Danuta Wałęsa, soţia liderului polonez, va deschide avanpremiera filmului Wałęsa

De: Mioara Tronaru / 28.05.2014, 15:16
Danuta Wałęsa, soţia liderului polonez, va deschide avanpremiera filmului Wałęsa
Doamna Danuta Wałęsa, soţia fostului lider al Solidarităţii Lech Wałęsa, va deschide joi seară, de la ora 20.00, la Cinema Studio, avanpremiera de gală în România a filmului biografic Wałęsa, în regia lui Andrzej Wajda.

Wałęsa (titlul original Wałęsa: Man of Hope) reface traseul celebrului activist polonez, ulterior laureat al premiului Nobel pentru pace şi preşedinte al Poloniei, începând cu postura de electrician pe şantierul naval din Gdańsk în anii protestelor împotriva regimului comunist şi până la înfiinţarea primei mişcări sindicale independente din Europa de Est, Solidaritatea (“Solidarność”).

Ca de obicei, în spatele unui bărbat puternic se dovedeşte a fi o femeie şi mai puternică. În cazul lui Wałęsa este vorba de soţia sa. Fulminanta carieră politică a lui Lech Wałęsa se întrepătrunde, în filmul lui Andrzej Wajda, cu viaţa de familie. Relaţia cu soţia sa, Danuta (interpretată de Agnieszka Grochowska), casa plină de copii, precum şi problemele zilnice de familie sunt pentru viitorul preşedinte al Poloniei la fel de importante ca şi politica.

Danuta Wałęsa este autoarea cărţii autobiografice “Visuri şi taine”, bestseller în 2011 la categoria “literatura faptului real”. Doamna Wałęsa va fi prezentă în această perioadă la Târgul de carte Bookfest 2014, acolo unde editura Curtea Veche Publishing va lansa volumul autobiografic Visuri şi taine. La Bookfest, domnul Emil Hurezeanu va intra într-un dialog cu autoarea, alături de Piotr Adamowicz, jurnalistul care a elaborat cartea doamnei Wałęsa, el însuşi fost activist al mişcării Solidaritatea din Gdańsk-ul anilor ‘80.

“O serie de membri ai sindicatului, consilieri, politicieni, jurnalişti şi fel şi fel de oameni intrau şi ieşeau din apartamentul nostru de dimineaţă şi până noaptea târziu”, scrie Danuta Wałęsa în cartea sa. “Era un haos total, nu casă de oameni. Iar eu eram mamă, învăţătoare, bucătăreasă, femeie de serviciu, asistentă medicală… nu mai aveam timp de nimic altceva”. Autoarea cărţii povesteşte despre cum a luat soţul ei, Lech Wałęsa majoritatea deciziilor importante, inclusiv candidatura la preşedinţie în 1999, fără a ţine seama şi de dorinţele ei. La momentul scrierii volumului, anii 2010-2011, Danuta Wałęsa declara că ea şi Lech Wałęsa duc deja vieţi separate.

Invitatul de onoare al celei de-a IX-a ediţii a Salonului Internaţional de Carte va fi Polonia. Pentru Bookfest 2014, Institutul Polonez a pregătit o serie de evenimente care promovează literatura poloneză, sub sloganul „Quo vadis Polonia? Spre următorul Nobel”.