Cartoful, indicat in epuizari ale sistemului nervos

23 11. 2009, 10:00

Cartoful este unul dintre cele mai populare alimente care are
proprietati terapeutice daca este consumat corect.

Desi sunt blamati de multe persoane, ei contin putine calorii,
au multe vitamine si minerale, in special in coaja, pe care adesea
o aruncam.

Exista afectiuni care pot fi tratate cu ajutorul banalului
cartof, printre care amintim anemia, afectiuni ale sistemului
nervos sau insomnie.

SCURT
ISTORIC

In Europa, cartofii au ajuns prin secolul 16 de catre spanioli
si sunt originari din America de Sud. Cartoful a insemnat la acea
vreme un aliment extrem de folositor pe corabii. In anul 1.600 el a
fost introdus si in Anglia, Italia, Germania, Belgia si Franta.
Locuitorii acestor tari il considerau principalul vinovat pentru
molimele vremii (lepra, sifilis, etc).

Pe propria lor piele au realizat ca frunzele si tulpinile
cartofului nu sunt comestibile, ci provoaca intoxicatii.

Maria Antoaneta purta flori de cartofi in par
si a lansat chiar o moda in acea vreme.

Pe fondul imbolnavirii recoltei de cartofi a avut loc „Marea
Foamete” din secolul 19, in Irlanda, unde au murit aproximativ un
milion de persoane din cauza lipsei mancarii.

La sfarsitul secolului 19 s-au inventat chips-urile care se
serveau ca delicatesa, la restaurant.

Cartoful si proprietatile sale

Cartoful contine complexul de vitamine B, A, C, K, calciu,
magneziu, fosfor, fier, mangan, sulf, saruri minerale si
beta-caroten.

Cartoful contine o cantitate de potasiu egala cu cea a unui
pahar de suc de portocale.
Vitamina C ajuta la mentinerea starii de sanatate a oaselor.

Aceasta leguma contine tuberina, o substanta care ajuta la
cresterea copiilor.

UZ
INTERN

Sucul de cartof crud
are efect benefic in tratarea aciditatii gastrice, ulcerelor
gastrice, artritei, calmant al mucoasei digestive
. El este un
bun antispastic, diuretic si emolient.

Mai mult, sucul de cartof crud este indicat in
hepatita
, scorbut, litiaza biliara, constipatie,
hemoroizi. Actioneaza ca un antiinflamator in bolile
gastrointestinale.

Cultura de cartofi

Fibrele (dar si glutenul) din cartof reduc riscul aparitiei
bolilor de inima si a cancerului.

Ceaiul preparat din coji de cartof este un bun
antihipertensiv
natural.

Cartoful (nu si cel prajit) ajuta la eliminarea
toxinelor din organism
.

Aceasta leguma este permisa diabeticilor si obezilor.

UZ
EXTERN

Cartofii cruzi (rasi sau felie) sunt indicati in arsuri,
degeraturi, crapaturi ale pielii, ulceratii, edeme, eruptii
cutanate, flegmoane, transpiratia picioarelor. Se pun
cataplasme din cartofi cruzi peste locurile
afectate, dupa care se bandajeaza locul.

Cartoful crud si ras in amestec cu miere este indicat pentru un
ten gras, in timp ce cartofii fierti si pasati amestecati cu un
galbenus crud si lapte fiert ajuta tenului mixt si uscat.

Cartoful nu ingrasa

Cartoful nu te
ingrasa
daca nu il consumi prajit in grasimi sau
alaturi de grasimi
. Servit fiert, la abur sau copt alaturi
de o salata nu va dauna siluetei tale. Nu adauga peste cartofi nici
branzeturi, carne sau unt (margarina, etc). In locul lor poti
folosi uleiul de masline sau cel de nuca, pentru omogenitate (la
piure).

Afla ca un cartof este mult mai bogat in vitamine decat un
broccoli si mai bogat in fenoli decat spanacul sau varza.

Combinatia de cartofi prajiti cu friptura
este nociva pentru organism

O reteta pe zi

Cartofi si legume
gratinate

1 morcov, 175 gr conopida, 175 gr broccoli, 75 gr mazare verde,
2 linguri ulei, 2 linguri si jumatate faina, 150 ml supa de legume,
150 ml vin alb, 150 ml lapte, 175 gr ciuperci maro, 2 linguri
salvie taiata marunt, 900gr cartofi fierti taiati bucatele, 2
linguri unt, 4 linguri iaurt, 70 gr parmezan, sare si piper.

Ciuperile se curata si se taie in patru. Se iau toate legumele
si se fierb in apa cu sare 10 minute, se storc de apa si se pun
deoparte. Untul se topeste in intr-o cratita, se adauga faina, se
ia de pe foc si se adauga supa de legume, vinul alb si laptele.

Se pune din nou pe foc si se mai lasa pana se ingroasa sosul. Se
adauga legumele fierte, ciupercile si salvia.

Cartofii se amesteca cu iaurtul si 2 linguri de unt apoi se fac
piure cu parmezan. Se adauga sare si piper.

Intr-o forma pentru gratinare se pune compozitia cu legume, apoi
cartofii si la sfarsit se presara parmezan.

Se baga la cuptor la 190°C timp de 20-30 minute. Pofta Buna!
(culinar.ro)

Cartofi si legume gratinate

Cat costa? 1 leu – 1,5 lei
kilogramul


CITESTE MAI MULTE DESPRE
BENEFICIILE FRUCTELOR SI
LEGUMELOR