150 de Iveco se vor fabrica la Arad

Redacția / 31.07.2002, 09:57
150 de Iveco se vor fabrica la Arad
Compania Irisbus, specializata în producția de vehicule pentru transport, un joint-venture între producatorii auto Iveco și Renault, va produce la Astra Bus Arad, companie desprinsa din Astra Vagoane Arad, 150 de minibuze pentru transport de persoane Iveco Daily, a declarat Stefano

Compania Irisbus, specializata în producția de vehicule pentru transport, un joint-venture între producatorii auto Iveco și Renault, va produce la Astra Bus Arad, companie desprinsa din Astra Vagoane Arad, 150 de minibuze pentru transport de persoane Iveco Daily, a declarat Stefano Albarosa, președintele Cefin Holding, societatea care va intermedia vânzarea autovehiculelor.

Valoarea totala a contractului este de 15 milioane de dolari și include, potrivit lui Albarosa și 60 de troleibuze pe care Astra Bus Arad le va produce în cooperare cu Ikarus.

„Din numarul total de minibuze, 90 au fost deja contractate iar primele livrari au început luna trecuta” spune președinetele Cefin Holding, care deține în România companiile Cefin România, cel mai mare dealer Iveco, Cefin RE, cu activitați în domeniul imobiliar și Afin România, societate de finanțare.

„Avem în vedere chiar și un eventual export. În prezent suntem în negocieri pentru vânzarea a 10 minibuze în Bulgaria și purtam discuții și pentru Ungaria. Anul acesta este un an de proba, dar anul viitor speram sa exportam 15-20% din producție”, a spus Albarosa.

Gradul de integrare locala a producției este de 20% în cazul minibuzelor dar va crește pâna la 35% în viitor. În cazul troleibuzelor realizate în colaborare cu Ikarus, gradul de integrare locala este de 40%.

Modul cum sunt realizate la Arad minibuzele este urmatorul: Irisbus livreaza catre Astra Bus șasiuri și motoare, iar angajații români realizeaza elemente de caroserie, geamuri, baterii și alte elemente de caroserie.

În prezent minibuzele Iveco Daily pentru pasageri produse la Arad reprezinta singura varianta pentru pasageri a modelului respectiv, deoarece producatorul italian a renunțat de mai bine de un an la producția unei astfel de versiuni.

Minibuzele pentru pasageri sunt disponibile în varianta Maxi Taxi și în cea de lux, pentru transportul interurban. Prețul primei variante este de 32.775 euro fara taxe, iar modelul de lux va costa 39.800 euro.

Cefin România este cel mai important dealer Iveco de pe piața autohtona și deține 15% din piața de import și servicii pentru vehicule comerciale. Anul acesta, cifra de afaceri estimata de Cefin pentru România este de peste 45 de milioane de dolari în creștere cu 10 milioane fața de anul trecut. Vânzarile totale de autovehicule sunt estimate la 2.000 de unitați, atât noi cât și second-hand.

Compania are un plan de investiții de 7,5 milioane de dolari pentru urmatorii ani și include construcția unui centru de asistența și vânzare la București.

Cefin România a fost înființata în 1995 și are reprezentanțe la Timișoara, Ploiești, Pitești, Galați și București.

Tot anul acesta vor fi realizate la Arad și autobuze Agora, un alt model al Irisbus, care ar putea fi vândute cu 150.000-160.000 de euro. Potrivit lui Cristian Gavra, directorul Astra Bus, piața din România necesita aproximativ 6-7.000 de autobuze și 7-800 de troleibuze noi. Astra Bus a livrat, pâna în prezent, 176 de troleibuze în București și Galați.

Ionuț BonoiuZIARUL FINANCIAR