Cristi Puiu

De: Andra Voiculescu / 12.08.2020, 15:10
Cristi Puiu

Cristi Puiu este un regizor, scenarist şi actor roman, născut pe 3 aprilie 1967 la Bucureşti, în cartierul Titan. În copilărie, îşi petrece multă vreme jucându-se cu fratele său în curtea spitalului Colentina unde tatăl lor era administrator.

În 1992 este admis la École Supérieure d'Arts Visuels - secţia Pictură. După un an, trece la secţia Film a aceleiaşi şcoli, pe care o absolvă în 1996.

După o scurtă căsătorie în Elveţia cu o femeie mai în vârstă decât el, se însoară cu Anca, o prietenă din copilărie şi vecină de cartier. Împreună au trei fiice: Smaranda, Ileana, Zoe.

Primul lui lungmetraj, „Marfa şi banii”, a avut premiera la Festivalul de la Cannes în 2001.

În 2004, scurtmetrajul „Un cartuş de kent şi un pachet de cafea” a fost recompensat cu Ursul de Aur şi a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj european la Berlinală. Tot în 2004, împreună cu Alex Munteanu şi Anca Puiu, înfiinţează casa de producţie Mandragora.

Filmul său, "Moartea domnului Lăzărescu" este pe locul 3 în clasamentul ”Cele mai bune 10 filme româneşti din toate timpurile”, publicat în 2008 şi realizat de 40 critici de film. Lungmetrajul „Moartea domnului Lăzărescu” a fost premiat cu trofeul Un Certain Regard la Cannes 2005 şi a primit două nominalizări la premiile Academiei europene de film.

În 2012, „Aurora” a câştigat trei premii Gopo după ce a avut premiera în secţiunea Un Certain Regard şi a fost premiat la Karlovy Vary (East of West Award).

În 2013, a lansat „Trois exercices d'interprétation”, după un text al lui Soloviov, iar „Sieranevada” a fost proiectat în premieră în competiţia de la Cannes 2016.

Tags: