• Actor
Locul naşterii:
Oradea, România
Data naşterii:
12/08/1972
Biografie


Marius Florea Vizante este un apreciat actor de teatru, film, dar şi vedetă de televiziune.
S-a născut pe12 august 1972, în Oradea. “Sunt născut în Oradea, însă, după un an jumate, m-am mutat la Mediaş. Am, practic, cei şapte ani de acasă bătuţi pe muchie în Mediaş. Apoi m-am mutat în Bucureşti, unde m-am şi bucureştenizat. Sunt stelist, am locuit în Ghencea. În plus, am copilărit cu marea echipă a Stelei, cu marile rezultate. Am fost acolo, în galerie, exact atunci când Steaua câştiga Cupa Campionilor.”

A absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti in 1997, la clasa profesorului Gelu Colceag, dar joacă teatru din 1991, când interpreta pe scena Teatrului de Comedie din capitală rolul lui Maurice din spectacolul “Papagalul verde” de Arthur Schnitzler. “Ochelarii rotunzi au apărut prin anul I de facultate, în 1990. Am primit cadou de la bunicul unui prieten, care avea, la rândul său, de la bunicul său, o pereche de ochelari de tip „Harry Potter", cum se cheamă azi. Pe vremea noastră se numeau tip „John Lennon". Erau foarte vechi, autentici, dar i-am recondiţionat! I-am legat cu o sfoară, i-am dat cu un lipici special, i-am sudat pe la tot felul de „reparaţii bijuterii", sunt numai puncte de sudură ramele alea! A, şi încă mai joc cu ei în unele spectacole”.

După absolvirea facultăţii a jucat pe scenele bucureştene. La Teatrul Naţional a interpretat roluri ca Gary - Satana cel bun şi drept de Tudor Popescu, Bila - Dragoste în hala de peşte de Israel Horovitz, Vulcan- Nişte români de Radu Gabriel, Sancho - Omul din La Mancha de Dalla Wassermann, etc. La Teatrul Lucia Sturdza Bulandra a jucat in O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale sau Lecţia de Eugene Ionesco, la Teatrul Nottara a fost Podkalesin din Căsătoria de N.V. Gogol, a jucat in Cazul Gavrilescu după Mircea Eliade.

Numele Vizante este de fapt o poreclă: “A apărut prin clasa a IX-a, în urma unui monolog pe care-l recitam cu haiducul Vizante, care era un umor satiric. Se ironizau micile mofturi ale societăţii comuniste - bişniţarii, iar cazul „Vizante" era printre cei ironizaţi. Rolul haiducului Vizante, care era de fapt un bişniţar de prin anii '80, mi s-a potrivit foarte bine. Pentru că în perioada aceea nimeni nu ştia cum mă cheamă, nu eram cunoscut, mi-au spus „Vizante". Sunt şi acum mulţi care nu ştiu cum mă cheamă, de fapt. „Vizante" sună şi ciudat, neobişnuit, îţi rămâne pe retină, în memorie, e mai uşor de reţinut. A devenit numele de scenă. Meşterul Radu Beligan m-a încurajat să-l folosesc ca nume de scenă. Eram deja actor la „Naţional", urma să joc în primul spectacol ca profesionist şi meşterul Beligan a văzut afişul şi mi-a zis: „Da' tu nu joci în ăsta?". „Ba da." „Păi, unde, că nu eşti. Ce, faci figuraţie?" „Nu, maestre, sunt acolo, printre primii." „Păi, cum? Nu te cheamă Vizante?" „Nu, asta e porecla." „Atunci cum te cheamă?" „Marius Florea." „Hm, păi ăsta e nume de actor? Du-te repede să schimbi afişul, pune Vizante!" Şi, de atunci, din primăvara lui 1998, am ca nume de afiş „Marius Florea-Vizante". Oricum, se întâmpla, încă din liceu, când nu existau telefoane mobile, să mă mai sune prietenii acasă: „Alo! Doamna Vizante?" şi maică-mea, bineînţeles, răspundea: „Nu". Spuneau: „Mă scuzaţi!" şi închideau. Cine ştie câte contracte am pierdut pentru că maică-mea a răspuns că nu e doamna Vizante!”, a declarat actorul pentru adevarul.ro.


Pe scena Teatrului de Comedie a jucat in rolul lui Bebe din Escu de Tudor Muşatescu, Albert din Audiţia de Alexandr Galin, Valer din Avarul indrăgostit de Cristian Juncu după Moliere, Elling din piesa cu acelaşi nume de Axel Hellstenius şi Petter Næss.

A debutat pe marele ecran in anul 1993 cu filmul È pericoloso sporgersi, regizat de Nae Caranfil. A jucat apoi in În fiecare zi e noapte (1995), Cowboy & Alliens (1998), Fii cu ochii pe fericire (1998), Excalibur Kid - Zack si Sabia vrajita (1999), Filantropica (2002), Margo (2006), Imprevizibilii (2007), Ticalosii (2007), Restul e tacere (2008), Cocos Nucifera (2009).

În televiziune a debutat in 1997, când juca in Arlechino, urmat de Ultimul stinge lumina (2003), Ai lu’ Gorobete (2004). A apărut in spectacole de divertisment, făcând parte din grupul comic Vouă. În 2014, a devenit membru în juriul emisiunii de la Antena 1 “Junior Chef”.

Mariu Florea Vizante este căsătorit şi are doi copii. Spune că ochelarii săi şi dinţii strâmbi sunt un fel de marcă înregistrată. “Mă tot întreabă lumea: <De ce nu-ţi îndrepţi şi tu dinţii ăştia care stau picior peste picior?>. Ca şi ochelarii, aşa sunt eu, mai strâmb, mai cu ochelari, acesta e şpilul meu. Ce rost are?”
 

Galerie Foto
Comentarii
ABONARE

Abonează-te la newsletter ca să primești cele mai noi informații