„Colectiv”, de Alexander Nanau, a fost dublu nominalizat la premiile Oscar 2021

De: Ana Obretin / 15.03.2021, 14:34

Filmul „Colectiv”, de Alexander Nanau, a fost nominalizat la premiile Oscar pentru cel mai bun documentar și cel mai bun film internațional. Acesta este primul film românesc nominalizat vreodată la premiile Oscar. Cristian Mungiu, cu al său „După dealuri”, a ajuns pe lista lungă a nominalizărilor pentru cel mai bun film străin în 2012. Iar „Cadoul de Crăciun”, regizat de Bogdan Mureșanu, a fost inclus anul trecut pe lista lungă a nominalizărilor la Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj.

Prezentat în premieră la Festivalul de Film de la Veneția 2019, „Colectiv” spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015. Urmărind jurnaliști, victime și oficiali guvernamentali, documentarul oferă o prezentare a impactului puternic pe care îl are jurnalismul de investigație. Filmul a primit numeroase premii și nominalizări în acest sezon, cel mai recent, fiind inclus în selecția pentru BAFTA pentru cel mai bun documentar.

La categoria „cel mai bun documentar”, „Colectiv” concurează la premiul Oscar cu „Crip Camp”, „The Mole Agent”, „My Octopus Teacher” și „Time”.

La categoria „cel mai bun film internațional”, „Colectiv” a fost selectat alături de „Another Round”, „Better Days”, „The Man Who Sold His Skin”, „Quo Vadis, Aida?”.

Pelicula lui Alexander Nanau, și „The Mole Agent”, despre un bărbat care lucrează sub acoperire într-un azil de bătrâni din Chile, fuseseră singurele lungmetraje străine care, anul acesta, au fost incluse pe lista lungă de nominalizări la Oscarurile pentru „cel mai bun film internațional” și „cel mai bun documentar”. Anterior acest lucru s-a mai întâmplat în 2011, cu „Pina”, de Wim Weenders, și  în 2019, cu „Honeyland”, de Tamara Kotevska și Ljubomir Stefanov, care au ajuns pe ambele liste scurte.

Anul trecut, premiul Oscar pentru cel mai bun documentar a revenit producției „American Factory”, iar „Parasite”, de Bong Joon Ho, a fost desemnat cel mai bun film internațional.

Gala premiilor Oscar 2021 va avea loc pe 25 aprilie.

CITEȘTE ȘI: “Colectiv”, de Alexander Nanau, premiat de criticii din Londra și Toronto  

“Colectiv”, de Alexander Nanau, desemnat cel mai bun film străin de National Society of Film Critics  

„Colectiv”, de Nanau, printre nominalizații la premiul LUX, creat de PE și Academia de Film Europeană 

Foto: Profimedia Images