Augustin Julea rivalul direct al lui Mircea Badea

Apropo.ro / 04.02.2013, 11:04
Augustin Julea rivalul direct al lui Mircea Badea
Augustin Julea lucrează în presa de satină de aproape 20 ani şi a debutat în televiziune la “Chestiunea zilei” cu Florin Călinescu. Din 4 februarie, Augustin va deveni rivalul direct al lui Mircea Badea şi ne propune un nou format de revista presei, “Gazeta de perete”. Cu ce vine nou, aflaţi chiar de la el.

Cum a venit propunerea de a prezenta “Gazeta de perete”?

Lucrez în presa de satiră de 20 de ani, iar genul ăsta de emisiune l-am mai făcut cu ani în urmă. Aşa că nu mi s-a propus să prezint o emisiune, ci eu am propus un format în care prezint ce scriu şi gândesc.

Ce subiecte vei dezbate mai mult în emisune? Pe ce te vei axa mai mult, pe ştirile din showbiz sau pe cele din politic?

Nu mi-am propus şi, ceea ce-mi convine, nici nu voi primi o listă cu ce anume să comentez şi din ce domeniu. Voi alege, în procente nedefinite în prealabil, ştiri din politică, social, monden, agricultură, filatelie şi oricare altă categorie, în funcţie de cât este informaţia de interesantă şi de ofertantă la răstălmăcit.

Nu te temi că oamenii vor spune că vrei să-l copiezi pe Mircea Badea?

Nu ştiu de când face Mircea Badea emisiunea lui, însă eu comentez şi scriu ştiri de 2 de ani. Iar în urmă cu vreo 8 ani am făcut ’’Săptămâna nebună’’ la Prima TV, o emisiune tot gen ’’revista presei’’, doar că era săptămânală.

Cu ce vinea nou “Gazeta de perete” faţă de celelalte emisiuni de revista presei?

“Gazeta de perete” nu are doar ştiri comentate, ca o simplă revistă a presei ci şi diverse rubrici şi reportaje exterioare. Altfel, nou faţă de celelalte emisiuni deja existente, poate fi stilul în care e făcută şi, cu siguranţă, faptul că aceasta va fi o emisiune lucrată ca la carte, nu făcută pe genunchi.

Vii deja cu experienţă din zona presei scrise şi din televiziune. Cum ţi se par ziarele din ziua de azi? Mai avem ce citi?

Ca şi în alte timpuri şi ziarele din ziua de astăzi sunt scrise pentru categorii socio-profesionale diferite. Fiecare găseşte ceva de citit cu condiţia să-şi aleagă ziarul care i se potriveşte şi, normal, să ştie să citească. Ceea ce este valabil şi cu emisiunile sau, mai degrabă, canalele TV.

Dacă ar fi să alegi între meseria de gazetar şi cea de prezentator TV pe care ai alege-o?

Nu m-am gândit niciodată la meseria de prezentator TV, pentru că eu nu am putut folosi niciodată cuvintele altuia. Nu sunt actor ca să învăţ pe de rost scenarii şi nici prezentator ca să citesc promter-ul încărcat de alţii.

La început ţi-ai făcut debutul în TV la “Chestiunea zilei”. Ce ai învăţat de la Florin Călinescu?

Înainte de “Chestiunea zilei” am mai avut nişte colaborări TV însă constant, într-adevăr, cu acea emisiune am debutat. De la Florin Călinescu am învăţat multe lucruri care ţin de meseria asta, pentru care el a făcut o şcoală, şi anume Actoria, eu fiind de profesie inginer.

Care crezi că va fi punctul forte al emisiunii?

Ca la orice produs, indiferent de domeniu, până nu-l vezi pe tarabă şi nu-l laşi o perioadă semnificativă pentru ca publicul să-l cunoască, guste sau critice, nu ai de unde şti ce va place.

Vei avea şi invitaţi în emisiune?

În emisiunile de satiră/umor/divertisment este foarte greu să scoţi momente de neuitat cu invitatul, dacă acesta nu urmăreşte scenariul emisiunii, adică nu este pregătit şi nu se pregăteşte în prealabil. “Gazeta de perete” nu va avea invitaţi, cel puţin la început.

Ai spus la un moment dat într-un interviu că: “Într-o zi, o voi lua de la capăt într-un alt domeniu”. La ce domeniu te-ai gândit?

În paralel cu gazetăria, în ultimii 20 de ani, am avut firme  cu diverse obiecte de activitate: design vestimentar, advertising, ceramică, imobiliare, biciclete. Deci, oricând, dacă e momentul şi am starea potrivită, îmi pot încerca creativitatea şi puterea de muncă într-un domeniu care-mi va aprinde scânteia unei pasiuni.

Zi-mi, te rog, 3 persoane publice care apar des la TV şi pe care îi apreciezi şi 3 pe care îi deteşti sau schimbi canalul când îi vezi pe TV…

Cei care apar des la televizor, fără a fi angajaţi în această branşă, îmi dau impresia unor persoane cu prea mult timp liber, aşa că nu am astfel de preferaţi. Pot da însă nume de oameni care apar când au ei timp pe micul ecran şi-mi plac: Andrei Pleşu, Marie-Rose Mociorniţă, Oana Pellea. Pentru cei la care închid televizorul nu pot da nume. Sunt prea mulţi şi nu aş vrea să se supere vreunul nemenţionat.

Între un tabloid şi un ziar quality ce alegi?

Aleg tabloidul pentru anumite necesităţi, cum ar fi sumarul emisiunii “Gazeta de perete”, şi altfel de ziare pentru altfel de scopuri.

Andreea Tufan