• Actor
Locul naşterii:
Berkeley, California, USA
Data naşterii:
15/08/1972
Info:
Wikipedia
Biografie

Ben Affleck s-a născut în august 1972, Berkeley, California. Ben are un frate mai mic, Casey Affleck, de asemenea actor. Când Ben era încă copil, familia s-a mutat în Boston, Massachusetts, unde avea să facă primii săi paşi spre o carieră artistică de succes. Îşi face debutul la vârsta de 8 ani într-o producţie şcolară, iar în acelaşi an îl cunoaşte pe Matt Damon, cu doi ani mai mare, care locuia pe aceeaşi stradă.

După ce a studiat la Universitatea din Vermont şi la Occidental College din California, Affleck decide să renunţe la studii în favoarea unei cariere la Hollywood. Începutul este dificil, actorul fiind nevoit să joace în producţii modeste, majoritatea filme comerciale pentru televiziune şi joacă pentru primă oară împreună cu Matt Damon în “School Ties”, o producţie din 1992, fără succes. Cele mai importante roluri ale acelei perioade sunt apariţiile din “Dazed and Confused” (1993), regizat de Richard Linklater, şi “Mallrats” (1995), în regia lui Kevin Smith.

Atât el cât şi prietenul său Damon erau dezamăgiţi de oferta de roluri de la Hollywood şi devin tot mai atraşi de peliculele indie şi underground. Se decid să scrie ei înşişi un scenariu, în care să aibă rolurile principale. Casey Affleck le-a făcut cunoştinţă celor doi cu Gus Van Sant, regizor, care s-a arătat interesat de proiect. Datorită intervenţiei lui Van Sant, Miramax a semnat contractul, iar în 1997 se lansa pe ecrane povestea unui geniu în matematică, sub titlul “Good Will Hunting”, un mare succes.

Filmul le-a adus celor doi premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu şi peste noapte, din debutanţi, Damon şi Affleck au ajuns vedete consacrate şi nume promiţătoare.

Un an mai târziu, lucrând într-un ritm infernal, Affleck va juca în trei filme : “Shakespeare in Love”, “Phantoms”, “Armageddon”. În 1999 joacă în alte patru filme, roluri diverse şi adesea dificile, dar pe care le duce la bun sfârşit. Dar atracţia anului este pentru Affleck reunirea cu Damon şi Smith pentru capodopera “Dogma”, o îmbinare inspirată de comedie neagră cu critică socială, avînd o tentă metafizică.

În 2000 joacă fără prea mult succes alături de Charlize Theron în “Reindeer Games”, în rolul unui fost condamnat, pentru ca în 2001 să apară în supraproducţia “Pearl Harbor”. Joacă într-un nou film din seria Smith, “Jay and Silent Bob Strike Back” (2001), un film excepţional şi semnificativ pentru filmografia să, păstrând toate atributele filmelor underground, dar cu vedete de marcă şi realizează alături de Matt Damon seria HBO Project: “Greenlight”.

În 2002 joacă în “Changing Lanes” şi “The Sum of All Fears”, apoi, în vara aceluiaşi an, în “Daredevil”, o încercare de a profita de succesul înregistrat de Spiderman.

Chiar dacă fanii personajului de benzi desenate nu au fost tocmai încântaţi de film, iar producţia a fost prea comercială chiar şi pentru Hollywwod, Affleck avea să revină cu filme mult mai slabe, seria “Gigli”, “Paycheck”, “Jersey Girl”.

Mai joacă apoi în “Man About Town”, apare în “Clerks II” şi se pregăteşte pentru noi producţii, reuşind să depăşească o perioadă mai puţin fastă din carieră sa. În 2006 obţine Premiul pentru cel mai bun Actor la Festivalul de film de la Veneţia pentru rolul George Reeves din “Hollywoodland”.

După ce regizează “Argo”, şi chiar joacă în propriul său film, este recompensat în 2013, la Galele Oscar, cu cel mai râvnit trofeu: Premiul pentru cel mai bun film.

Galerie Foto
A jucat În
Comentarii
ABONARE

Abonează-te la newsletter ca să primești cele mai noi informații