într-o tigaie se călesc în ulei ceapă tocată solzișori, morcovii feliați, ardei grași cubulețe și roșii decojite tăiate mărunt cu celălalt concentrat, sare, piper, cimbru. (vezi video) După ce s-au călit legumele se adăugă bulionul, ketcup, frunzele de dafin și verdeață tocată.

Când aproape s-a înmuiat fasolea (după aproximativ 1 oră) se adăugă afumătura și se mai fierbe la foc mic cu capac încă 30-40 minute. Puneți apoi legumele călite peste fasole, mai lăsați să dea 2-3 clocote și adăugați faina desfăcută în puțină apă.

Dregeți gustul de sare și piper și amestecați cu o lingură de lemn, să nu se prindă, încă 3-4 minute și este gata.

Carnea se porționează pe farfurii, lângă ea puneți iahnia și decorați cu frunzulițe pătrunjel

8. Rețetă iahnie de fasole a la Tradaro

Ingrediente iahnie de fasole a la Tradaro

800 g fasole uscată

4 cepe

2 cartofi

2 morcovi

1 cutie 400 g roșii întregi decojite în suc de roșii

2 linguri pline de bulion

1 lingura boia dulce

2 linguri faină de grâu

3 linguri faină de mălai

1 lingura Delikat

1 căpățâna usturoi

150 ml ulei

4-5 foi de dafin

4 cuburi Knorr cu gust de costiță afumată

1 legătura mărar tocat mărunt

1 legătura pătrunjel tocat mărunt

1 linguriță tarhon

1 linguriță cimbru

3 linguri smântână

1 linguriță piper boabe

sare

Mod de preparare iahnie de fasole a la Tradaro

Pentru reușita unei iahnii delicioase, este bine că fasolea să fie pusă la înmuiat de seară pentru prepararea ei a doua zi. Se pune apă rece peste fasole și să o depășească cam 5-6 centimetri, se acoperă și se lasă la înmuiat.

Apa în care a stat fasolea la înmuiat se aruncă, se clătește și se pune la fiert cu apă rece cât să o depășească cu 2-3 centimetri, la foc potrivit. După 10 minute de fiert se aruncă apă și se pune iarăși la fiert cu apă fierbinte și se ține la foc potrivit preț de 10 minute după care se repetă operația dar de această dată nu se mai aruncă apa ci se lasa să scadă.

În acest timp se curăța cartofii, se taie cubulețe și se pun la fiert într-un vas separat.

Ceapă și morcovul se curată, se toacă mărunt și se pun la înmuiat în 100 ml ulei la foc mic circa 3 minute apoi se toarnă 1/2 l apă, se adaugă 1 lingura Delikat și se lasă la foc domol, acoperit circa 10 minute și din când în când se amestecă până când scade apă aproape de tot și compoziția să fie aproape că o pastă.

Într-un alt vas se pune 50 ml ulei, făină de grâu și faină de mălai și se amesteca la foc potrivit circa 3 minute apoi se adăugă roșiile întregi (dar se pot tăia mai mici) decojite în suc de roșii, boiaua dulce, bulionul, usturoiul tocat mărunt și se amestecă. Deoarece compoziția începe să se îngroașe din când în când se mai adăugă apă caldă. Se adaugă 4 cuburi Knorr cu gust de costiță afumată și se amestecă iar în final compoziția să rămână ca o cremă moale.

Aceasta compoziție se răstoarnă peste fasolea fiartă, se adăugă, mărar, patrunje, tarhon, cimbru, piper boabe, foi de dafin, smântână, sare dacă mai este cazul după gust și se amestecă apoi se băgă la cuptor la foc potrivit 60 de minute. Din când în când se mai amesteca în fasole deoarce fasolea se așează la fundul cratiței.

În farfurie se ornează cu pătrunjel verde tocat mărunt.

9. Rețetă iahnie fasole neagră (Feijoada, rețetă braziliană)

Ingrediente iahnie fasole neagră (Feijoada, rețetă braziliană)

3 felii de slănină crudă

2 cepe

3 căței usturoi

450 grame cârnați afumați

450 grame carne de vită fără os

400 ml roșii în bulion

1 cana apă fierbinte

1 lingura muștar

4 căni fasole neagră la conservă

sare și piper după gust.

Mod de preparare iahnie fasole neagră (Feijoada, rețetă braziliană)

Se toacă măruntă ceapă și usturoiul; Se taie feliile de slănină mai mare și se prăjesc 3 minute în tigaia încinsă la foc iute, amestecând des; Se reduce focul la temperatura medie și se adăugă ceapă și usturoiul și se rumenesc aici tot cam vreo 3 minute;

Se taie cârnatul afumat și carnea cam la 3 cm și apoi se prăjesc în tigaie până ce sunt rumenite pe ambele părți;

Se adăugă roșiile în bulion cu tot cu zeama din conservă, apă fierbinte, muștarul și sare și piper după gust și se reduce focul la mic. Se lasă la fiert sub capac pentru aproximativ 3 sferturi de oră, dar se și amesteca în tigaie de mai multe ori în acest răstimp;

La final se mai poate adăuga puțin apă fierbinte dacă tocană este prea groasă și apoi se adăugă și fasolea neagră la conservă cu tot cu zeama proprie și se mai lasa foc mic, sub capac, încă 10 minute.

Se servește cald cu garnitură de orez și salată de portocale.

10. Rețetă iahnie de fasole cu costiță și orez (rețetă portugheză)

Ingrediente iahnie de fasole cu costiță și orez (rețetă portugheză)

500gr.costiță cu os tăiată în bucăți mici (opțional 100gr. cârnat feliat)

.400 gr. fasole de conseva

sare,piper

1 lingura pasta de ardei

4 căței de usturoi

8-9 linguri de ulei de măsline

1 ceapă medie

opțional 1 ardei iute sau boia iute

jumătate de pahar de vin roșu,pătrunjel sau coriandru

Pt.orez: 6dl de apă

1 lingura margarina

1 foaie de dafin

300gr.orez

Mod de preparare iahnie de fasole cu costiță și orez (rețetă portugheză)

Condimentează costiță cu puțină sare, piper, pastă de ardei și usturoiul tocat. Se lasă la rece cel puțin 1 oră.

Într-o tigaie antiaderenta pune uleiul la încălzit,adăugă costiță și cârnatul, lasa să frigă câteva minute la foc mediu. Adăugă ceapă tocată,boiaua picantă și mai lasa puțin.Toarnă vinul, pune capac și lasă să fiarbă 10-15 min.la foc mic.

Adăugă fasolea și mai lasa câteva minute…condimentează dacă e nevoie, adăugă pătrunjelul tocatsi ia de pe foc.

Pt.orez: Pune la fiert apă cu margarina,foaia de dafin și sare mare. Când începe să fiarbă pune orezul amestecă și lasa la fiert, la foc mic. Se servește cu sos picant.

11. Rețetă iahnie de fasole cu spanac

Ingrediente iahnie de fasole cu spanac

500g fasole uscată

2 cepe mari

2 morcovi

3-4 căței usturoi

1-2 foi de dafin

500 g spanac

sare, piper

boia, cimbru.

Mod de preparare iahnie de fasole cu spanac

Alegem fasolea, o spălăm, apoi o punem la înmuiat în apă fără sare (câteva ore) sau de seară până dimineața. Trebuie să schimbăm apa de două ori. Radem 2 morcovi și 1 ceapă pe razătoarea mare și călim în puțin ulei.

Punem fasolea la fiert împreună cu morcovii și ceapă călite. Între timp curățăm, spălăm, opărim spanacul și lăsăm să se scurgă. Tocam o ceapă și usturoiul și călim puțin cu o lingură de ulei.

Spanacul tăiat îl amestecăm cu ceapă și usturoiul pe care le-am călit, adăugăm sare, piper și boia.

Compoziția o punem într-un vas rezistent la cuptor, iar deasupra punem fasolea fiartă fără zeama și presărăm puțin cimbru. Ținem la cuptor 30 min.

12. Rețetă iahnie de fasole galbenă

Ingrediente iahnie de fasole galbenă

700 g fasole galbenă (sau 2 borcane de fasole conservată);

– 5 bucăți de pui;

– 2 cepe;

– 3 linguri pasta de tomate;

– mărar;

– doi căței de usturoi;

– sare;

– piper.

Mod de preparare iahnie de fasole galbenă

Dacă fasolea verde este din cea proaspătă se taie capetele păstăilor și se taie în două-trei bucăți. Apoi se un la opărit în apă clocotită cu sare. Se fierb pt 10-15 minute. Apoi se scurg de apă.

Dacă fasolea este din conservă se scurge de apă și se spăla.

Într-o cratiță se pun la călit ceapă tăiată mărunt și usturoiul tăiat feliuțe. Când ceapă este aurie se pune carnea de pui. Se călește și aceasta puțin pe fiecare parte, apoi se adăugă apă cât să le acopere. Se lasă la fiert pentru 15-20 de minute. Apoi se adăugă fasolea și pastă de tomate dizolvată cu câteva linguri cu apă.

Se lasă la fiert încă 10 minute. Se pun mărarul tăiat mărunt, sarea și piperul, după gust.

13. Rețetă iahnie de fasole la ceaun cu afumătură

Ingrediente iahnie de fasole la ceaun cu afumătură

700 g fasole albă boabe fiartă

200 g cârnat proaspăt

400 g cârnat afumat

400 g patrama de ceafă de porc

3 legături de ceapă verde

1 ardei gras roșu

1 morcov

700 ml suc de roșii

1 lingura untura de porc

1 lingura pasta de ardei iute

sare

piper

boia de ardei

cimbru

foi de dafin

1 lingura faina albă

2 cuburi Knorr cu gust de costiță afumată

Mod de preparare iahnie de fasole la ceaun cu afumătură

Mai întâi faceți un foc bun pentru a obține jăratic cât mai mult. După această operațiune adăugați numai câte un lemn pentru a întreține jăraticul cât mai aspru. Deasupa lui, pe suporți, instalați un ceaun.

Ceapa, ardeiul, morcovul, cârnatul și pastrama, toate tăiate feliuțe, le puneți în ceaun, în untura încinsă. Se lasă la călit, la foc potrivit, aproximativ 15 – 20 minute, până scade apa ce o lasa ingredientele. Se adăuga o jumătate de linguriță de boia de ardei, o linguriță de pastă de ardei iute, sare, se amesteca și se mai lasa până se prăjește cârnatul și se înmoaie legumele. Se adăugă fasolea boabe fiartă; se pune o lingură de făină albă, se amestecă de 2 – 3 ori apoi se pune sucul de roșii, mirodeniile și cuburile Knorr, și se lasă la fiert toate pentru a se omogeniza aromele și a se forma sosul . După aproximativ 15 minute, mâncarea este gata.