Amalia Enache, în vacanţă la New York şi Puerto Rico

De: Cătălina Matei / 09.05.2014, 00:00
Amalia Enache, în vacanţă la New York şi Puerto Rico
Prezentatoarea Ştirilor Nopţii de la PRO TV a avut parte de două săptămâni de vacanţă desprinse parcă din lumi şi vieţi diferite: una în care apurtat blană, la New York, iar cealaltă - în costum de baie, în Puerto Rico.

“O săptămână am fost cât se poate de urbană în oraşul meu preferat, New York, în care m-am întors la doar câteva luni de la precedenta excursie; cealaltă săptămână am descoperit un loc unde nu mai fusesem, Puerto Rico, şi unde am fost una cu nisipul alb şi fin, apa turcoaz şi cocotierii din care picau nucile de cocos cum pică la noi corcoduşele din corcoduş”, povesteşte fascinată prezentatoarea Ştirilor Nopţii de la PRO TV.

Săptămâna la New York i-a părut Amaliei o lună întreagă, de parcă timpul s-ar fi dilatat în fata multitudinii de lucruri văzute, trăite, de senzaţii şi stări. Amalia s-a bucurat de zonele ei preferate – Soho, Chelsea, Meatpacking District, dar şi de noua ei descoperire şi încântare, partea din Brooklyn în care în ultima vremea s-a mutat toată energia tinerilor, artiştilor, hipsterilor: Williamsburg. A bătut galeriile de artă, străzile, magazinele atipice, s-a bucurat să-i observe pe oamenii locurilor de la cum erau îmbrăcaţi până la ceea ce arătau despre felul lor de viaţă, a mâncat în fiecare zi un alt specific, de la brazilian la etiopian şi de la peruvian la thailandez sau mexican, a urcat pe cele mai spectaculoase terase la înălţime, cu privelişte fantastică peste Manhattan şi s-a întâlnit cu prieteni care locuiesc acolo.

La New York, Amalia s-a simţit mândră că este româncă: “M-am bucurat să văd atât de aproape lucrările artiştilor mei preferaţi, adunate parcă toate la Moma (Muzeul de Arta Modernă) şi m-am emoţionat foarte, foarte mult când am văzut sculpurile lui Brâncuşi expuse acolo.”

După Porţia de New York, Amalia a plecat spre Puerto Rico: “O insulă ruptă parcă din Rai, dar în care din păcate ochiul meu de jurnalist n-a putut să treacă cu vederea fractură inimaginabilă între locul şi clima paradisiace şi societatea portoricană derutată între pierderea tradiţiilor şi americanizarea la care este supusă în fel şi chip. Pe vremuri, cu prezenţa şi experimentele militare, acum economic şi din păcate, alimentar. Toate urmele dominaţiei spaniole rămase în arhitectură, în limba, au un farmec care nu poate fi bătut de abundentă de fast-food-uri sau farmacii de dimensiuni gigantice”, povesteşte prezentatoarea Ştirilor Nopţii, de la PRO TV.  

Amalia a închiriat o maşină şi a bătut insula dintr-un cap în altul, de la Atlanic la Marea Caraibelor, de la plajele de surferi şi hipioţi, până în pădurea tropicală din mijlocul insulei, ori în capitala San Juan, cu clădirile istorice atât de frumoase sau la lacurile din centrul ţării. A luat feribotul şi a ajuns în Insula Vieques, unde nispul e inredibil de fin, iar apa e că smalardul. Amalia a avut parte şi de o premieră: “Am făcut pentru prima dată plajă direct pe nisip, jumătate în apă, atât de fin era şi atât de caldă apă!”.