• Actor
Locul naşterii:
Boston, Massachusetts, SUA
Data naşterii:
08/10/1970
Biografie

După studii de literatură la Harvard, Matt Damon s-a îndreptat spre teatru, iar în 1988 îl descoperim în distribuţia comediei dramatice Mystic Pizza, regizată de Donald Petrie, alături de Julia Roberts şi Lili Taylor. Tânărul actor adună apoi o serie de roluri mici ca acela din Geronimo: An American Legend (1993), apoi îi dă replica în 1996 lui Meg Ryan şi Denzel Washington în Courage Under Fire, de Edward Zwick. Începe să fie considerat un tânăr promiţător, aşa că Francis Ford Coppola îi oferă rolul principal în filmul The Rainmaker (1997). În acelaşi an, scrie împreună cu prietenul lui Ben Affleck scenariul Will Hunting. Filmul, regizat de Gus Van Sant, este un succes şi de public şi de critică şi obţine premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu şi Ursul de Argint la Berlin.

Trecând cu naturaleţe de la dramă, la comedie, de la SF, la film istoric, Matt Damon a lucrat cu regizori de primă mână: Steven Spielberg, Soderbergh, Terry Gilliam, Martin Scorsese, Clint Eastwood, Paul Greengrass.

Actorul are premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu (împreună cu Ben Affleck) pentru Good Will Hunting (1997) şi două nominalizări la Oscar pentru rolul din Invictus (2009) şi cel din Good Will Hunting (1997).

Galerie Foto
A jucat În
Comentarii
ABONARE

Abonează-te la newsletter ca să primești cele mai noi informații