Angelina Jolie, despre criza refugiaţilor: „O explozie de suferinţă umană”

De: Nicoleta Nicolae / 22.06.2015, 10:00

Angelina Jolie, despre criza refugiaţilor:
Actriţa şi regizoarea americană Angelina Jolie a descris sâmbătă criza globală a refugiaţilor ca pe o "explozie de suferinţă umană" ale cărei cauze comunitatea internaţională refuză să le abordeze, relatează Reuters.

„Este o explozie de suferinţă umană (…) la un nivel care nu a mai fost văzut până acum”, a spus actriţa, avertizând că sirienii şi irakienii încep să rămână fără locuri de refugiu, în condiţiile în care statele vecine şi-au atins limitele.

Turcia găzduieşte 1,8 milioane de refugiaţi sirieni, precum şi mii de membri ai comunităţii yazidite, care au fugit din Irak din cauza persecuţiilor jihadiştilor grupării Statul Islamic.

„Nu este vorba doar despre o ,,criză a refugiaţilor,,-  ci despre o criză a securităţii şi a guvernanţei mondiale, care se manifestă prin cea mai gravă criză de refugiaţi văzută vreodată şi prin strămutări masive”, a subliniat actriţa.

Angelina Jolie şi Înaltul Comisar ONU pentru refugiaţi Antonio Guterres s-au întâlnit cu preşedintele turc Tayyip Erdogan în oraşul Midyat, situat la circa 50 km de frontiera siriană. De asemenea, ea a participat la o cină de după ieşirea din postul Ramadanului la o tabără de refugiaţi din apropiere.

Este cea de a treia vizită a Angelinei Jolie în Turcia din 2011, când a început conflictul din Siria. Războiul a provocat strămutarea a peste 3 milioane de persoane, ceea ce înseamnă aproape o cincime din populaţia de dinainte de război.