Cea mai catastrofală avalanşă din istoria Everestului

De: Mioara Tronaru / 24.05.2014, 08:00
Cea mai catastrofală avalanşă din istoria Everestului
Discovery Channel anunţă difuzarea în exclusivitate a două documentare ce urmăresc întâmplările dinaintea şi după producerea avalanşei ce a lovit Everestul în dimineaţa zilei de vineri, 18 aprilie.

Primul dintre cele două programe vă oferă detalii suprinzătoare despre avalanşa ce a lovit ghetarul Khumbu în dimineaţa zilei de vineri, 18 aprilie, în timp ce al doilea vine cu interviuri ale unora dintre cei mai renumiţi alpinişti care îşi împărtăşesc experienţele de pe Everest cu Bear Grylls. Documentarele sunt difuzate pe Discovery Channel în 224 de ţări, iar în Romania duminică, 25 mai, de la ora 21.00, respectiv de la ora 22.00.

 

Tragedia de pe Everest – duminică, 25 mai, de la ora 21.00

Materialul urmăreşte eforturile incredibile depuse de echipajele de salvare după producerea avalanşei care s-a soldat cu moartea a 13 şerpaşi şi cu dispariţia altor 3. Evenimentul devastator a avut loc în dimineaţa zilei de vineri, 18 aprilie, în apropierea taberei de la baza Muntelui Everest unde se aflau membri ai echipajului NBC News. Aceştia se pregăteau pentru realizarea unui material special Discovery, ce urma să fie difuzat live, duminică, 11 mai, prezentându-l pe alpinistul Joby Ogwyn în încercarea sa de a realiza primul salt din istorie într-un costum de zbor, de pe cel mai înalt vârf din lume.

Documentarul Tragedia de pe Everest, realizat de Peacock Productions de la NBC News, vă prezintă săptămânile de pregătiri pentru ascensiune, care se încheie neaşteptat din cauza avalanşei care a lovit gheţarul Khumbu, una dintre cele mai nesigure părţi ale muntelui. Urmările acestei manifestări a naturii sunt surprinse cu ajutorul camerelor ce au început să filmeze imediat după producerea avalanşei, urmărind căderea violentă a blocurilor de gheaţă în cea mai catastrofală avalanşă din istoria Everestului.

Documentarul dezvăluie imagini în timp real, cu o încărcătură emoţională copleşitoare, surprinzând mobilizarea şerpaşilor şi a celorlalţi salvamonţi care au pornit imediat în căutarea supravieţuitorilor. Prin intermediul martorilor oculari, telespectatorii vor putea urmări o relatare fidelă a acestei experienţe şi a consecinţelor sale devastatoare. Printre cei intervievaţi se numără Joby Ogwyn; liderul expediţiei, Garrett Madison, care a jucat un rol esenţial în acţiunile de salvare; Todd Burleson, preşedintele companiei Alpine Ascents International, care a pierdut cinci şerpaşi; precum şi alţi membri cheie ai expediţiei şi ai echipelor de producţie.

Pe lângă documentarea tragicului eveniment, Discovery va contribui la fondurile American Himalayan Foundation Sherpa Family, care se ocupă de direcţionarea donaţiilor către familiile celor decedaţi.

 

Bear Grylls: Ghid de supravieţuire pe Everest – duminică, 25 mai, de la ora 22.00

Bear Grylls, expert în supravieţuire, şi-a propus să escaladeze cel mai înalt vârf din lume încă din copilărie. Visul său a devenit realitate la 23 de ani, când a reuşit să intre în Cartea Recordurilor drept unul dintre cei mai tineri alpinişti ajunşi pe vârful Everest. Pe 25 mai, de la ora 22.00, Discovery Channel difuzează un material special de o oră, în care Bear însuşi prezintă poveşti despre cele mai impresionante încercări, dar şi reuşite de a escalada Everestul din istorie.

În cadrul acestui program, Bear împărtăşeşte propria experienţă pe Everest, aducându-le mai aproape telespectatorilor aventurile unor alpinişti renumiţi, care au înfruntat condiţii extreme pentru a duce la bun sfârşit ascensiunea extenuantă. Alături de poveştile unor alpinişti din Argentina, Japonia, India şi Marea Britanie, acest material prezintă interviuri cu echipaje montane, şerpaşi, jurnalişti şi experţi în domeniu. În plus, programul expune imagini de arhivă inedite sau din colecţii personale, difuzate în premieră, combinate cu secvenţe incredibile realizate cu ajutorul programelor de grafică digitală. Fie urcări uluitoare, fie coborâri îndrăzneţe, toate poveştile surprind curaj, tenacitate, riscuri şi obstacole.