• Actor
Locul naşterii:
Bucureşti, România
Data naşterii:
29/07/1967
Info:
Wikipedia
Biografie

Anca Sigartău s-a născut în Bucureşti, pe 29 iulie 1967, în familia unor profesori: mamă, profesoara de fizică şi tatăl, profesor de istorie.

De mică, a urmat Şcoala de muzică: Liceul " George Enescu" din capitală, unde a studiat pianul, iar la 14 ani făcea parte din Corul de copii "Voces Primavera", cu care, în anul următor, a început seria de spectacole pentru copii ("Micul Cosar", "Peter Pan") la Ateneu şi Opera Romană. La dorinţa părinţilor ei s-a pregătit, pe timpul liceului să dea admitere la Academia de Studii Economice din Bucureşti, dar în ultimul moment s-a răzgândit şi s-a hotărât să dea la Teatru. A dat o audiţie cu soprană Magda Ianculescu şi a început pregătirea pentru actorie cu Ileana Carstea şi actorul Sandu Mihai Gruia.

Deşi Magda Ianculescu a felicitat-o, şi a avertizat-o : "Cu muzica ai întotdeauna ferestrele deschise, cu teatrul, nu! " a renunţat la cariera de solista de operă sau pian şi a ales teatrul, intrând în 1985, din prima încercare la UNATC, clasa profesor Dem Rădulescu.

În 2007-2008 a fost prezentatoarea emisiunii Excentricii la TVR Cultural. Colaborează, de asemenea, şi cu Teatrul Metropolis, jucând de-a lungul timpului în mai multe roluri, dintre care două au fost difuzate şi la TV în martie 2013.De câţiva ani se ocupă de regizarea dublajelor în limba română pentru desenele animate realizate de Disney şi interpretează vocile unor personaje în aceste desene animate.
 
Anca Sigartău a primit premiul pentru cea mai bună actriţă la Gala Tinerilor Actori - Costineşti, în 1989, precum şi premiul pentru cel mai bun rol de comedie, pentru rolul Puck în "Visul unei nopţi de vară", în 1992.

Pe Tito, primul soţ, l-a cunoscut la o petrecere. El, viitor medic, de origine tunisiană, trăia în Bucureşti de 11 ani. Ea, viitoare actriţă, era la prima dragoste: "M-aş fi dus cu el până în pânzele albe", povesteşte Anca care a luptat cu o lume întreagă, nimeni nefiind de acord cu căsătoria aceasta.

Au împreună trei copii Sonia, Teodor şi Iosif, care după divorţul actriţei i-au fost încredinţaţi ei.

La aproape 10 ani de la căsătorie Anca a plecat să joace în Germania, perioada aceasta marcând un triumf profesional, dar şi începutul sfârşitului căsătoriei.

La 30 de ani, singură cu trei copii în braţe, actriţă se descurcă greu din punct de vedere material, avea discuţii contradictorii cu fostul soţ şi uneori cu copii mai mari care doreau bogăţia tatălui.

Reuşeşte cu greu să-şi refacă viaţa, alături de Jeffrey - un american "inteligent şi bun", din Pennsylvania, cu doi copii pe care-i creştea singur şi care de dragul ei vine şi se stabileşte în România, întemeind alături de actriţă o nouă familie.

Pe 31 iulie 2000, Jeffrey (consilier şi psiholog), deoarece nu găseşte de lucru în România îşi ia copiii şi se întoarce în America, iar actriţa depune cerere la Ambasada Americii de viză dar nu o primeşte...şi lucrurile se termină , din nou în singurătate.

Joacă în piese de teatru şi în filme, traduce şi regizează, a pus în scena un spectacol pentru copii până la 3 ani şi, în plus, este îndrăgostită de muzică.

Deosebit de activă, în teatru, circ, televiziune, muzică, ea şi-a încercat şi puterea politică prin canditatura din partea umaniştilor (PUR) la Primăria sectorului 4, diferite acţiuni caritabile şi şi-a deschis şi o şcoală de teatru!

Galerie Foto
A jucat În
Comentarii
ABONARE

Abonează-te la newsletter ca să primești cele mai noi informații