Băncile, obligate să afișeze comisioanele pe ecranele ATM-urilor

De: Carmen Ulian / 04.03.2015, 13:00
Băncile, obligate să afișeze comisioanele pe ecranele ATM-urilor
Începând cu data de 3 martie 2015, băncile sunt obligate să fișeze comisioanele pe ecranele ATM-urilor potrivit unui ordin al ANPC.

Băncile trebuie să afișeze de astăzi pe ecranele ATM-urilor valoarea nominală a comisioanelor pentru tranzacțiile cu carduri, potrivit unui proiect de ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Este vorba de operațiuni care generează venituri de 50-60 mil. euro pe an pentru bănci, potrivit unor calcule ale ZF. Ordinul ANPC fusese publicat inițial în vara anului trecut și a generat proteste din partea bancherilor, care susțineau că este dificil de implementat și costisitor.

Băncile care nu și-au pregătit încă sistemele informatice pentru a afișa comisioanele au o perioadă de grație de o lună. „Pe ecranul terminalelor ATM vor fi înscrise toate informațiile legate de costurile tranzacției în sumă exactă pentru a da consumatorilor posibilitatea de a renunța la efectuarea acesteia”, potrivit proiectului de ordin al ANPC, scrie Ziarul Financiar.