Cele 7 minuni ale ingineriei moderne

28 09. 2008, 12:00

Lumea este in continua schimbare, iar acest lucru este pe buzele tuturor sau macar pe buzele celor care realizeaza aceste lucruri.

1. Marele Accelerator de Hadroni (LHC- Large Hadron Collider)

LHC este cel mai mare si mai complex accelerator de particule din lume. LHC este considerat si cel mai performant accelerator de particule din lume si cel care atinge cele mai mari energii.

A fost construit la Centrul European de Cercetari Nucleare (CERN), undeva langa Geneva (Elvetia), intre M-tii Alpi si M-tii Jura. Are o lungime de 27 de km si este undeva la 100 de metri sub pamant.

Colliderul se afla intr-un tunel circular, ce are o grosime de beton de 3,8 m. De asemenea, trece granita dintre Elvetia si Franta in patru puncte (cea mai mare parte din el este in Franta).

Scopul acestui LHC este acela ca trebuie sa exploreze validitatea si limitarile Modelului Standard (modelul teoretic de baza in domeniul fizicii particulelor). LHC vine sa acopere elementele lipsa ale Marelui Standard si poate explica, de asemenea, proprietati precum Masa. Colliderul va produce bosoni Higgs (particula neobservata din MS). LHC ar putea produce o noua abordare si stocare de date, de conducere, analiza a experimentelor.

La 10 septembrie 2008 a fost pus in functiune. La construirea sa au colaborat peste 800 de fizicieni din peste 85 de tari (parteneriate, laboratoare, universitati, etc).

Chiar daca presa a aratat teama vis-a-vis de acest LHC, oamenii de stiinta ne asigura ca particulele efectuate de acest accelerator nu reprezinta niciun pericol. Large Hadron Collider a aparut in cartea "Inger si demon" a lui Dan Brown.

2. Telescopul Hubble

A intrat pe orbita in anul 1990 si a ramas in post crucial pentru astronomie si stiinta, dar si pentru viitoarele descoperiri. Telescopul Hubble este singurul din lume creat in asa maniera cat sa poata fi folosit si de astronauti, in spatiu. De la inceput si pana in prezent el a servit constiincios misiunile propuse. Multe din observatiile telescopului s-au legat de observatiile din astrofizica, incluzand intelegerea extinderii Universului. A fost numit dupa astronomul Edwin Hubble.

3. Barajul Sanxia – Barajul celor trei Defilee (Qutang, Wuxia si Xiling)

Lacul de acumulare Sanxia mai este numit si Barajul celor trei Defilee. Acesta se gaseste pe cursul lui Yangtze din China si a fost dat in folosinta la 20 mai 2006.

Barajul Sanxia este cel mai mare baraj de pe glob. Proiectul doreste sa previna inundatiile, sa asigure necesarul de energie electrica, sa imbunatateasca sistemul de navigatie.

Fluviul Yangtze are 6.380 km si se afla pe locul trei din lume ca marime. El este unul din cele mai importante cai de navigatie fluviale din China.

4. Hotelul Burj-Al-Arab

Nu toate cladirile imense din lume au folosinta in industrie si cercetari. Dubai a realizat una din cele mai impresionante cladiri din lume, iar altele sunt inca pe rol. Cea mai mare cladire este folosita ca si hotel de lux, Burj-Al-Arab are 321 metri si este o constructie ce imita o ambarcatiune.

Hotelul de lux a fost construit de Said Kalil pe o insula artificiala, la o distanta de 280 metri de plaja Jumeraih. Este legat de tarm printr-un pod privat curbat. Costul constructiei se ridica undeva la 1,6 miliarde de dolari.

Designerul cladirii, Khuan Chew, a folosit arhitecturi ultramoderne, realizand o combinatie de stiluri occidentale si orientale. Burj-Al-Arab are peste 8.000 mp acoperiti cu foite de aur de 22 de carate si 24.000 mp de marmura.

5. Podul suspendat Akashi Kaikyo

Podul suspendat Akashi Kaikyo mai este cunoscut si sub denumirea de Pearl Bridge. Akashi Kaikyo este un pod suspendat in Japonia care traverseaza Akashi Strait. Akashi Kaikyo este cel mai lung pod suspendat din lume, avand o lungime de 3.911 metri si deschiderea de 1991 metri.

La realizarea lui a fost necesara munca a peste 2 milioane de muncitori, 181.000 tone de otel si 1,4 metri cubi de beton. Cablurile de otel folosite la podul suspendat ar putea inconjura globul cam de 7 ori.

6. Telescopul spatial Chandra

Observatorul Chandra este un satelit lansat de NASA pe orbita, pe data de 23 iulie 1999. Chandra inseamna luna sau luminos in limba sanskrita.

Chandra este cel de-al treilea mare observator NASA. Primul este Hubble, iar al doilea Compton Gamma Ray Observatory. Ultimul este Spitzer Space Telescope.

Gaurile negre emit raze X, drept pentru care telescoapele cu raze X le detecteaza din timp. Chandra detecteaza si masoara raze X de joasa energie, emise de stele dar nu si de gaurile negre. Cu ajutorul acestui observator s-au realizat numeroase imagini din spatiu precum imaginile cu Cassiopeia, Crab Nebula dar si multe alte descoperiri pe care omul singur nu le-ar fi putut realiza.

7. "Cuibul de pasarele" – Stadionul National din Beijing

Se regaseste chiar in inima Beijingului si aceasta denumire este data de locuitori.

Fara indoiala este una dintre cele mai amuzante cladiri din lume, iar forma sa te duce cu gandul la un cuib de pasare. Constructia este una dintre cele mai mari si spatioase constructii din otel. Cat de frumoasa si ce impact a avut asupra publicului s-a putut observa la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008.