Cum pregătim masa de Paşte. Secretele lui Nicolai Tand (VIDEO)

De: Nicoleta Nicolae / 12.04.2015, 10:00
Cum pregătim masa de Paşte. Secretele lui Nicolai Tand (VIDEO)
An de an, de Paşte, simpaticul chef Nicolai Tand îşi ia familia şi pleacă împreună la Rozavlea, în Maramureş. Şi deşi aţi crede că Nicolai se ocupă singur de meniul pentru sărbători, atât Monica, cât şi copiii săi, Iancu şi Ilona participă la pregătiri.

Mai mult, preţuind enorm valorile şi obiceiurile româneşti, cei doi soţi Tand le insuflă şi celor mici dragostea pentru tradiţiile ţării noastre. (De curând, pe blogul său personal, Nicolai a demarat proiectul video Spirit Românesc, pornind în căutarea românilor care nu au uitat ce au învăţat din bunici şi duc tradiţiile mai departe).

Ce obiceiuri respectaţi de Paşte?
Nicolai Tand: Pentru mine, Paştele înseamnă tradiţie, familia adunată, locurile în care m-am născut, mâncărurile cu care am crescut (pulpă de porc, miel, cârnaţi, drob) şi mersul cu traista la biserică pentru a lua lumină. Păstrez de mic toate obiceiurile din zona Maramureşului. În duminica Învierii, de exemplu, mă trezesc înaintea tuturor şi pun într-un ibric apă rece, un ou roşu şi câteva monede. Se spune că cine se spală pe faţă cu această apă va avea belşug tot restul anului. Ilona şi Iancu au mereu întâietate, evident. Paştele nu ţine neapărat de bucatele pe care le punem pe masă, cât de spiritul din familie şi de tradiţii. Atâta timp cât suntem împreună, avem Paştele perfect!