Ce cozonac propune Horia Vîrlan pentru Paşte! O reţetă interesantă

07 04. 2017, 17:04
Cozonac trandafir
 
Ingrediente:
 
Aluat:
 
• 450 g de făină
• 1/2 de cană cu lapte
• 30 g de drojdie proaspătă
• 80 g de zahăr tos
• 60 g de unt, cu 80% grăsime
• 2 ouă
• 1 lingură cu răzătură lămâie
• 1 linguriţă cu sare.
 
Umplutura:
 
• 150 g de nuci măcinate  sau alune de pădure
• 150 g de zahăr tos
• 100 g de smântână dulce, de 32% grăsime
• 1 esenţă de rom
• 150 g de miere polifloră.
 
 
 
Mod de preparare:
 
1. Se amestecă făina, laptele, drojdia, zahărul, untul, oul, sarea, răzătura de lămâie şi se frământă bine un aluat cu o consistenţă destul de densă. Se lasă la rece o oră.
 
2. Pentru umplutură, se amestecă bine toate ingredientele, cu excepţia mierii. Se întinde aluatul într-o foaie de 3 cm grosime, dându-i-se o formă dreptunghiulară cu latura mare de 25 cm, iar cea mică de 15 cm.
 
 
3. Se repartizează proporţional umplutura, iar marginile se lasă libere.
 
4. Se rulează aluatul în formă de sul, cu grijă să nu iasă compoziţia în exterior, apoi se taie felii groase de 4 cm şi se pun într-o formă rotundă, unsă cu unt, cu partea ascuţită spre interior.
 
5. Se acoperă şi se lasă la cald, ca să mai crească, încă 30-45 de minute. Cuptorul se încinge la 200°C şi se coace cozonacul timp de 10 minute, apoi timp de încă 30 minute, la temperatura de 175°C. Se încălzeşte mierea şi se pensulează pe cozonacul cald.