Helen Mirren
  • Actor
Locul naşterii:
Chiswick, London, Anglia
Info:
Wikipedia
Biografie

Iliena Vasilievna Mironov se trage dintr-o familie de aristocraţi ruşi, unul dintre strămoşii ei fiind mareşalul Kamensky, erou în războaiele cu Napoleon. În 1917, bunicul ei, diplomat şi colonel în armata ţaristă, era în Londra, negociind o afacere cu arme, cînd a început revoluţia bolşevică. Soţia şi fiul lui (tatăl lui Helen) au rămas cu el la Londra. 28 de ani mai tîrziu, pe 26 iulie, în Essex, se năştea Iliena care, în ciuda numelui de naştere şi a originii, nu prea ştie să vorbească ruseşte.

Actriţa a făcut şcoala în cadrul unei mănăstiri, iar la 18 ani era acceptată la National Youth Theatre. La 20 de ani, era deja un star în lumea teatrului londonez. Iar pentru lucrul pe Broadway, a fost de două ori nominalizată la Tony. Mirren este adesea recunoscută graţie rolului de detectiv din serialul "Prime Suspect", producţie care i-a adus trei premii BAFTA pentru cea mai bună actriţă. Alte producţii pentru televiziune în care s-a remarcat: "The Passion of Ayn Rand", "Viaţa unui comis voiajor" sau "Primăvara la Roma a doamnei Stone". "Tot ce trebuie să faci este să arăţi ca un rahat în film şi lumea va spune că eşti o actriţă excelentă".

Are, pînă acum, trei nominalizări la Oscar, pe care ea îl numeşte "crème de la crème a rahatului", pentru "The Queen" (2006), "The Madness of King George" (1994) şi "Gosford Park" (2001). Este prima actriţă care a fost nominalizată la Globul de aur, în acelaşi ani, pentru trei roluri diferite şi a doua în istoria premiilor care cîştigă două trofee în aceeaşi seară. Helen şi-a cîştigat imaginea sexy apărînd, în mod frecvent, goală în filme, iar vîrsta nu i-a alterat cu nimic această imagine din moment ce ea, la 51 de ani, poza nud în "Calendar Girls". "Carnea vinde. Oamenii nu vor să vadă fotografii cu biserici. Vor să vadă trupuri goale".

După zece ani de convieţuire, Mirren s-a căsătorit cu regizorul american Taylor Hackford în 2003, acesta fiind primul ei mariaj. Actriţa reuşeşte să se definească în cîteva cuvinte: "Sînt faimoasă pentru că nu-mi pasă că nu sînt superbă".

A jucat În
Comentarii
ABONARE

Abonează-te la newsletter ca să primești cele mai noi informații