Cascadorul Szobi Cseh s-a stins din viaţă la 71 de ani

Apropo.ro / 01.08.2014, 10:40
Cascadorul Szobi Cseh s-a stins din viaţă la 71 de ani
Veste tristă pentru cinematografia românească: unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi cascadori ai României a murit în această dimineaţă. Szobi Cseh s-a stins la vârsta de 71 de ani după o luptă de mai bine de doi ani cu o afecţiune gravă.

De mai bine de doi ani, Szoby Cseh se lupta cu o o formă gravă de cancer. Cascadorul a murit, în noaptea de joi spre vineri, la Institutul Clinic Fundeni, la vârsta de 71 de ani, fiind diagnosticat cu mielom multiplu.

“Nu pot să merg. Mă deplasez în cârje şi mă doare rău piciorul stâng. Durerea îmi ia piciorul. Asta e boala. E parşivă. Într-o zi eşti mai bine, în alta mai rău. Abia ce am ieşit din spital. Sunt ceva probleme cu analizele. Nu mi-au iesit prea bine şi în ultima perioadă am slăbit cam 20 de kilograme. Aşa că nici nu arăt prea strălucit. Obosesc repede şi din nimic”, declara Szoby Cseh în urmă cu câteva săptămâni pentru wowbiz.ro.

 

 “S-a scris despre mine că aş fi vrut să mă sinucid, că mă bate gândul să îmi iau viaţa. Oameni buni, credeţi-mă ce vă spun, sunt ultimul pământean care ar face una ca asta. Eu iubesc prea mult animalele, copiii, oamenii şi viaţa şi nu mă las răpus dintr-atâta. Am avut la viaţa mea de cinci ori coloana vertebrală ruptă de la cascadoriile mele. Am suportat dureri şi am rezistat. Am corpul antrenat si psihicul prea tare ca să comit un astfel de gest. Cine zice că m-as sinucide nu mă cunoaşte şi habar n-are cum sunt eu construit. Am slăbit mult, dar am slăbit de la stres şi de la supărare pentru că mă zbat să rezolv lucruri la , la fundaţia mea, să găsesc sponsori şi să ajut copiii care provin din familii defavorizate să nu ajungă în puşcării. Îi învăţ să se apere de belelele de pe stradă şi îi educ şi îi pregătesc pentru viaţă”, mai spunea Szoby Cseh.

Szabolcs (Szobi) Cseh s-a născut la data de 11 decembrie 1942, în oraşul Miercurea Ciuc (judeţul Harghita), într-o familie de secui. Încă din timpul facultăţii, el a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din Bucureşti, în trupa „Ganea”.

Aflat în anul trei de facultate, el a colaborat în calitate de cascador la filmul „Dacii”, regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi în anul următor în filmele „Împuşcături pe portativ” (regizat de Cezar Grigoriu), „Tom Sawyer şi Huckleberry Finn” (producţie franceză) şi „Serbări galante” (în regia lui René Claire).

Între 1967-1980, fiind primul metodist, respectiv, maistru de lupte angajat pe un asfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic Bucureşti şi apoi în Centrala RomaniaFilm – Centrul de Producţie Cinematografică, Cseh a colaborat la toate filmele realizate de studiourile cinematografice române ce conţineau secvenţe de acţiune-lupte şi a executat multiple cascadorii dificile şi spectaculoase, unele fiind unicat pe plan mondial.

Între anii 1999 şi 2002, a colaborat la realizarea secvenţelor de acţiune în peste zece filme artistice străine realizate în ţară, inclusiv „Amen”, în regia lui Costa-Gavras.