5 paşi prin care poţi descoperi cum stai cu fericirea în carieră

De: Cătălina Matei / 30.09.2016, 13:42
5 paşi prin care poţi descoperi cum stai cu fericirea în carieră
Viaţa profesională ne ocupă suficient timp încât să realizăm cât de mult depinde fericirea noastră, la nivel general, de experienţele pe care le trăim la job. Studiile din ultimii ani au ilustrat că există cel puţin cinci componente esenţiale care îţi spun dacă eşti #HappyLaJob. Ele sunt cele care arată măsura în care ne simţim împliniţi, motivaţi şi ne găsim energia pentru fiecare zi de muncă.

Pasiunea

Ştii momentele în care simţi că iubeşti ce faci, crezi în forţele tale, îţi doreşti să fii mai bun, să descoperi mai multe şi timpul trece plăcut chiar dacă lucrezi? Adu-ţi aminte de vorbele lui Confucius: „Alege să faci ceea ce îţi place şi nu vei munci nici măcar o zi din viaţa ta”.

Echilibrul

Da, munca este importantă şi ne ocupă o bună parte din viaţă. Dar este important ca ea să nu ne acapareze şi timpul pentru noi şi cei dragi, pentru odihnă şi relaxare. Este la fel de important să simţim că recompensele pentru munca noastră există, ne asigură nevoile de bază şi ne susţin stilul de viaţă.

Evoluţia

Dacă simţi că poţi avansa în carieră, că ai idei bune şi acumulezi experienţă, e important să găseşti la locul tău de muncă spaţiul şi susţinerea necesare. De la cele mai mici informaţii noi pe care le afli zi de zi până la resurse de dezvoltare profesională şi acces la cursuri sau mentori, totul are sens pentru evoluţia ta profesională.

Impactul

Ceea ce produci zi de zi muncind are sens pentru tine şi lumea înconjurătoare? Simţi că ai libertatea de a-ţi spune părerea şi oportunitatea de a te implica în proiecte interesante? Dacă da, înseamnă că poţi face diferenţa în lume, la scară mai mică sau mai mare, prin jobul tău.

Onestitatea

Ai curajul să spui ce simţi şi lucrezi cu oameni în care crezi? Daca simţi că ai parte de comunicare deschisă şi sinceră la locul de muncă, eşti evaluat transparent şi corect iar echipa din care faci parte te tratează cu prietenie şi nu ai senzaţia că se întâmplă în jurul tău activităţi care îţi sunt ascunse sau neclare, atunci te bucuri de un job onest.