• Actor
Locul naşterii:
Port Glasgow, Scoţia
Data naşterii:
21/04/1979
Info:
Wikipedia
Biografie

McAvoy a urmat cursurile unei şcoli catolice, cochetând pentru o scurtă perioadă cu ideea de a deveni preot. A fost membru al teatrului pentru tineri PACE în timpul studiilor la Royal Scottish of Music and Drama unde a absolvit în anul 2000. Primul rol l-a obţinut în 1995 în filmul “The Near Room” urmat de “Regeneration” în 1997 şi mini seria “Camarazi de Război” produsă de Steven Spielberg. În 2003 preia personajul Leto Atreides al II-lea în seria “Copiii Dunei” adaptat după romanele lui Frank Helbert. În acelaşi an îşi face apariţia în câteva episoade din “Early Doors” şi “Stare de Fapt”. Pentru rolul din serialul “Shameless” din 2004 primeşte o nominalizare la British Comedy Award pentru Best TV Newcomer. Mai apare în câteva producţii printre care “Wimbledon”, “ShakespeaRe-told”, “Penelope” o comedie romantică alături de Christina Ricci şi “Cronicile din Narnia: Leul, Vrăjitoarea şi Dulapul”.

În 2006 primeşte rolul doctorului Garrigan în “Ultimul Rege al Scoţiei”, o adaptare după romanul cu acelaşi nume al lui Giles Foden ce prezintă lumea Ugandei sub dictatura lui Idi Amin. Tot în 2006 McAvoy obţine rolul principal din “Starter for 10” bazat pe romanul lui David Nicholls pentru care este recompensat cu premiul Rising Star la premiile BAFTA 2006.

În 2007 primeşte două roluri importante în filmul “Jane”, o dramă romantică inspirată din viaţa celebrei scriitoare Jane Austen în tinereţe, şi în “Remuşcare” o adaptare după premiatul roman al lui Ian McEwan în care o are ca parteneră pe Keira Knightley. Pentru rolul lui Robbie Turner din “Atonement McAvoy” este nominalizat la Globurile de Aur.

Filmul “Wanted” lansat în iunie 2008 îi aduce rolul lui Wesley Gibson, un tânăr de 25 de ani căruia îi este oferită oportunitatea de a continua munca tatălui său, fost lider al unei organizaţii de asasini. McAvoy joacă împreună cu Morgan Freeman şi Angelina Jolie. “The Last Station”, o producţie bazată pe romanul lui Jay Parini despre ultimul an din viaţa lui Leo Tolstoi îi dă ocazia actorului de a lucra alături de soţia sa, Anne-Marie Duff.

A jucat În
Comentarii
ABONARE

Abonează-te la newsletter ca să primești cele mai noi informații