21 de filme în cursa pentru Cel mai bun film românesc la Premiile Gopo 2017

De: Cătălina Matei / 23.01.2017, 12:48
21 de filme în cursa pentru Cel mai bun film românesc la Premiile Gopo 2017
Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, ajunsă la cea de-a XI-a ediţie, va avea loc la sfârşitul lunii martie 2017, în Bucureşti.

Anul acesta, pe baza listei premierelor din 2016, pusă la dispoziţie de Centrul Naţional al Cinematografiei, 21 de lungmetraje sunt eligibile pentru a fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2017.

Sunt considerate eligibile pentru a fi nominalizate filmelele româneşti produse în România sau realizate în regim de co-producţie, dar cu participare majoritar românească, care au avut premiera pe marile ecrane din România în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie a anului precedent şi au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare cinematografică, în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet.

La secţiunile dedicate producţiilor de lungmetraj ficţiune, nominalizările vor fi făcute fără a fi nevoie de înscriere prealabilă.

Organizatorii vor solicita producătorilor completarea unei fişe tehnice pentru a asigura acurateţea informaţiilor vehiculate în procesul de jurizare şi nominalizare, precum şi o copie a filmului, pentru membrii juriului de nominalizări.

În cazul filmelor eligibile exclusiv la categoriile Cel mai bun film documentar, Cel mai bun scurtmetraj, înscrierea filmului de către producători este obligatorie, pentru ca acestea să fie luate în considerare de către juriul care va decide nominalizările.

Înscrierile pentru cea de-a 11-a ediţie a Premiilor Gopo au loc în perioada 23 ianuarie – 5 februarie 2017.

Producătorii şi realizatorii de film documentar sau scurtmetraj din România sunt invitaţi să completeze fişa tehnică disponibilă pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro şi să o trimită în format electronic, împreună cu link-ul de vizualizare a filmului, pe adresa de email:  [email protected] Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselecţie format din profesionişti din domeniu. După anunţul nominalizărilor (cu o lună înaintea Galei), peste 450 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011. Regulamentul evenimentului şi fişa tehnică se găsesc pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro După modelul celebrelor gale din domeniul cinematografiei europene Goya, Cesar sau BAFTA, Premiile Gopo recompensează anual performanţele cineaştilor români.

În 2016, Aferim!, filmul cu cele mai multe nominalizări, şi-a adjudecat 13 statuete Gopo, printre care cele mai importante trofee ale Galei: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Radu Jude) şi Cel mai bun scenariu (Radu Jude şi Florin Lăzărescu), precum, Cel mai bun actor în rol principal (Teodor Corban), Cel mai bun actor în rol secundar (Alexandru Dabija), Cea mai bună actiţă în rol secundar (Mihaela Sîrbu), dar şi Premiul Publicului.

Lista a fost completată de premiile: Cea mai bună imagine (Marius Panduru), Cel mai bun montaj (Cătălin Cristuţiu), Cel mai bun sunet (Momchil Bozhkov, Dana Lucreţia Bunescu, Cristinel Şirli), Cele mai bune decoruri (Augustina Stanciu), Cele mai bune costume (Dana Păpăruz), Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură (Petya Simeonova, Bianca Boeroiu, Domnica Bodogan).

Trofeul pentru cel mai bun film de debut la categoria lungmetraj a fost câştigat de Nicolae Constantin Tănase pentru pelicula Lumea e a mea. Oana Giurgiu a primit trofeul pentru cel mai bun film documentar pentru Aliyah Dada iar Andrei Creţulescu şi-a adjudecat, cu Ramona, trofeul pentru cel mai bun scurtmetraj.

Gala Premiilor Gopo 2016 – ediţia a 10-a este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Babel Communications.

LUNGMETRAJE ELIGIBILE PREMIILE GOPO 2017

 “BILLION DOLAR HOTEL”, regia Alecs Năstoiu, producător GAT Films Transilvania

 “ILEGITIM” (coproducţie România, Polonia, Franţa), regia Adrian Sitaru, producător Domestic Film în coproducţie cu Film Produkcja şi Damned Films

 “MINTE-MĂ FRUMOS ÎN CENTRUL VECHI”, regia Iura Luncaşu, producător Fundaţia Teatrul Contemporan

 “USTUROI”,  regia Lucian Alexandrescu, producător Groparu.ro

 “ORIZONT”, regia Marian Crişan, producători Solar Indie Junction, Mandragora Movies, Rova Film

 “DINCOLO DE CALEA FERATĂ” (coproducţie România, Suedia), regia Cătălin Mitulescu, producător Strada Film în coproducţie cu Chimney Pot

 “03.BYPASS”, regia Nap Toader, producător Clandestino Production

“MERCY STREET – STRADA SPERANŢEI”, regia Ştefan Buzea şi Radu Nicolae, producător Opal Production

 “BACALAUREAT” (coproducţie România, Franţa, Belgia), regia Cristian Mungiu, producător Mobra Film în coproducţie cu Why Not Productions, Les Films du Fleuve

 “MIRACOLUL DIN TEKIR” (coproducţie România, Elveţia), regia Ruxandra Zenide, producător Elefant Film coproducător Elefant Films

 “TUDO”, regia Iura Luncaşu, producător imagine8 stories

 “DUBLU”, regia Catrinel Dănăiaţă, producător Abis Studio în coproducţie cu Hi Film  Productions

 “AFACEREA EST” (coproducţie România, Lituania), regia igor Cobileanski, producător Alien Film în coproducţie cu Just A Moment, Brio Film

 “SIERANEVADA” (coproducţie România, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Macedonia, Franţa), regia Cristi Puiu, producător Mandragora în coproducţie cu Produkcija 2006 Sarajevo, Studioul de Creaţie Cinematografică al Ministerului Culturii, Sisters And Brother Mitevski, Spiritus Movens, Alcatraz Films

 “CÂINI” (coproducţie România, Franţa, Bulgaria), regia Bogdan Mirică, producător 42 KM Film, EZ Films, Argo Film

“SELFIE 69”, regia Cristina Iacob, producător Zazu Film

 “DOUĂ LOZURI”, regia Paul Negoescu, producători Actorie de Film, Papillon Film, Kirkland, Studio Indie Production

 “DISCORDIA”, regia Ion Indolean, producător Hola Media

 “INIMI CICATRIZATE” (coproducţie România, Germania), regia Radu Jude, producător Hi Film Productions în coproducţie cu Komplizen Film

 “FEMEIA CU CRAVATĂ NEAGRĂ”, regia Adrian Popovici, producător RO de Film

 “ÎNTOARCEREA MAGILOR”, regia Ioan Cărmăzan, producător Filmex Film