Datoria externa pe termen scurt a sarit de 20 mld. €

Redacția / 10.03.2008, 09:39
Datoria externa pe termen scurt a sarit de 20 mld. €
Ponderea investitiilor straine directe in finantarea contului curent a scazut in favoarea datoriei pe termen scurt, care a crescut considerabil.

Evolutiile recente ale deficitului extern "reprezinta o sursa de preocupare" dat fiind ca ponderea investitiilor straine directe in finantarea contului curent a scazut in favoarea datoriei, indeosebi privata pe termen scurt, care a crescut considerabil la aproximativ 20 mld. euro la sfarsitul lui 2007, de la 2 mld. euro in 2003, afirma guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

El avertizeaza ca recurgerea frecventa la finantari din afara pe termen scurt sporeste gradul de vulnerabilitate a economiei, indeosebi in contextul turbulentelor consemnate recent pe pietele financiare internationale.

"In perioadele de optimism al pietelor, investitorii par mai putin preocupati de factorii fundamentali, contribuind adeseori la crearea dezechilibrelor pe care incearca ulterior sa le evite, insa acestia devin mult mai tematori vizavi de evolutia respectivilor factori fundamentali in urma producerii socurilor economice si financiare.

Citeste mai mult in Ziarul Financiar