9/11: Stare de urgenţă – Reacţiile şi răspunsurile Americii

De: Mioara Tronaru / 10.09.2013, 08:00
9/11: Stare de urgenţă – Reacţiile şi răspunsurile Americii
BBC Knowledge va difuza marţi, 10 septembrie, de la ora 22.00, ”9/11: Stare de urgenţă”, un documentar-dramă captivant care dezvăluie momentele în care lideri politici şi militari, dar şi femei şi bărbaţi obişnuiţi s-au trezit în prima linie a unui nou tip de război.

La data de 11 septembrie 2001, lumea s-a schimbat pentru totdeauna, iar America a fost supusă unei încercări cum nu mai fusese vreodată. Cu o descriere minut cu minut a acelei zi, documentarul urmăreşte o serie de persoane, unele publice, altele private şi descoperă cum s-au comportat şi cum au reacţionat acestea.

Filmele anterioare ne-au purtat în interiorul Pentagonului, al World Trade Center sau al Zborului 93. Acesta este primul film care tratează ziua de 11 septembrie ca un eveniment unic, îmbinând poveşti ale tuturor jucătorilor cheie şi din toate perspectivele, de la controlul traficului aerian sau Camera pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Casei Albe până la cabinele avioanelor F-16 însărcinate cu aducerea la sol a avioanelor de linie civile.

Filmul dezvăluie, de asemenea, poveştile unor oameni obişnuiţi – piloţi ai forţelor aeriene, şefi ai brigăzilor de pompieri, rude ale pasagerilor din avioanele deturnate – care au fost puşi în faţa unor provocări fără precedent.

Combinând interviuri şi secvenţe narative cu reconstrucţii unice ale arhivei şi atmosferei de atunci, 9/11 – Stare de Urgenţă aruncă o privire asupra haosului unui guvern în criză şi asupra curajului şi determinării multor eroi obişnuiţi ai acelei zile.