Cum acționează retardarea mentală la copii?

Redacția / 31.05.2016, 00:00
Cum acționează retardarea mentală la copii?
O persoană al cărei creier se oprește din dezvoltare înainte să își atingă potențialul maxim este retardată mental.

Retardarea mentală nu este o boală singulară, ci mai degrabă un simptom sau semn că ceva este în neregulă. Ea are mai multe cauze și nu toate sunt înțelese. Această afecțiune a început în perioada de dinaintea împlinirii a 17 ani de viață, deoarece atunci mintea omului obișnuit atinge maturitatea.

Deși experții nu pot să cadă de acord pe acest subiect, mulți dintre ei cred că inteligența unei persoane poate fi măsurată cu ajutorul anumitor teste. Rezultatele acestor examene de abilități mentale sunt cunoscute sub numele de „Intelligence Quotient” sau IQ. Un IQ mediu ajunge la nivelul 100. O persoană cu un IQ sub 70, care nu poate procesa rutina vieții zilnice, este considerată retardată mental.

Există patru clase de retardare: ușoară, moderată, severă și profundă. IQ-ul unui pacient retardat mental sever sau profund se situează sub 35. Capacitățile mentale ale acestor pacienți nu depășesc stadiul unui copil normal în vârstă de 5 ani și au nevoie să fie îngrijiți cu atenție.

Persoanele cu o retardare moderată sau ușoară au mai puține dificultăți. Ele pot dezvolta abilități utile, pot lucra în ateliere speciale sau să aibă servicii cu sarcini simple. Ei citesc, scriu și calculează cu dificultate, însă cei cu o retardare ușoară pot învăța materii școlare elementare.

Retardarea poate apărea în urma unor greșeli apărute la nivelul creierului, corpului sau a mediului în care copilul crește. Până în prezent au fost identificate circa 200 de cauze ale retardării mentale. Acestea includ și răni provocate la nivelul creierului în timpul nașterii, tumori cerebrale, afecțiuni neobișnuite ale sângelui, infecții cu anumiți viruși, dar și anumite tipuri de retardare mentală moștenită genetic.