Angelina Jolie, despre refugiaţii din Irak: „Suferinţele sunt mai grave decât tot ce am putut să văd până acum!”

De: Nicoleta Nicolae / 27.01.2015, 11:23
Angelina Jolie, despre refugiaţii din Irak:
Angelina Jolie, care este trimis special al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, a deplâns duminică, în Irak, lipsa de fonduri ce afectează programele de ajutorare a persoanelor care şi-au părăsit locuinţele din cauza violenţelor din această ţară şi din Siria.
„Aceasta este cea de-a cincea vizită a mea în Irak începând din 2007, iar suferinţele sunt mai grave decât tot ce am putut să văd până acum”, a declarat vedeta americană în faţa jurnaliştilor prezenţi în tabăra de refugiaţi din Khanke, în apropiere de oraşul Dahuk din nordul Irakului.
 
Precedenta vizită în Irak a actriţei americane datează din 2012, înainte ca grupul jihadist cunoscut sub denumirea Statul Islamic (SI) să lanseze o vastă ofensivă în Irak şi să înfiinţeze un „califat”, al cărui teritoriu conţine provincii din Irak şi din Siria.
„Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) a primit doar jumătate din totalul finanţărilor de care avea nevoie în 2014 pentru programele sale din Irak şi din Siria şi este foarte îngrijorat de ritmul foarte lent al promisiunilor ce vizează donaţiile din acest an”, a adăugat Angelina Jolie.
 
Peste 2 milioane de persoane şi-au părăsit locuinţele în Irak în 2014 şi aproape jumătate dintre ele s-au refugiat în regiunea autonomă a Kurdistanului irakian, la nord de Bagdad, unde numărul lor creşte fără încetare.
 
Foto: AFP – Mediafax Foto
 
Aproximativ 13 milioane de persoane în total au fost obligate să se refugieze din cauza violenţelor din Irak şi Siria, a adăugat Neil Wright, reprezentantul UNHCR din Irak, îndemnând guvernele şi donatorii din lumea întreagă să se mobilizeze în faţa amplorii neobişnuite pe care a căpătat-o această criză internaţională.
 
Angelina Jolie, care a deţinut titlul de ambasadoare a bunăvoinţei pentru Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (United Nations High Commissioner for Refugees/ UNHCR) din 2001 până în aprilie 2012, a vizitat în această perioadă peste 40 de tabere de refugiaţi pe plan mondial, scrie Mediafax.
 
În aprilie 2012, UNHCR a luat decizia de a-i acorda Angelinei Jolie titlul de emisar special, întrucât actriţa americană a dovedit în ultimul deceniu, de când a devenit ambasadoare a bunăvoinţei pentru UNHCR, un angajament excepţional faţă de cauza persoanelor refugiate. Angelina Jolie a donat în ultimii ani peste cinci milioane de dolari programelor iniţiate de ONU pentru ajutorarea persoanelor refugiate din lumea întreagă.