• Actor
Locul naşterii:
Iaşi
Data naşterii:
01/04/1978
Info:
Wikipedia
Biografie
Anamaria Marinca s-a născut la Iaşi, la 1 aprilie 1978, mama sa fiind violonistă, iar tatăl său profesor de teatru. În aceste condiţii, Ananamaria Marinca s-a integrat cu uşurinţă în mediul artistic.
 
A studiat vioara în copilărie, dar a renunţat la muzică în favoarea actoriei. Este absolventă a Universităţii de Artă George Enescu din Iaşi.
 
Debutul ca actriţă a fost în 2000 alături de actori din Piatra Neamţ şi de două nume acum mari în teatrul românesc: Radu Afrim şi Gianina Cărbunariu. Prima piesă în care a jucat Anamaria Marinca, după absolvirea facultăţii, se chema «Ocean Cafe», care era un colaj de texte, dintre care „Honey“ era semnat de Gianina Cărbunariu, iar regia, de Radu Afrim.
 
 
La 25 de ani, a fost reperată printr-un casting, pentru interpretarea rolului Elenei Vişinescu, în mini-serialul Sex Traffic. Interpretă a unei femei, victimă a unei reţele de trafic de carne vie care a luptat, cu orice preţ, pentru salvarea surorii sale din acest mediu, Anamaria Marinca a emoţionat profund mediul televizual. Ea a câştigat titlul de Cea mai bună Actriţă în anul 2005, la British Academy Television Awards, pentru rolul său din filmul Sex Traffic, o dramă realizată de CBC/Channel 4. Filmul acesta a fost o adevărată trambulină pentru o carieră internaţională, încât Anamaria Marinca şi-a făcut apariţia, într-un nou film, Tinereţe fără tinereţe de Francis Ford Coppola, în 2007.
 
În anul 2007, Anamaria a jucat în filmul, regizat de Cristian Mungiu, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, care a obţinut Palme d'Or, la Festivalul de la Cannes.
Ea este prima actriţă din Romjânia câştigătoare a unui premiu BAFTA. Marinca a  colaborat cu Sean Penn, N, Gabriel Garcia Benal, Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman, Michael Pena, Jon Bernthal şi Jason Isaacs, dar şi cu regizori străini precum Francis Ford Coppola.  
 
Acum locuieşte în Londra, locul unde a început să facă film, dar vine des în România.
Galerie Foto
Comentarii
ABONARE

Abonează-te la newsletter ca să primești cele mai noi informații