• Actor
Locul naşterii:
Bucureşti
Biografie

Maia Emilia Ninel Morgenstern este o actriţă română de teatru şi film. Născută în Bucureşti într-o familie evreiască, Maia Morgenstern a studiat la Academia de Teatru şi Film între 1981 şi 1985, iar apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ până în 1988. A apărut apoi pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti, după care s-a alăturat trupei de la Teatrul Naţional ”Ion Luca Caragiale”. Printre rolurile notabile pe scena de teatru se numără Lola Lola din Îngerul albastru (Der Blaue Engel) sau Kathleen Hogan în Park Your Car in Harvard Yard. Ea este cunoscută publicului român mai ales pentru rolurile din filmele “Balanţa”, “Cel mai iubit dintre pământeni”, “Patimile lui Hristos”.

 

Maia Morgenstern a fost căsătorită de două ori. Are trei copii: Tudor Aaron, Eva Lea Cabiria şi Ana Isadora. Numele ei, Morgenstern, înseamnă în germană ”Luceafărul de dimineaţă”, nume dat Fecioarei Maria, personajul pe care l-a jucat în filmul “Patimile lui Hristos”. Regizorul Mel Gibson, un devotat romano-catolic, pare să fi luat în considerare, printre altele, acest detaliu ca fiind semnificativ pentru alegerea ei în acest rol.

Din 2010 este numită ambasador pentru Alianţa Civilizaţiilor în România.

În iunie 2012 apare într-un spot (pro bono) în care sprijină campania ”Salvaţi Roşia Montană” acesta devenind într-o singură zi cel mai vizionat clip al artistei pe youtube.

A jucat în numeroase filme româneşti şi străine, fiind una dintre puţinele actriţe românce care a reuşit să pătrundă în cinematografia străină.

Filmografie:

 

2014   What About Love (în producţie)… Sister Martina

2009   Andrassy Street 60. (în producţie)  … Eszter Somos

2013   Domnisoara Christina

2012   Carmen… dr. Janos

2011   Fata din Transilvania

2011   Sange Tanar, Munti Si Brazi... Mama

2010   Luna verde... Simona

2010   Iubire Elena

2010   Les gens ne savent pas peut-être... Anne

2010   Iubire si onoare (Serial TV)... Marieta

2009   Eva... Maria

2009   Aniela (Serial TV)... Maica Stareta

2009   O secunda de viata  

2008   Mar nero - Marea Neagra... Madalina - Angela's sister

2008   Zweite Frau, Die... Bogdana

2006   Margo... Margo's Stepmother

2006   Visuri otrăvite... Ada's mother

2006   Mansfeld... Mrs. Mansfeld

2005   Homme pressé, L' ... Bonne de Bois de Rose

2005   15... Irene

2004   The Passion of the Christ - Patimile lui Hristos... Mary

2004   The Making of 'The Passion of the Christ'... Propriul rol

2004   Damen tango

2004   Casatorie imposibila (Serial TV)    ...

2004   Orient Express... Amalia Frunzetti

2003   A rózsa énekei... Olga

2003   Bolondok éneke... Gina

2001   Patul lui Procust... Doamna T.

2000   Dark Prince: The True Story of Dracula - Printul noptii... Woman at Fountain

2000   Marie, Nonna, la vierge et moi... Nonna

1999   Triunghiul mortii... Regina Maria

1999   Fata în fata

1999   Kínai védelem

1998   Álombánya, Az

1997   Witman fiúk... Mrs. Witman

1997   Omul zilei

1995   To vlemma tou Odyssea... 'Ulysses' Wife

1995   Siódmy pokój... Edith Stein

1994   Nostradamus... Helen

1993   Trahir... Woman in Prison

1993   Casa din vis

1993   Cel mai iubit dintre pamînteni... Matilda

1992   Balanta... Nela

1992   Ramînerea

1991   Baiatul cu o singura bretea

1991   Cei care platesc cu viata

1990   Pasaj

1989   Marea sfidare

1988   Maria si marea... Maria

1986   Anotimpul iubirii

1984   Secretul lui Bachus... Coca - girl in the restaurant

1984   Secretul lui Bachus... The girl in the restaurant

1983   Spinoase-s caile iubirii... Rozalia

1983   Prea cald pentru luna mai

1983   Dreptate în lanturi

 

Propriul rol:

2007   Modern Greeks: Michael Cacoyannis (TV)           

2004   The Big Question

        

Seriale de televiziune:

Aniela (2009) - maica Irina

Iubire şi Onoare (2010-2011)- Marieta

Las Fierbinti (2012-2013) - Ţaţa Rapidoaica

 

Premii şi distinctii

Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler (Franta, 2012)

 

Galerie Foto
Comentarii
ABONARE

Abonează-te la newsletter ca să primești cele mai noi informații