De Paşte, Maria Luiza Mih vopseşte 100 de ouă!

08 04. 2015, 07:00

Interpreta se pregateste deja de treaba, caci vrea sa aiba timp sa framante cozonacii, pasca si sa inroseasca cele 100 de oua pregatite deja pentru rudele sale, alaturi de care se va aseza la masa de Paste. Maria Luiza Mih povesteste ca in Maramures, potrivit traditiei de Paste, se mananca mai mult carne de porc decat de miel, dar acest lucru nu o s-o impiedice totusi sa pregateasca un delicios drob de miel.

„De Paste o sa mananc mai mult carne de porc, decat de miel, asa este traditia la noi, pe Valea Izei si pe Mara. O sa vopsesc 100 de oua, avem familia mare, dar nu voi folosi vopseaua din magazine. Ouale le fac cu frunze, pentru model, si le inrosesc cu coji de ceapa, iar dupa aceea le dau cu un pic de slanina ca sa prinda luciu. O sa fac si cozonaci, dar si pasca. La noi pasca se face ca o paine „impistrita” , cu tot felul de modele facute din aluat”, mai spune cantareata de muzica populara, care va merge la biserica in dimineata de Paste, caci asa se procedeaza in Maramures. „Noi nu mergem la biserica la 12 noaptea, in seara de Inviere, ci dimineata, chiar in duminica Pastelui. Atunci, la 6-7 dimineata se sfinteste pasca si pana vine preotul sa sfinteasca bucatele, lumea mai socializeaza. Femeile vorbesc de haine si mancare, iar barbatii se pun pe alergat si fac intrecere sa vada cine ajunge primul acasa, caci foamea e mare dupa post! Unora li se pune chiar bolovani in traista, pentru a fi mai grea si a-i incetini drumul spre casa!”, a mai povestit Maria Luiza Mih, interpreta piesei „Lasa, nu-i bai, Vasali”.