• Actor
Locul naşterii:
Melbourne, Australia
Data naşterii:
16/05/1969
Info:
Wikipedia
Biografie

Blanchett este câştigătoare a numeroase premii, printre care două Globuri de Aur, două premii Bafta, un Academy Award, precum şi un premiu pentru interpretare feminină în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia. Între 1998 şi 2010 Blanchett a fost nominalizată de cinci ori pentru Academy Award, cunoscut mai bine ca Premiul Oscar.

Catherine Elise Blanchett s-a născut în Melbourne, Australia, ca fiica unui ofiţer naval american, Robert Blanchett, si a unei profesoare, June Blanchett. Când părinţii ei s-au întâlnit, Robert Blanchett s-a mutat în Australia şi a intrat în afaceri de publicitate. Când avea 10 ani, Cate, fratele ei mai mare, Bob Blanchett, şi sora mai mică, Genevieve Blanchett, au fost scoşi afară dintr-un cinema din Melbourne şi li s-a spus că tatal lor murise în urma unui atac de cord la vârsta de 40 de ani. Este o poveste despre care ea s-a încumetat să vorbească, dar pierderea tatălui ei a rănit-o adânc. În timpul copilăriei, Cate îşi aminteşte că îşi dorea să locuiască într-o casă bântuită, pentru că astfel putea să-şi întâlnească tatăl din nou. Împreună cu fratele şi sora ei a fost crescută de mama lor, June.
Cate a intrat la colegiul de fete, Methodist Ladies College, unde a jucat în numeroase piese de teatru, iar după aceea a intrat la Universitatea din Melbourne, pentru a studia Arte Frumoase şi Economie. Nu a vrut să continue pentru că îşi dorea să călătorească şi să câştige experienţă înainte de a se decide asupra carierei ei. În timpul unei vizite în Anglia, a fost nevoită să plece din cauza faptului că îi expirase viza. Din Anglia a plecat în Egipt, unde a fost remarcată de un actor în hotelul în care se cazase şi a rugat-o să joace într-un film egiptean despre box. A decis să accepte pentru că avea nevoie de bani. A realizat că actorii au puterea să emoţioneze oamenii şi că acest lucru este exact ceea ce-şi dorea. Cate s-a întors la Melbourne şi s-a înscris la Institutul de Arte Dramatice - Sydney's Prestigious National Institute of Dramatic Arts(NIDA).
A absolvit în 1992 şi şi-a început cariera pe scenă în ultimul său an, jucând în piesa "Electra" de Sofocle. Primul său rol major într-o piesă a fost alături de Geoffrey Rush în 1993. A jucat apoi în multe piese australiene înainte de a primi un rol în serialul TV "Police Rescue" în 1994. Şi-a făcut debutul în film în Paradise Road alături de Glenn Close şi Frances McDormand. Rolul pentru care a fost cunoscută pe plan internaţional, şi pentru care a primit o nominalizare la Oscar şi a câştigat Globul de Aur, este cel din filmul "Elizabeth" unde a întruchipat-o pe Regina Elisabeta I.


 

Galerie Foto
A jucat În
Comentarii
ABONARE

Abonează-te la newsletter ca să primești cele mai noi informații