“2012”

De: Mioara Tronaru / 17.03.2013, 09:00
“2012”
Duminica, 17 martie, de la ora 20.30, PRO TV difuzează blockbuster-ul apocalipsei, “2012”. Câştigător al prestigiosului Satellite Awards pentru cele mai bune efecte vizuale şi pentru cel mai bun sunet, “2012” este o producţie impresionantă, al cărei buget vorbeşte de la sine: nu mai puţin de 200 de milioane de dolasri a costat realizarea uriaşului succes de casă.

Nucleul Pământului se încălzeşte, scoarţa terestră devine instabilă, încep erupţii vulcanice şi cutremure fără precedent, care fac ravagii pe tot globul. Prevăzut de către mayaşi, dar acum demonstrat şi de către oamenii de ştiinţă, sfârşitul Pământului este mai aproape decât şi-ar fi imaginat omenirea: o confirmă doctorul Adrian Helmsley (Chiwetel Ejiofor), membrul echipei de investigaţii geofizice privind efectele radiaţiilor asupra Terrei. Pus în gardă, preşedintele american Thomas Wilson (Danny Glover) demarează pregătirile pentru a salva măcar o fracţiune din populaţia globului, restul umanităţii fiind condamnat la moarte. Între timp, Jackson Curtis (John Cusack), şofer şi scriitor aspirant, intră întâmplător în posesia informaţiei clasificate. Aflaţi în cursa finală contra-cronometru, liderii lumii se grăbesc să construiască „Arce” pentru a scăpa de cataclismul iminent, însă Curtis este hotărât să supravieţuiască şi se luptă să-şi salveze familia.

Întrebat dacă este de părere că oamenii vor lua filmul în serios, star-ul John Cusack a declarat: “Dacă 2012 se adaugă credinţei că dacă nu vom schimba ceva, s-a terminat cu noi, atunci este de bine. Acesta îşi pune amprenta asupra ta şi te gândeşti de două ori înainte să mai faci prostiile pe care le faci zi de zi. Ne determină să lăsăm deoparte toate iluziile şi să realizăm că nu mai există diferenţe între rase, oameni, sexe şi genuri, fie urcăm toţi în aceeaşi barcă şi supravieţuim, fie murim împreună. Aşa vrea toată lumea să creadă că se va întâmpla atunci când ne vom afla faţă în faţă cu sfârşitul, că oamenii vor fi buni, că vor face ceea ce trebuie, actele eroice sunt cele care le rămân oamenilor în minte după tragedii”.

Regizat de specialistul filmelor al căror conflict se desfăşoară în jurul forţelor naturii, după “Godzilla”, “Ziua Independenţei” şi “Unde vei fi poimâine”, Roland Emmerich a declarat că “2012” este ultimul film de gen pe care are de gând să îl realizeze, astfel că nu este de mirare faptul că a vrut să introducă în el toate elementele peisajului apocaliptic absolut.

Scenariului tulburător şi efectelor speciale incredibile li se adaugă o distribuţie de excepţie, din care fac parte John Cusack, Thandie Newton, Woody Harrelson şi Danny Glover, motiv pentru care pelicula lui Roland Emmerich este unul dintre filmele care nu trebuie ratate cu niciun preţ, duminică seara, de la ora 20.30, doar la PRO TV.