Christian Sabbagh – Prompterul, strada şi adrenalină în doze concentrate

De: Cătălina Matei / 15.12.2014, 13:17
Christian Sabbagh – Prompterul, strada şi adrenalină în doze concentrate
Prima dragoste nu se uită niciodată... perfect adevărat în cazul lui Christian Sabbagh care se încăpăţânează să-şi exercite profesia de reporter. Atunci când nu prezintă Ştirile Kanal D, jurnalistul trîieşte din plin atmosfera străzii, cu infractori şi urmăriţi generali, în cadrul rubricii “Sabbagh în acţiune”. Iar când ajunge acasă, vedeta Kanal D se transformă total!

– De cât timp ai nevoie ca să realizezi rubrica  „Sabbagh în acţiune”, din cadrul Ştirilor Kanal D?

Cred că este una dintre cele mai grele acţiuni pentru că acest lucru presupune oameni reali puşi în situaţii reale. Să asişti la un flagarant, filaj, investigaţii, înseamnă să aloci foarte mult timp. Trebuie să ai “norocul” că infractorul să vină la întâlnirea cu ofiţerul sub acoperire şi să se realizeze şi flagrantul. Au fost situaţii când am lucrat 3 săptămâni la un caz şi nu s-a întâmplat nimic. În cadrul rubricii “Sabbagh în acţiune”, din cadrul Ştirilor Kanal D, nu avem de-a face cu reconstituiri, ci surprindem oameni în situaţii reale. Spre exemplu, în ceea ce priveşte operaţiunea de salvare a celor 33 de romani din Libia, pe care o veţi revedea în această seară, la “Sabbagh în acţiune”,  aceasta s-a întins pe parcursul a 51 de zile, din momentul plecării noastre în Libia şi până la eliberarea lor.

 

– În această seară, la “Sabbagh în acţiune”  vom revedea operaţiunea din Libia. Care au fost cele mai dificile momente pe teren?

Au fost trei moment în care eu şi cameramanul am fost la un pas de a fi răpiţi. Pericolul a fost unul real… Dar riscul a meritat din plin. Am trăit o bucurie fără margini când acei romani care păreau să nu mai aibă nicio speranţă au ajuns acasă, în familiile lor… 

Foto: Kanal D

– Nu eşti la prima experienţă cu strada… Nu îţi este mai greu acum, de când eşti şi la pupitrul ştirilor, să te strecori prin lumea traficanţilor, a hoţilor, a ilegalităţilor? Lumea te recunoaşte imediat!

Foarte adevărat că mă folosesc de trucuri, mă deghizez, şi desigur că nu sunt eu acela care intră în lumea lor, ci doar coordonez. Undeva, în apropiere de locul acţiunii mă aflu eu cu o cameră video.

– Care a fost cea mai periculoasă filmare de până acum?

Cea mai periculoasă filmarea de până acum  cu siguranţă rămâne operaţiunea din Libia pentru că au fost atunci  trei moment extreme de dificile când era să fim răpiţi, dar am avut noroc.

 – Ţi-ar plăcea să revii la jobul de reporter full-time?

Da. Prima dragoste nu se uită niciodată. Până la urmă sunt reporter. Strada pentru mine înseamnă, înseamnă viaţa, spectacol. Acolo, în stradă, simţi adrenalina, tumultul.

– Pe copii tăi ce ia-I sfătuit să facă în cazul în care ar fi abordaţi / atacaţi pe stradă?

Evident, pe copii i-am sfătuit că întotdeauna să nu dea curs provocărilor în astfel de cazuri. În 20 de ani de experienţă în strada, cunosc destul de bine mentalitatea infractorilor, iar primul lucru este acela de a te provoca, şi apoi să te pună într-o situaţie nefavorabilă.

 

– Dar despre droguri le-ai vorbit până acum?

Le vorbesc mereu şi i-am sfătuit să îmi spună dacă în anturajul lor se discută despre a aşa ceva, dacă a apărut vreun personaj. Toate aceste nenorociri se întâmplă din cauza anturajului. Dacă nu cunoşti pericolul, nu ştii de ce să te fereşti.

 

– Să lăsăm lucrurile triste deoparte şi să vorbim despre distracţie. Ce vă place vouă să faceţi cel mai mult în timpul liber?

În timpul liber, de multe ori, merg la Vălenii de munte, merg cu câinele pe dealurile din împrejurimi, îmi vizitez prietenii,  mă relaxez. Prin natura profesiei mele călătoresc foarte mult şi de aceea am nevoie de momente de linişte. Din păcate, acestea sunt din ce în ce mai rare.

 

– Şi ce nu le poţi refuza niciodată copiilor tăi?

Să le cumpăr jucării, dar le fac aceste daruri în schimbul notelor bune la învăţătură.

 

– Ce veţi face de Crăciun? Ai pornit deja în goană după cadouri?

De Crăciun voi lucra, îl voi petrece la Kanal D cu telespectatorii. Niciodată nu am cumpărat cadouri în Ajunul Crăciunului,  le-am achiziţionat deja!

– Dar Noaptea dintre ani, unde vă va prinde?

Cu siguranţă voi sta acasă. În ultimii ani, am preferat să stau acasă cu prietenii de Revelion.

–  Cum ai caracteriza, pe scurt, anul 2014?

A fost un an dificil pentru toată lumea din toate punctele de vedere, dar sperăm că 2015 să fie un an mai bun, mai darnic!

Cătălina Matei