• Actor
Locul naşterii:
South Bronx, New York, SUA
Data naşterii:
25/04/1940
Info:
Wikipedia
Biografie

Alfredo James "Al" Pacino este un actor italian american, considerat a fi unul dintre cei mai talentaţi din istoria cinematografiei.

Al Pacino s-a născut în cartierul Bronx din New York, într-o familie italiano-americană. Tatăl său, Salvatore Pacino, s-a născut în oraşul italian Corleone, din provincia Palermo, Sicilia. Mama sa, Rose Gerard, se trăgea dintr-un nativ italian şi o newyork-eză de origine italiană. Părinţii săi au divorţat când Pacino era încă copil.

În 1961 a fost arestat în Rhode Island pentru că purta asupra sa o armă de calibru 38. Al s-a mutat cu mama sa în casa bunicilor, unde şi-a petrecut restul copilăriei.

Când era tânăr, lui Al îi plăcea să imite actorii pe care îi vedea în filme, încerca diverse voci şi stări emoţionale. Chiar dacă orele de la şcoală nu îi erau pe plac, îşi găsea liniştea în piesele de teatru ale şcolii. După ce a renunţat la şcoală, Al s-a hotărât să înceapă viaţa de actor, găsind roluri mici în producţii de teatru. În prima perioadă a actoriei, Pacino nu făcea prea mulţi bani şi trăia în săracie. Totul s-a schimbat din 1966, când a fost acceptat la cursurile lui Lee Strasberg.

Pacino a început să obţină roluri mai importante şi a obţinut un premiu Obie pentru rolul din The Indian Wants the Bronx. Curând a luat şi un premiu Tony pentru rolul din Does the Tiger Wear a Necktie?. A devenit cunoscut după ce a jucat în Me, Natalie (1969) şi The Panic in Needle Park (1971).

Tot atunci se căutau protagonişti pentru ecranizarea romanului Naşul (The Godfather) al lui Mario Puzzo. Al Pacino reuşeşte să participe la preselecţie şi îl impresionează pe Francis Ford Coppola, regizorul, deşi toţi ceilalţi participanţi la acest proiect cereau un actor mai cunoscut decât "nimicul ăla de Pacino". Francis l-a susţinut însă în continuare pe Pacino şi i-a oferit rolul foarte important al lui Michael Corleone. Din cauza aceasta, Francis a fost speriat că ar putea fi înlocuit cu un alt regizor, aşa că a filmat foarte repede. Când filmul a fost lansat, a avut un succes imens, iar toată lumea a admirat rolul lui Al Pacino, care a fost chiar nominalizat la Oscar pentru "cel mai bun actor în rol secundar". Aproape peste noapte a devenit dintr-un "nimeni" un star internaţional.

Chiar dacă ar fi putut alege roluri mai uşoare, Pacino şi-a ales câteva dintre cele mai grele roluri din istoria cinematografiei. Urmează rolurile din Serpico, Dog Day Afternoon, Bobby Deerfield şi ...And Justice For All. Anii '80 au început cu două insuccese de casă pentru Pacino: Cruising şi Author! Author!, care au avut încasări mult mai mici decât aşteptările. Însă, în 1983, Scarface are un succes imens, devenind un "basm" mafiot care va fi popular încă 20 de ani.

Anii '90 au fost, probabil, cei mai prolifici pentru Al Pacino, care obţine, în sfârşit, Oscarul pentru cel mai bun actor cu fimul Scent Of A Woman, în 1992. Godfather Part 3, Dick Tracy şi Glengarry Glen Ross sunt numai câteva din succesele lui Pacino de la începutul anilor '90. În ultima parte a acestui deceniu, au urmat Carlito's Way, Heat, City Hall, The Insider şi Donnie Brasco.

Al Pacino a fost toată viaţa burlac. Totuşi a avut relaţii de lungă durată, cum ar fi cea cu actriţa Diane Keaton. La începutul anilor '90 s-a lăsat de fumat pentru a-şi reface vocea, care se deteriorase pe parcursul anilor.

Galerie Foto
A jucat În
Comentarii
ABONARE

Abonează-te la newsletter ca să primești cele mai noi informații