Bollywood, dragostea noastră

De: Mioara Tronaru / 20.10.2013, 12:00
Bollywood, dragostea noastră
În continuare distribuitorii români de filme se plâng de aerul rarefiat din sălile de cinema. Şi nu din cauza aparatelor de climatizare, ci din lipsa spectatorilor.

Problema a apărut după ’89, dar înainte ne amintim cu toţii cât de pline erau cinematografele şi mai ales ce săli făceau filmele indiene. De săptămâna aceasta, o nouă casă de distribuţie aduce pe marile ecrane un film indian, ”Atât timp cât voi trăi” / ”Jab Tak Hai Jaan”, sperând că va revitaliza pofta românilor de a intra la cinema. Filmul e produs anul trecut, dar are toate ”mirodeniile” specifice Bollywood-ului: dramă puternică, actori tineri şi frumoşi, dragoste cât cuprinde, ceva acţiune, muzică şi dans ca-n vremurile bune.

Cu această ocazie, am rememorat câteva dintre hit-urile indiene cu care ne delectam ”în tinereţe”.

 

Vagabondul / Awaara (1951)

Regia: Raj Kapoor. Cu: Prithviraj Kapoor, Nargis, Raj Kapoor.

Pentru că tatăl o alungă pe mama sa, înainte ca el să se nască, Raj este considerat un copil sărman. La şcoală, se îndrăgosteşte de colega lui Rita, o fată bogată. Când se vor reîntâlni după mai mulţi ani, Raj va descoperi că tatal lui este protectorul Ritei. Filmul este unul dintre cele mai mari succese comerciale ale filmului indian.

 

O floare şi doi grădinari / Ek Phool Do Mali (1969)

Regia: Devendra Goel. Cu: Balraj Sahni, Sanjay Khan.

După moartea soţiei sale, Kailash suferă un accident în urma căruia nu mai poate avea copii. El se retrage în munţi, unde deschide un club de alpinism, la care vin studenţi din toată lumea. Printre ei este şi Amar, conducătorul unui grup din Africa. În drumurile sale prin munţi, Amar o întâlneşte pe Somana, o tânără şi frumoasă localnică.

 

Vandana / Aradhana (1969)

Regia: Shakti Samanta. Cu: Rajesh Khanna, Sharmila Tagore.

În momentul în care se întâlnesc, Arun şi Vandana se îndrăgostesc. Se căsătoresc într-un templu şi nu se gândesc la legalitatea căsătoriei lor. Dar când Arun moare, Vandana este însărcinată. Pentru că nu poate dovedi că s-a căsătorit cu Arun, Vandana încearcă să evite ruşinea şi îl duce pe Suraj la un orfelinat.

 

Lanţul amintirilor / Yaadon Ki Baaraat (1973)

Regia: Nasir Hussain. Cu: Dharmendra, Zeenat Aman, Vijay Arora, Tariq Anwar.

Pentru că tatăl a fost martorul unui jaf, părinţii celor trei fraţi, Shankar, Vijay şi Ratan, sunt ucişi, iar cei trei băieţi sunt despărţiţi şi cresc separat. Shankar e urmărit de amintirea morţii părinţilor săi, dar devine infractor. Vijay a fost crescut de un om bogat, iar Ratan a devenit artist şi şi-a schimbat numele.