Celebrităţi care s-au născut în ţări care nu mai există

De: Cătălina Matei / 25.09.2014, 09:00
Celebrităţi care s-au născut în ţări care nu mai există
Dacă de Chehoslovacia, URSS sau RDG cei mai mulţi dintre noi ştim încă din copilărie, nu doar din manualele de istorie, există şi alte state desfiinţate de care puţin ştiu. De Rhodesia aţi auzit? Ceylon vă spune ceva? Iată ce vedete s-au născut în ţări care nu mai există!

Bruce Willis. Locul naşterii: Republica Federală Germană (RFG)

Walter Bruce Willis, unul dintre cei mai buni actori de acţiune de la Hollywood, s-a născut pe 19 martie 1955, într-o bază militară americană în Idar-Oberstein, o localitate din Republica Federală Germană (RFG), pe atunci. Jumătatea capitalistă a Germaniei de azi a funcţionat ca stat de drept între 1949 şi 1990. Actorul a mărturisit, în mai multe interviuri, că nu are nicio amintire din ţara natală, ami ales că a plecat de acolo, împreună cu părinţii săi, pe vremea când avea doar doi ani.

 

Petra Němcová. Locul naşterii: Cehoslovacia

Multe dintre modele de succes pe plan internaţional sunt născute în Cehoslovacia, stat desfiinţat în 1992. Este şi cazul Petrei Němcová, născută pe 24 iunie 1979, la Karviná.

Ţara sa de baştină a existat din 1918 până la 31 decembrie 1992.  La 1 ianuarie 1993, conform unei decizii politice anterioare a Parlamentului Cehoslovaciei a fost împărţită în Republica Cehă şi Slovacia, conform unui proces politic paşnic cunoscut sub numele elegant de “Revoluţia de Catifea”.

Însă, viaţa Petrei nu a fost deloc una de… catifea. În decembrie 2004, a fost rănită în Thailanda de un tsunami, care a rezultat în urma Cutremurului din Oceanul Indian din 2004. Logodnicul ei, fotograful Simon Atlee, a fost ucis atunci de valurile uriaşe.

 

Charlene, Prinţesa de Monaco. Locul naşterii: Rhodesia

Înainte de a deveni soţia Prinţului Albert De Monaco, Charlene Wittstock era cunoscută drept una dintre cele mai performante înotătoare ale Africii de Sud. Însă, actuala prinţesă de Monaco este originară din Rhodesia, ţară unde s-a născut pe 25 ianuarie 1978. După doi ani, statul şi-a schimbat denumirea în Zimbabwe.

Străstrăbunicii lui Charlene au emigrat, în 1861, în Africa, din Zerrenthin, o comună din Mecklenburg-Vorpommern, Germania. Aceştia au lucrat, la început, ca zilieri pe câmpurile de diamante din Rhodesia.

 

Mila Kunis. Locul naşterii: Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS)

Foto: Hepta

Viitoarea mămică şi următoarea doamnă Ashton Kutcher s-a născut pe 14 august 1983, în Chernovtsy, URSS. Adică în Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, cunoscută şi ca Uniunea Sovietică. Un stat întins pe o mare parte din Nordul Eurasiei, înfiinţat în 1922 şi destrămat în 1991. Formarea sa a fost punctul culminant al Revoluţiei ruse din 1917, în urma căreia ţarul Nicolae al II-lea a fost îndepărtat de la conducere. URSS era constituită din mai multe Republici Sovietice Socialiste (RSS-uri). Numărul acestora a variat de-a lungul timpului; la data dezmembrării, URSS număra 15 republici componente, dar Rusia era, de departe, cea mai mare republică, dominând în aproape toate domeniile: suprafaţă, populaţie, economie şi influenţă politică. Organizarea politică a ţării era definită de singurul partid politic recunoscut, Partidul Comunist al Uniunii Sovietice.

În ultimele decenii ale existenţei sale, Uniunea Sovietică era compusă din 15 Republici Sovietice Socialiste: Armenia, Azerbaidjan, Bielorusia, Estonia, Georgia, Kazahstan, Kârghâstan, Letonia, Lituania, R. Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina şi Uzbekistan. După ce au devenit independente, fostele republici au rămas organizate în Comunitatea Statelor Independente (CSI), cu excepţia ţărilor baltice (Estonia, Lituania, Letonia) şi a Georgiei.

 

Katarina Witt. Locul naşterii: Republica Democrată Germană (RDG)

Fosta campioană olimpică s-a născut pe 3 decembrie 1965 în Staaken, Republica Democrată Germană sau “jumătatea comunistă” cum i s-a mai spus părţii de est a Germaniei de azi. Iar titlul olimpic tot pentru acest stat l-a câştigat.

Republica Democrată Germană (cu acronimele RDG sau R.D.G., frecvent folosite în perioada 1950 – 1990) a fost un stat german independent din blocul ţărilor comuniste, situat în partea de est a Germaniei de azi, aflat sub controlul trupelor sovietice până în octombrie 1989. Între mai 1945 şi octombrie 1949, Germania de Est a purtat în limba germană numele de „Zona de Ocupaţie Estică a Germaniei”. În această perioadă, nu a fost clar dacă zona aceasta este o entitate statală sau nu.

 

Milla Jovovich. Locul naşterii: Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS)

Foto: Hepta

Mai precis, actriţa şi modelul Milla Jovovich s-a născut la Kiev, capitala Ucrainei de azi. Tatăl său era un medic pediatru sârb, iar mama – rusoaică, actriţă de profesie. Însă, la data naşterii sale, 17 decembrie 1975, locul de baştină era teritoriu aflat sub conducerea URSS-ului.

În urmă cu mai bine de 30 de ani, Milla şi familia sa au emigrat în Statele Unite, dar actriţa nu şi-a uitat locul naşterii. Astfel, protagonista seriei “Resident Evil” s-a implicat recent în mai multe acţiuni de strângere de fonduri pentru a ajuta familiile victimelor din conflictul din Ucraina.

 

Heidi Klum. Locul naşterii: Republica Federală Germană (RFG)

Unul dintre cele mai apreciate fotomodele din lume s-a născut pe 1 iunie 1973, în Bergisch Gladbach, Republica Federală Germană (RFG), fiica lui Günther şi Erna Klum. Tatăl a fost chimist, care a avut o funcţie de conducere în întreprinderea 4711 de producere a parfumurilor. Mama ei, Erna, a fost coafeză.

Cariera lui Heidi a început prin 1992, după celebra cădere a Zidului Berlinului, atunci când RFG şi RDG s-au unit în Germania de azi. Pe atunci, fosta soţie a lui Seal lucra la clubul Checker’s Club, unde a fost descoperită fiind învitată la concursul de frumuseţe organizat de Late-Night-Show şi moderată de Thomas Gottschalk.

În 2008, Hedi şi-a luat cetăţenia americană, însă a păstrat-o şi pe cea germană. Are foarte multe proprietăţi în ţara natală şi, în plus, este gazda show-ului “Germany Next Top Model”.  

 

Martin Lawrence. Locul naşterii: Republica Federală Germană (RFG)

Martin Fitzgerald Lawrence s-a născut pe 16 aprilie 1965, în Frankfurt, Republica Federală Germană (RFG). Conaţionalul lui Bruce Willis s-a mutat ulterior cu familia în Maryland, Statele Unite, pe când avea şase ani. A urmat cursurile Liceului Eleanor Roosevelt din Landover, Maryland, unde a cochetat cu sportul şi comedia. Între timp, a devenit unul dintre cel mai bine plătiţi actori de comedie din lume.

 

Bette Midler. Locul naşterii: Teritoriul Hawaii

Actriţa care a câştigat, de-a lungul carierei, patru premii Grammy, patru Globuri de Aur, trei premii Emmy şi un premiu Tony s-a născut pe 1 decembrie 1945 în Hawaii. Teritoriul localizat în arhipelagul insulelor Hawaii în Oceanul Pacific a devenit stat american abia pe 21 august 1959. Hawaii se găseşte geografic la 3.700 km depărtare de Statele Unite continentale.

 

Cătălina Matei