Clive Standen şi ”Vikingii”

De: Mioara Tronaru / 16.11.2013, 08:00
Clive Standen şi ”Vikingii”
Actorul Clive Standen interpretează rolul lui Rollo în serialul “Vikingii”, transmis de HISTORY, în fiecare luni de la ora 22.00.

– Cum e să lucrezi la “Vikingii”?

Cum e să lucrez la “Vikingii”? E fenomenal! Şi greu în acelaşi timp.  Vremea în Irlanda este imprevizibilă, poţi să coborî într-o zi din microbuz la 5 dimineaţa şi să fii lovit de o furtună cu grindină, rafale de vânt şi aşa va fi toată ziua. Pe de altă parte, îi aduce ceva în plus serialului, într-un fel face ca totul să pară nepământesc. De asta ne lovim de fiecare dată. Terenurile din Irlanda nu sunt atât de prietenoase. Înveţi cum să-ţi faci cascadoriile în interiorul studioului de filmare şi le repeţi alături de cascadori. Dar apoi ieşi afară şi observi că eşti în noroi până la genunchi şi că aluneci peste tot! Ajungi acasă la finalul zilei şi eşti foarte obosit din cauza bătăilor cu săbii, călăriei, vâslitului şi filmării unor scene fenomenale, mai ales în acest sezon. Dar ajungi acasă şi abia aştepţi să te trezeşti dimineaţă şi să faci asta din nou! Avem o echipă de distribuţie foarte bună, un grup eclectic, şi toţi suntem aici ca să facem un serial excepţional.

– Îţi faci propriile tale cascadorii?

Fac tot ce pot singur, dacă asigurarea îmi permite.

– Ai mai făcut astfel de lucruri până acum, cum ar fi călăria?

Da, am făcut călărie încă de la 14 ani. Am crescut lângă Sherwood, locul de unde provine Robin Hood. Acolo era o echipă de cascadori – luau parte la turniruri şi făceau dueluri pentru festivalul Robin Hood. Acela a fost primul meu job plătit, chiar înainte de a fi interesat de actorie. Se pare că am avut o evoluţie ciclică. Încep acum să mă obişnuiesc cu toate aceste abilităţi pe care le-am învăţat de când eram copil.

– Ai fost făcut pentru asta?

Da, am fost unul din acei copii care au crescut în Anglia, care nu au părăsit ţara pentru excursii în afară. Alături de fratele meu, obişnuiam să călătorim prin Anglia, să vizităm castele şi mănăstiri. Am fost peste tot în Regatul Unit. Cred că am fost întotdeauna interesat de partea istorică a lucrurilor. Mă bucur de fiecare dată să mă las în voia plăcerii actoriei, simţind astfel că fac parte din lumea aceea. Acest job este perfect!

– Ce părere ai despre scenariu?

Cred că, lucrând cu Michael Hurst, primeşti tot ce ai nevoie de la un scenariu. Ai parte de vikingi, de cultura vikingă, de toată acţiunea, aventura şi descoperirile ce urmează. De asemenea, telespectatorii au parte de o dramă foarte bună, adânc înrădăcinată în istorie. Sunt multe drame istorice în momentul de faţă, făcute special pentru un anumit tip de audienţă. De exemplu, filme precum “Mândrie şi prejudecată” sau “Downton Abbey” se adresează unui anumit grup demografic, de o anumită vârstă. “Vikingii” a reuşit să se adreseze unui public mult mai vast. Astfel, persoanele care iniţial nu erau interesate de dramele istorice ajung să fie captivate de acest serial, pentru că e mult mai accesibil. Oamenii cred că serialul este uimitor pentru că nu au mai văzut nimic asemănător până acum, într-un serial de televiziune – vikingii, cultura vikingilor, sistemul lor de valori. Poate că pare fantastic sau bazat pe imaginaţie, însă nu este.

– De ce crezi că are serialul atâta succes?

Cred că oamenii îl găsesc fascinant pentru că au impresia vizionării unui film la limita fanteziei. Însă atunci când încep să caute în cărţile de istorie, realizează că vikingii erau exact ca în serial. Cred că, într-o oarecare măsură, suntem singurii oameni care facem dreptate acestei culturi, aducând-o pe ecran. Vikingii au fost neînţeleşi timp de foarte mulţi ani, având în vedere că Biblia creştină şi Biserica au jucat un rol important în perceperea lor ca păgâni. De exemplu, operele lui Wagner au prezentat vikingii cu coifuri cu coarne în era victoriană. Iar oamenii au contopit aceste imagini şi percepţii şi realitatea a ieşit distorsionată. Dar când priveşti din interior spre exterior şi afli mai multe despre cultura vikingilor, religia şi zeii lor adevăraţi, nu statui de marmură, devine fascinant. Este un alt stil de viaţă total diferit. Pare ireal, chiar şi sacrificiile umane pe care le-au făcut. Totuşi ei au făcut tot ce se vede în serial, deşi la prima vedere totul pare inventat. Să luăm exemplul lui Ragnar Lothbrok; “Lothbrok” înseamnă, de fapt, “pantaloni păroşi”, deoarece o poveste spune că niciun şarpe nu-l putea muşca datorită acestor pantaloni groşi. Există multe povestiri, aşa cum sunt şi ale noastre, cu Regele Arthur şi Cavalerii Masei Rotunde. Cred că noi, actorii, avem o responsabilitate imensă de a descrie obiectiv realitatea şi de a le face dreptate, tocmai pentru că acest popor este real şi pentru că a fost privit mult timp drept păgân. E plăcut să avem şansa de a lucra la ceva ce nu s-a mai făcut până acum. Avem regizori talentaţi, care depăşeşc limitele de fiecare dată şi ne spun “Nu, doar pentru că aţi văzut un sacrificiu la TV nu înseamnă că aşa veţi face şi voi. Trebuie să facem cum trebuie, cu multă cercetare în spate… nu cum aţi văzut în sau oricare alt film”.

– Este greu să reabilitezi istoria vikingilor?

Echipa de producţie este foarte dinamică. “Urzeala Tronurilor” s-a realizat uşor, pentru că totul este ficţiune, născută din imaginaţia unui singur om. Pe de altă parte, Michael are responsabilitatea să facă totul corect, bazându-se pe adevărul istoric. Oricum, este foarte bun în ceea ce face! Cercetarea este grea, pentru că vikingii nu au lăsat în scris prea multe lucruri. Deşi există multe descoperiri făcute de arheologişti, au rămas numeroase aspecte necercetate, iar noi încercăm să păstrăm totul cât mai autentic în serial. De curând vorbeam despre expresia “a-şi face singur rău” (“cut your nose off to spite your face”). Aceasta provine de la vikingi. Când vikingii au invadat o mănăstire, o călugăriţă le-a spus fecioarelor: “Dacă vă tăiaţi nasul şi vă despicaţi buza, atunci vikingii vor fi atât de dezgustaţi de voi încât vă vor lăsa în pace şi virginitatea voastră va rămâne intactă pentru Dumnezeu”. În momentul în care au venit vikingii, au fost atât de îngroziţi încât au ars mănăstirea. Am aflat şi alte poveşti interesante. Vikingii obişnuiau să creadă că zeul Loki se va întoarce pe pământ cu un vapor construit din unghiile oamenilor. Astfel că niciun viking nu îşi rodea unghiile şi nu le lăsa pe jos. Ei le strângeau întotdeauna în cufere sau le ardeau, pentru a nu-l ajuta pe Loki să îşi construiască vaporul. Lucrurile mărunte ca acesta mi se par fascinante. Am inclus acest mic detaliu în film, prin faptul că Floki îşi rodea unghiile şi le arunca pe jos, tocmai pentru a-şi ajuta zeul protector. Nu îţi dai seama de detaliu atunci când urmăreşti serialul, însă noi ştim că facem tot posibilul să respectăm istoria.

– Personajul tău cum evoluează în serial?

Evoluţia lui Rollo? Cu toţii ştim câte ceva despre Rollo din cărţile de istorie şi ne putem da seama de soarta lui. Aşa că nu aş vrea să dau prea multe detalii. Rollo poate realiza multe dacă iese din umbra fratelui său. Mie mi se pare o provocare să joci un personaj “tulbure”, pentru că lucrul care mă atrage de fiecare dată, ca actor, e partea cealaltă a monedei. Chiar dacă cineva este un erou la prima vedere, încă mai are temeri şi nesiguranţă, ca toţi ceilalţi. Nu cred că Rollo este o cauză pierdută; el caută doar un fel de aprobare – el vrea doar să fie recunoscut. De asemenea, consider că el are nevoie doar de iubire. Ori Lagertha, ori un alt fel de dragoste, de exemplu una frăţească. El are nevoie doar să fie găsit. Ragnar îşi are familia, are tot. Conduce societatea vikingă şi are oamenii săi lângă el. Rollo e gol pe interior. Câteodată oamenii au nevoie să găsească un scop pentru a-i ghida mai departe şi întreaga lor mentalitate se va schimba.