BBC Knowledge prezintă: Marea Barieră de Corali

De: Mioara Tronaru / 17.05.2014, 09:00
BBC Knowledge prezintă: Marea Barieră de Corali
BBC Knowledge va difuza, începând de duminică, 18 mai, de la ora 20:40, seria documentară Marea Barieră de Corali.

Seria documentară Marea Barieră de Corali dezvăluie secretele uneia din minunile naturale ale lumii şi cea mai mare structură vie de pe planetă, Marea Barieră de Corali a Australiei. Documentarul prezintă, pe parcursul a trei episoade, modul în care a luat naştere reciful, schimbările permanente ale acestuia şi răspunsul său la ritmurile dictate de climă, maree, soare şi lună.

Deşi ecosistemul recifului se întinde pe o suprafaţă mai mare decât cea a Marii Britanii, numai 7% din aceasta este, efectiv, un recif de corali. Restul ecosistemului este compus din diverse habitate, şi anume insule, junglă, mlaştini cu mangrove, zone plate cu nisip şi suprafeţe acoperite de iarbă de mare – toate legate prin intermediul unei imense lagune adânci.

Aceste habitate depind unul de celălalt şi, fără ele, reciful nu ar supravieţui. De la broaştele ţestoase care migrează mii de mile traversând Oceanul Pacific la balene care se deplasează spre Australia în fiecare an din Antarctica, fel şi fel de creaturi parcurg distanţe semnificative pentru a ajunge la recif.

Episodul final prezintă modul în care reciful este conectat, în mod semnificativ, la restul planetei şi felul în care schimbările climatice îi vor afecta, în cele din urmă, viitorul.

Documentarul Marea Barieră de Corali surprinde magia acestui mediu incredibil, scoţându-i la iveală frumuseţea naturală şi secretele surprinzătoare, precum şi motivul pentru care acesta este atât de important pentru viaţa pe Pământ.