„Aliyah DaDa”, un documentar de Oana Giurgiu, din 26 martie în cinematografe

Apropo.ro / 19.03.2015, 16:00
Subiecte controversate din istoria ţării şi a comunităţii evreieşti din România vor fi puse în discuţie joi, 26 martie, de la ora 18.00, la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti, odată cu lansarea oficială pe ecrane a documentarului "Aliyah DaDa", regizat de Oana Giurgiu.
 
Proiecţia va fi precedată de lansarea cărţii „Râs de şobolan”, în prezenţa autoarei israeliene Nava Semel, la ora 17.00, în foaierul Institutului Francez. Nava Semel şi Hana Benyamini sunt două dintre protagonistele filmului care vor fi prezente la evenimentul din 26 martie.
 
În prima săptămână de la lansare, filmul va putea fi vizionat în Bucureşti, la Cinema Elvira Popescu, Cinema Studio şi Cinemateca Union, urmând ca până la sfârşitul lunii aprilie să aibă proiecţii în peste zece oraşe din ţară.
 
O altă proiecţie specială va avea loc miercuri, 25 martie, la ora 18.00, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Iaşi. Ca însemnat centru al comunităţii evreieşti din România, Iaşul este teatrul unor importante evenimente prezentate în film. Proiecţia va avea loc în avanpremiera programului „Astra Film on Tour” – cele mai importante filme de la Festivalul Internaţional de Film Documentar Astra, unde Aliyah Dada a avut premiera mondială, vor fi prezentate în Iaşi la Teatrul Fix.
 
„Aliyah DaDa” este o incursiune personală, bine documentată, a regizoarei Oana Giurgiu în istoria evreilor din România, în relaţia când absurdă, când paradoxală dintre români şi evrei, ca un tablou suprarealist care se construieşte vizual printr-o serie de colaje, îmbinând contextul istoric cu amintiri şi istorii individuale. Povestea este decupată vizual în stil dadaist, într-un tribut adus iniţiatorilor curentului, Tristan Tzara şi Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România.
 
 
În 1882, o comunitate mică din Moineşti pleca spre Ţara Sfântă, pentru a întemeia una din primele colonii evreieşti din Palestina. De atunci şi până azi, drumul evreilor către Israel se împleteşte cu istoria României moderne, într-o relaţie de iubire şi ură ale cărei consecinţe nu le vom putea cuantifica vreodată. Filmul abordează subiecte delicate, cum ar fi apropierea României de Germania nazistă, persecuţia evreilor, Pogromul de la Iaşi, implicarea lor în construcţia Partidului Comunist sau înţelegerile economice secrete din perioada comunistă dintre România şi Israel. 
 
„Aliyah DaDa” a avut premiera mondială în toamna lui 2014, la Festivalul Internaţional de Film Documentar Astra de la Sibiu, unde a fost apreciat de critică şi de public. „Asta face Oana Giurgiu cu acest film: informează, expune, rememorează. Şi acesta e meritul ei exemplar. În două ore şi crude şi plastice, şi dure şi umane, şi cu fruntea încruntată şi cu un zâmbet în colţul gurii, avem întreaga istorie a unei relaţii complicate”, notează LiterNet.ro, explicând că filmul este „teribil de necesar”. „E un film care nu doar merită văzut, ci trebuie văzut. E un film care ne interesează pe toţi”.
 
 
Documentarul este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Programului MEDIA. Proiectul a fost dezvoltat în cadrul programului ARCHIDOC.
 
Evenimentul de lansare este organizat cu sprijinul CNC, al Ambasadei Israelului în România şi al Institutului Francez.