Cate gusturi poate simti un om

11 01. 2012, 12:30

Pe teoria acestor 4 si numai 4 gusturi de baza s-a cladit toata stiinta gastronomica si toata arta culinara a Occidentului. A trebuit sa vina globalizarea – inclusiv culinara, deci culturala – pentru ca Vestul sa invete si altceva despre gusturi si, treptat, sa se apropie de o noua intelegere a senzatiilor gustative. Noi cercetari arata ca aventura descoperirii universului gustativ, departe de a se fi incheiat, e abia la inceput.

Marea schimbare de paradigma a inceput cu descoperirea, de catre lumea occidentala, a ceea ce japonezii numesc umami – termen folosit pentru a descrie gustul bogat, delicios, al unor alimente, un gust pe care il stim cu totii, dar care e greu de descris in cuvinte: e vorba despre un gust parca „de carne”, plin si savuros, gustul unei supe concentrate de carne, desi substantele cu gust umami nu se gasesc doar in produse de origine animala.

Un receptor „profilat” pe calciu a fost descoperit la om, consecutiv descoperirii lui la soareci, in urma cu cativa ani. Iar un studiu din 2010, efectuat tot pe soareci, arata ca acestia pot simti gustul specific al grasimii.

Citeste mai multe detalii despre gusturile pe care le pot simti oamenii, pe Descopera.ro