Actriţa Carmen Stănescu a împlinit 90 de ani! Cât de frumoasă era în tinereţe

De: Nicoleta Nicolae / 31.07.2015, 11:09

Actriţa Carmen Stănescu a împlinit 90 de ani! Cât de frumoasă era în tinereţe
Actriţa Carmen Stănescu s-a născut la 29 iulie 1925, în Bucureşti.


În adolescenţă a făcut mult sport: volei, tir, nataţie devenind campioană la tir, dar un accident a determinat-o să renunţe la tir, practicând însă alte sporturi.

A urmat Conservatorul Regal de Muzică şi Artă Dramatică, promoţia 1944-1948, la clasa profesoarei Marioara Voiculescu.

A debutat în teatru în 1945, cu rolul Ecaterina Ivanovna în piesa ”Fraţii Karamazov”, jucată la Teatrul ”Constantin Nottara”. Primul său rol pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti a fost Ileana Cosânzeana din spectacolul ”Înşir-te, mărgărite” (1945). Au urmat nenumărate roluri pe această scenă, interpretând peste 30 de personaje, în ”Căsătoria” de Gogol, ”D’ale carnavalului” de I.L.Caragiale, ”Doamna nevăzută” de Calderon de la Barca, ”O scrisoare pierdută” de I.L.Caragiale, ”Nevestele vesele din Windsor” de Shakespeare, ”Părinţii teribili” de Cocteau ş.a. De-a lungul carierei, a jucat alături de mari actori: Silvia Dumitrescu Timică, Sonia Cluceru, Costache Antoniu, Alexandru Giugaru, Alexandru Finţi, George Calboreanu, Emil Botta, Grigore Vasiliu-Birlic şi mulţi alţii.


Carmen Stănescu s-a lansat în film, în 1958, cu rolul din „Doi vecini” după Tudor Arghezi, în regia lui Geo Saizescu. A mai jucat în filmele: ”Telegrame” (1959), ”Bădăranii” (1960), ”Tinereţe fără bătrâneţe” (1970), ”Fraţii Jderi” (1974), ”Muşchetarul român” (1975), dar şi în serialul TV ”Războiul de independenţă” (1977).

A făcut carieră şi în televiziune alături de Mişu Fotino care i-a fost partener în multe emisiuni de divertisment. În 2003 a publicat volumul intitulat ”Destăinuiri” (Ed. Universal Dalsi), la lansarea căruia Fănuş Neagu declara că marea actriţă Carmen Stănescu este de neegalat.

Este căsătorită cu actorul Damian Crâşmaru, pe care l-a cunoscut în 1955, când i s-a propus să intre în spectacolul cu piesa ”Doamna nevăzută” de Calderon de la Barca, în rolul Don Manuel, înlocuind un actor care se îmbolnăvise. Spectacolul avea un succes enorm la public.

”Pe vremea aceea nu se suspendau spectacolele cu una cu două. Maestrul Sică Alexandrescu, directorul artistic al teatrului, pune urgent dublura. De atunci, nu ne-am mai despărţit, şi după trei ani ne-am cununat civil. În biserică am intrat după câţiva ani, la Mănăstirea Sinaia”, declara Carmen Stănescu într-un interviu, potrivit site-ului www.ziarulmetropolis.ro.