De vizitat! Cele mai importante muzee din Bucureşti

Apropo.ro / 21.03.2015, 07:00
De vizitat! Cele mai importante muzee din Bucureşti
Din cele 32 de muzee şi case memoriale din Bucureşti, doar câteva asemenea instituţii au fost renovate, punându-se accent pe tehnici moderne de prezentare şi promovare ale acestora.

Muzeul Satului, Muzeul Naţional de Artă şi Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa” se afla printre ele şi sunt în continuare în topul preferinţelor publicului general, reflectate de numărul relativ mare de vizitatori anuali. Iată câteva muzee din Capitală, care merită să le treci pragul:

1) Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Şoseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff 1

www.antipa.ro

Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” este una dintre cele mai vechi instituţii de cercetare a biodiversităţii şi de educare şi culturalizare a publicului. Este, în acelaşi timp, şi una dintre cele mai cunoscute şi apreciate „baze de date” prin colecţiile sale, unele dintre ele valori ale tezaurului mondial. Muzeul a luat fiinţă la 3 noiembrie 1834, la iniţiativa fratelui domnitorului Alexandru Ghica, Marele Ban Mihalache Ghica, care a donat colecţii importante, incluzând monede greceşti, romane şi bizantine, colecţii de minerale, fosile, moluşte, peşti, păsări şi mamifere, precum şi opere de artă. În anul 2009, expoziţia publică se închide pentru a se demara un ambiţios proiect de modernizare.

Program de vizitare

Vară (Perioada: 1 aprilie – 31 octombrie)

Marţi – Duminică: 10-20 (ultimul vizitator intră la ora 19);

Luni: închis.

Iarnă (Perioada: 1 noiembrie – 31 martie)

Marţi – Vineri: 10-18 (ultimul vizitator intră la ora 17);

Sâmbătă – Duminică: 10-19 (ultimul vizitator intră la ora 18);

Luni: închis.

CLICK AICI, PENTRU TARIFE
 

2) Muzeul Naţional de Geologie

Şoseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff 2

www.geology.ro

Clădirea impunătoare, declarată monument de arhitectură, a fost construită în stil neo-brâncovenesc după proiectul renumitului arhitect Victor Ştefănescu la începutul secolului XX şi a fost destinată iniţial găzduirii Institutului Geologic. Carol I a semnat în 1906 decretul regal de înfiinţare a institutului, act care poate fi văzut, în original, chiar în holul de la intrare al muzeului. Acum un secol, pe lângă activitatea de cercetare desfăşurată aici, existau şi colecţii de roci şi minerale care puteau fi vizitate de public – un muzeu incipient organizat în sala „Colecţiuni” de la parter.

Încercarea de a organiza un muzeu a fost zădărnicită de bombardamente şi cutremure, culminând cu cel din 1977, când imobilul a fost grav afectat, colecţiile fiind mutate temporar într-o altă clădire.

Lucrările de refacere şi consolidare a clădirii au demarat abia în 1983, cu un proiect care, fără a afecta stilul iniţial, corespundea ideii de muzeu, de colecţii deschise, vizitabile de un public larg.

Refacerea clădirii s-a făcut întocmai, pornind de la fotografiile de epocă, mai puţin sala Bibliotecii, care avea mobilier masiv de stejar până sub tavan (12 m înălţime !) şi o scară în spirală ce ducea la balconul ce înconjura sala ca un brâu. Deschiderea oficială a Muzeului Geologic s-a făcut, în sfârşit, în aprilie 1990.

În prezent, muzeul este o secţie a Institutului Geologic al României, iar oamenii care lucrează aici sunt în marea majoritate geologi.


Program de vizitare:

Luni – Duminică: 10:00 – 18:00 (ultima intrare se face la ora 17:00)

Preţ bilet:

8 lei adulţi

4 lei redus (pensionari, copii, militari, elevi, studenţi)

Taxă ghidaj:

Română – 20 lei

Limbă străină – 30 lei
 

3) Muzeul Ţăranului Român

Şoseaua Kiseleff 3 – Expoziţia permanentă

Strada Monetăriei 3 – Spaţii expoziţii temporare, Clubul Ţăranului, Noul cinematograf al regizorului român, târguri, proiecţii în aer liber.

www.muzeultaranuluiroman.ro

Te simţi ca acasă la tine sau la bunici, în acest muzeu. Te simţi bine, îţi place să priveşti în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase, sau surprinzătoare, sau, dimpotrivă, familiare. Eşti mai aproape de părinţi şi simţi că aici ai ce povesti şi copiilor.

PROGRAM DE VIZITARE
De marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00.
Ultima intrare la ora 17.00
Luni este închis.

BILETE DE INTRARE

Expoziţii permanente:
Adulţi – 8 lei
Elevi, studenţi, posesori de Card Euro 26 – 2 lei
Pensionari – 4 lei

Alte taxe
Audioghidaj (în limbile română, franceză, engleză şi germană) 12 lei/aparat
Ghidaj – grup până la 10 vizitatori  72 lei/ grup
Ghidaj – grup peste 10 vizitatori  120 lei/ grup

Programări pentru ghidaj în engleză, franceză şi spaniolă, la telefon 021 303 43 78.
Luni şi Marţi nu se fac programări.
Ultimul tur ghidat este la ora 17 00, de miercuri pană duminică, şi durează două ore.

Fotografiere:

Vizitatori muzeu:
Muzeu 60 lei

Fotografiere profesionişti:
Muzeu 180 lei
Galerie 90 lei

Filmare/Foto
Muzeu 1200 lei
Galerie 600 lei
Exterior 600 lei

Târguri şi expoziţii temporare MNŢR:
Adulţi 8 lei
Elevi, studenţi, posesori de Card Euro 26  2 lei
Pensionari 4 lei

Vizitatorii care beneficiază de gratuităţi:

– Delegaţiile oficiale precum şi pentru alte delegaţii cu caracter cultural, în limita programului de funcţionare al muzeului;
– Angajaţii reţelei muzeale, ale Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi ai serviciilor deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional;
– Copiii preşcolari (până la vârsta de 7 ani);
– Copiii în vârstă de până la 18 ani, care au nevoi speciale sau cu handicap şi pentru cei cărora li se aplică măsuri sociale de protecţie;
– Copiii în vârstă de până la 18 ani, pe perioada vacanţelor;
– Elevii şi studenţii cetăţeni români din afara graniţelor ţării, bursieri ai statului român;
– Pentru posesorii de carduri Euro 26, cu vârsta de până la 30 de ani, accesul este gratuit pentru: fiecare zi de 26 din fiecare lună, atunci când aceasta nu cade într-o zi de luni, când muzeul este închis pentru public; în ziua lucrătoare imediat următoare a lunii, dacă 26 cade într-o zi de luni;
– Persoane adultele cu handicap grav sau accentuat, elevi de la şcolile speciale, însoţitori, copii cu handicap cu vârsta până la 18 ani sau însoţitori adulţi cu handicap grav sau accentuat;
– Veteranii de război;
– Pensionarii din sistemul asigurărilor sociale de stat, precum şi pensionarii din alte sisteme proprii de asigurări sociale, care au activat cel puţin 10 ani în domeniile
culturii şi ale artei, în pluralitatea tipologiilor creaţiilor artistice, inclusiv cei care au activat în mass-media (scrisă şi audiovizual) în domeniile culturii şi ale artei,
beneficiază de intrări gratuite, pe bază de legitimaţii speciale, emise la solicitarea persoanelor interesate, la muzee, la case memoriale,
în săli de cinematograf, la teatre, în alte instituţii de cultură, din subordinea organelor administraţiei publice centrale sau locale.

4) Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

Şoseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff 28-30

www.muzeul-satului.ro
 

Pe malul lacului Herăstrău, chiar în mijlocul capitalei României, vizitatorul de pretutindeni are bucuria de a întâlni un „sat” adevărat, cu monumente şi artefacte din sec. al XVII-lea, până la începutul sec. XX; construcţii reprezentative  provenite din importante zone etnografie au recăpătat o a doua viaţă la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

PROGRAM ŞI BILETE, AICI!

5) Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC)

Strada Izvor 2-4 (Intrarea prin Calea 13 Septembrie)

www.mnac.ro

FOTO: mplayground.wordpress.com

În data de 29 octombrie 2004 a avut loc inaugurarea noii locaţii a Muzeului Naţional de Artă Contemporană în Aripa E4 a Palatului Parlamentului. Spre deosebire de alte muzee, acesta beneficiază de un spaţiu mult mai generos. Cele mai dese expoziţii sunt de pictură, grafică, sculptură în diferite materiale, tapiserie sau artă fotografică. Fondul documentar al MNAC conţine informaţii despre arta plastică contemporană din România, fiind structurat în arhive şi colecţii documentare, clasificate pe criterii specifice (cronologic, alfabetic), după nume artist, locaţie, tematic, pe subiecte ş.a.

 

Telefon MNAC: 021.318.91.37

PROGRAM:

    Luni-Marti: Închis
    Miercuri-Duminica: 10:00 – 18:00

BILETE:

– 5 Lei
– gratuit pentru studenţi, artişti, pensionari


6) Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR)

Calea Victoriei 49-53

www.mnar.arts.ro

Muzeul Naţional de Artă are trei galerii de artă şi o istorie regală. Galeria de Artă Europeană, Galeria de Artă Veche Românească, Galeria de Artă Românească Modernă însumează opere expuse într-o manieră atractivă şi modernă, orice vizită fiind un mod agreabil şi instructiv de a petrece timpul.

Informaţii:

Tel: +4 021 313.30.30
Fax: +4 021 312.43.27

Program:

miercuri – duminică
11.00 – 19.00  (mai – septembrie)
10.00 – 18.00  (octombrie – aprilie)

Închis: luni, marţi, 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, prima şi a doua zi de Rusalii, 1 mai, 15 august, 30 noiembrie, 1, 25 şi 26 decembrie. Casele de bilete şi standul muzeului se închid cu 30 de minute înainte de închiderea muzeului.

Tarife:

Galeria de Artă Europeană – 8 lei

Galeria Naţională (Tezaur inclus) – 10 lei 

Bilet combinat Galeria de Artă Europeană + Galeria Naţională (Tezaur inclus) – 15 lei
      
Bilet combinat Muzeul Naţional de Artă al României + Muzeul Colecţiilor de Artă – 20 lei
      
Gratuit:
• în prima miercuri a fiecărei luni;
• delegaţiile oficiale, precum şi alte delegaţii cu caracter cultural, în limita programului de funcţionare al muzeului;
• angajaţii reţelei muzeale, ai Ministerului Culturii şi ai serviciilor deconcentrate ale Ministerului Culturii;
• posesori de carduri ICOM vizate pe anul în curs;
• copiii preşcolari (până la vârsta de 7 ani);
• copiii în vârstă de până la 18 ani cu nevoi speciale sau cu handicap, sau cărora li se aplică măsuri sociale de protecţie;
• elevii în vârstă de până la 18 ani, pe perioada vacanţelor;
• elevii şi studenţii cetăţeni români din afara graniţelor ţării, bursieri ai statului român;
• posesorii de carduri Euro 26 cu vârsta până la 30 de ani, în ziua de 26 a fiecărei luni, atunci când aceasta nu cade într-o zi când muzeul este închis pentru public, sau în ziua lucrătoare imediat următoare a lunii, dacă data de 26 cade într-o zi când muzeul este închis pentru public;
• persoane adulte cu handicap grav sau accentuat şi însoţitorii persoanelor cu handicap grav sau accentuat (adulţi sau copii);
• elevii şi studenţii la arte plastice;

Reduceri:
• elevi şi studenţi, inclusiv din învăţământul particular acreditat: 75% reducere (cu legitimaţii vizate pe anul în curs);
• posesorii de carduri Euro 26 în vârstă de până la 30 de ani: 75% reducere;
• persoanele adulte cu handicap mediu sau uşor: 75% reducere;
• pensionari: 50% reducere;

Biletul de intrare este valabil întreaga zi. Vizitatorii sunt rugaţi să păstreze biletul pentru control.
Garderoba este obligatorie pentru bagaje de dimensiuni mari, umbrele, etc.
Accesul cu mâncare şi băutură în săli este strict interzis.
Vizitatorii cu handicap locomotor: expunerea accesibilă, în prezenţa unui însoţitor.


7) Muzeul Naţional de Istorie a României

Calea Victoriei nr. 12

www.mnir.ro
 


Instituţia a apărut în 1970, ca cel dintâi muzeu de arheologie şi istorie din ţară; dintâi – nu într-o perspectivă cronologică, ci sub aspectul reprezentativităţii.

În consecinţă, aici au fost aduse cele mai faimoase tezaure, în primul rând cele din metal preţios, în singurul loc public unde securitatea şi vizibilitatea puteau fi asigurate în aceeaşi măsură.

De asemenea, o mulţime de alte piese de mare valoare arheologică şi istorică au poposit în expoziţiile Muzeului Naţional, pentru a ilustra mileniile de istorie, ori, pentru mai multă acurateţe, istoria de atunci.

Muzeul Naţional de Istorie ocupă 8.000 mp şi reuneşte în cca. 60 de săli exponate deosebit de valoroase. Parcurgându-le, putem face cunoştinţă cu mărturii despre prezenţa omului pe teritoriul României încă din paleolitic (600.000 ani – 6.000 ani î.Ch.), cultura materială şi spirituală a geto-dacilor, războaiele daco-romane şi transformarea Daciei în provincie a Imperiului roman, apariţia şi definitivarea structurilor de putere ale statului în societatea medievală, domniile fanariote, revoluţia burghezo-democratică de la 1848, câştigarea independenţei, declanşarea celor două războaie mondiale şi intrarea României sub influenţă rusească.

PROGRAM

    Luni – Marţi: închis
    Miercuri – Duminică: 10.00 – 18.00
    Casa de bilete se închide cu 45 de minute înainte de încheierea programului de vizitare.

BILETE

    Intrare adulţi – 25 Lei
    Intrare pensionari – 15 Lei
    Intrare elevi, studenţi – 7 Lei

GHIDAJ

Programările se realizează cu cel puţin 48 h înainte de vizită.
 

8) Muzeul Militar Naţional

Strada Mircea Vulcănescu 125-127

www.mapn.ro/muzeumilitar (nefuncţional, momentan)

FOTO: ro.wikipedia.org

Muzeul Militar Naţional din Bucureşti a fost înfiinţat în 18 decembrie 1923 prin Înaltul Decret nr. 6064, semnat de regele Ferdinand I al României.

În sălile sale, muzeul găzduieşte o Expoziţie de Istorie Străveche, Colecţia de arme albe şi de arme de foc, Colecţia de Machete (fortificaţii şi tehnică militară), o bibliotecă cu carte şi reviste pe teme militare.

În curtea muzeului sunt expuse piese de artilerie şi diverse tipuri de tehnică militară de infanterie şi de aviaţie.

La intrarea în curte se află Monumentul Eroilor Regimentului 21 Infanterie, operă a sculptorului Spiridon Georgescu.

Contact:

Telefon: 0213195904
Fax: 0213195903
e-mail: [email protected]

Program vizite:

luni şi marti – închis
miercuri – duminică 9.00-17.00

Bilete:

– 10 lei adulţi
– 2,5 lei copiii cu vârsta peste 5 ani, elevi, studenţi şi pensionari
– gratuit pentru copiii sub vârsta de 5 ani, copiii instituţionalizaţi, elevii de şcoală militară, invalizii şi veteranii de război

9) Muzeul Municipiului Bucureşti

Bd. Ion C. Brătianu nr. 2

www.muzeulbucurestiului.ro

FOTO: ro.wikipedia.org

Muzeul de Istorie şi Artă al Municipiului Bucureşti, cu sediul central în Palatul Sutu se afla situat în preajma „kilometrului zero” al României pe Bd Brătianu nr.2, în somptuoasa reşedinţă a marelui postelnic C. Grigore Sutu, ridicată la 1833, de arhitecţii Johan Veit şi Konrad Schwink.   Istoricul Palatului Sutu  Muzeul Municipiului, înfiinţat în 1921, are un patrimoniu de peste 400.000 de obiecte a căror tipologie diversificată surprinde profilul aşezării de-a lungul secolelor, din erele preistorice până în prezent, atestând fapte, evenimente, portrete de personalităţi care dau conţinut memoriei oraşului.

Muzeul de Istorie şi Artă al Municipiului Bucureşti, cu sediul central în Palatul Sutu se afla situat în preajma „kilometrului zero” al României pe Bd Brătianu nr.2, în somptuoasa reşedinţă a marelui postelnic C. Grigore Sutu, ridicată la 1833, de arhitecţii Johan Veit şi Konrad Schwink.   Istoricul Palatului Sutu  Muzeul Municipiului, înfiinţat în 1921, are un patrimoniu de peste 400.000 de obiecte a căror tipologie diversificată surprinde profilul aşezării de-a lungul secolelor, din erele preistorice până în prezent, atestând fapte, evenimente, portrete de personalităţi care dau conţinut memoriei oraşului.

PROGRAM

    Program de vizitare: Marţi – Duminică, 10.00 – 18.00

BILETE
 

-10 lei – tur complet – adulţi
-5 lei – tur complet cu reducere – pentru elevi, pensionari, studenţi, militari, grupuri organizate
-6 lei – expoziţia Timpul oraşului – adulţi
-3 lei – expoziţia Timpul oraşului cu reducere – pentru elevi, pensionari, studenţi, militari, grupuri organizate
-5 lei – expoziţiile temporare – adulţi
-2 lei – expoziţiile temporare, cu reducere – pentru elevi, pensionari, studenţi, militari, grupuri organizate
-15 lei – filmare, fotografiere de către turişti în interiorul muzeului
Intrare gratuită pentru preşcolari şi persoane cu dizabilităţi.


10) Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR)

Bd. Dacia, 12, Sector 2

www.mlr.ro

FOTO: mediafaxfoto.ro

Muzeul Naţional al Literaturii Române adăposteşte un autentic tezaur literar format din manuscrise, cărţi, obiecte personale, obiecte de artă, fotografii, înregistrări audio-video. Acestea redau într-o imagine concentrat metaforică profunzimea, complexitatea şi frumuseţea inefabilă a literaturii române.

Taxe pentru vizitare şi pentru alte servicii:

Bilete de intrare în expoziţia permanentă – sediu:
– 6 lei/vizitator pentru adulţi
– 2 lei/vizitator pentru elevi, studenţi, pensionari, militari, grupuri organizate
– 6 lei/grup – taxa de ghidaj.
– 10 lei/vizitator – taxa audioghid

Bilete de intrare la casele memoriale:
– 4 lei/vizitator pentru adulţi
– 2 lei/vizitator pentru elevi, studenţi, pensionari, militari, grupuri organizate
– 6 lei/grup – taxa de ghidaj.

Bilete de intrare la Atelierele pedagogice ale M.N.L.R.
– 5 lei/participant pentru elevi, studenţi, adulţi
– 2 lei/participant pentru preşcolari, persoane cu deficienţe

Gratuitate pentru intrarea în expoziţia permanentă şi la Casele memoriale:
– preşcolari
– persoane cu deficienţe
– organizatorul grupului (profesor)
– muzeografi
– ziarişti, redactori la Radio şi TV
– voluntari

Taxe fotografiere în expoziţiile muzeului:
a) Profesionişti:
– mass-media, edituri – 35 lei/ fotografie
Suma se referă la solicitările venite din partea reprezentanţilor presei comerciale, precum şi ai editurilor care scot tiraje mari de manuale şcolare.
În cazul în care presa generalistă sau editurile intră în parteneriat cu MNLR, am propus diminuarea procentuală de la caz la caz a costurilor, condiţionat de publicitatea făcută instituţiei noastre de presa sau de editurile partenere. Acestea vor consemna lângă imagine apartenenţa la fondul MNLR sau faptul că provin din instituţia noastră. Vor preciza, în varianta din urmă, şi programul de vizitare al instituţiei.

– instituţii culturale de specialitate – 25 lei/ fotografie
Preţul va fi aplicat presei culturale şi unor instituţii (inclusiv şcoli), diminuarea cuantumului de la 25 lei la 35 lei fiind justificată de faptul că aceste fotografii sunt folosite de un număr restrâns de public.

– cercetători (doctorate); studenţi (licenţă) – 10 lei/ fotografie
Preţul se aplică studenţilor şi doctoranzilor care îşi pregătesc lucrările (licenţă, doctorat) şi care folosesc numai o singură dată imaginea respectivă. Precizăm, de asemenea, că am considerat util să avantajăm persoane care se instruiesc, îmbunătăţindu-şi calitatea profesională.

b) Turişti: – 30 lei/vizită.
Taxa se percepe turiştilor care doresc să se fotografieze în faţa unor vitrine, documente sau în incinte din expoziţie.

Taxe filmare în expoziţiile muzeului:
a) Profesionişti:
– mass-media – negociere prin contract
– instituţii culturale de specialitate – 50 lei/oră
– cercetători doctorate/licenţă, studenţi (filme licenţă) – 20 lei/oră
Preţurile funcţionează după principiile de la categoria „Taxe fotografiere – Profesionişti” şi sunt dublate deoarece, prin intermediul imaginii filmate, se poate capta mult mai multă informaţie decât prin fotografiere. Şi în acest caz, cercetătorilor (doctorate, licenţă) care vor să se perfecţioneze profesional li se vor percepe taxe diminuate.
Se exceptează de la plata taxelor de filmare echipele de televiziune care promovează expoziţiile muzeului şi evenimentele culturale organizate de muzeu.

11) Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”

Str. Candiano Popescu nr. 2 (Parcul Carol I)

www.mnt-leonida.ro


 

Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida” prezintă în cadrul expoziţiei sale de bază un mare număr de exponate ce marchează momente din istoria ştiinţei şi tehnicii. De asemenea, periodic, muzeul organizează expoziţii temporare, folosind obiecte aflate în patrimoniul propriu, pentru a promova diverse personalităţi sau subiecte de interes.

Program de vară (aprilie – octombrie):

Miercuri-Duminică
Luni, marţi     10:30 – 18:00
Închis
Accesul în muzeu este permis până la 17:30.

Program de iarnă (noiembrie – martie):

Miercuri-Duminică
Luni, marţi     9:30 – 17.00
Închis
Accesul în muzeu este permis până la 16:30.

De asemenea, muzeul este închis în următoarele zile:
   • 1 şi 2 ianuarie;
   • prima şi a doua zi de Paşte;
   • prima şi a doua zi de Rusalii;
   • 1 mai;
   • 15 august;
   • 1, 25 şi 26 decembrie

Biletul de intrare este valabil întreaga zi. Vizitatorii sunt rugaţi să păstreze biletul pentru control.

Tarife pentru vizitarea expoziţiei
      Intrare în expoziţia de bază sau în cea temporară: 6 Lei/persoană
      Intrare în ambele expoziţii: 10 Lei/persoană
      Servicii de ghidaj: 50 Lei/grup
      Foto/video amatori (fără stativ şi bliţ): 10 Lei/persoană

Beneficiază de reducere cu 50% a tarifului de intrare:
   • elevii şi studenţii;
   • persoanele cu handicap mediu şi uşor;
   • veteranii de război şi văduvele de război.
Beneficiază de gratuitate la acces:
   • copiii instituţionalizaţi, până la vârsta de 18 ani;
   • copiii preşcolari (până la 5 ani);
   • persoanele cu handicap grav şi accentuat, şi însoţitorul acestora;
   • angajaţii din reţeaua muzeală, din reţeaua Electrica şi Electrica Serv şi din Ministerul Culturii.
   • voluntarii implicaţi în activităţi la MNT;
   • persoanele ce au donat obiecte muzeului;
   • delegaţiile oficiale şi alte delegaţii cu caracter cultural;
   • participanţii la vernisaje şi manifestări educative organizate de MNT şi coorganizatori;
   • vizitatori în baza unor acorduri cu diverse instituţii;
   • posesorii cardurilor ICOM;
   • vizitatorii cu ocazia Zilei Internaţionale a Muzeelor şi Nopţii Muzeelor.
               Reducerile şi gratuităţile se aplică doar pe baza documentelor doveditoare valabile.
               Accesul cu mâncare şi băutură în săli este strict interzis.

12) Muzeul CFR –  Gara de Nord

Calea Griviţei 193B

www.cenafer.ro/muzeul-cfr (nefuncţional, momentan)

FOTO: www.forumtrenuri.com

Muzeul CFR din Bucureşti a fost inaugurat la 10 iunie 1939, sub denumirea Muzeul Ceferiştilor, în cadrul serbărilor „Ceferiadei”, care aniversau 70 de ani de la deschiderea liniei de cale ferată Bucureşti Filaret-Giurgiu. Locaţia iniţială a fost în parcul şi arenele Stadionului Giuleşti.

În primavara anului 1953 a fost înfiinţat Muzeul Tehnic al Căilor Ferate, amenajat în actuala clădire din Calea Griviţei 193 B, care se află în imediata apropiere a Gării de Nord din Bucureşti. În iulie 1968 muzeul a fost închis pentru reamenajare şi a fost redeschis cu ocazia sărbătoririi centenarului liniei Bucureşti Filaret-Giurgiu, în anul 1969.

Din cauza lucrărilor pentru construirea staţiei de metrou ,,Gara de Nord’’, de la începutul anilor 90, în 1991 a fost demolată mica hală ce adăpostea garnitura ,,Călugăreni’’, iar exponatele au fost mutate în celelalte săli ale muzeului sau conservate în depou.

BILETE

Adulţi: 3 lei

Elevi, studenţi, pensionari: 1 leu
    
PROGRAM

Luni şi Marţi: închis
Miercuri – Duminică: 10 – 16

13) Muzeul Pompierilor

Bd. Ferdinand I, nr. 33 / zona Foişorul de Foc

www.muzeulpompierilor.ro

La 17 septembrie 1963, în Cartea de onoare a Muzeului Pompierilor, pe prima pagină s-a înscris: ”Deschis în cinstea Zilei Pompierilor din Republica Populară Română, ca semn de cinstire a tradiţiilor glorioase de luptă ale pompierilor şi de înaltă preţuire a muncii contra incendiilor”.

Muzeul Pompierilor constituie o realizare importantă pe tărâmul educaţiei cetăţenilor, un mijloc important de popularizare a regulilor şi măsurilor de pază contra incendiilor.

În anii 1891-1892, în mijlocul Bucureştiului, la intersecţia Bulevardului Ferdinand I cu Strada Traian s-a realizat noul Foişor de foc, loc anume ales, de unde se realiza supravegherea şi anunţarea posturilor de pompieri, prin mijloace specifice epocii, despre apariţia unor incendii nu numai în centrul urbei, dar şi în cartierele ei…

Foişorul de Foc avea să-şi îndeplinească rolul pentru care a fost construit mai bine de 42 de ani, până la modernizarea posibilităţilor de anunţare a incendiilor, prin apariţia şi dezvoltarea posturilor telefonice, când nici spaţiul pentru adăpostirea subunităţii de pompieri şi a mijloacelor de luptă nu mai corespundeau.

În această situaţie, Primăria generală a capitalei şi Comandamentul Pompierilor Militari au trecut la realizarea construcţiei postului de pompieri ”Regele Ferdinand I”, în cartierul Obor, iar vechiul amplasament Foişorul de Foc devine Muzeul Pompierilor, după mai bine de un sfert de veac de la mutarea postului de pompieri de la Foişorul de Foc.

Program de vizitare:

– Luni – Vineri: 08:00 – 16:00
– Sâmbăta şi Duminica: pentru grupuri organizate care se vor anunţa în prealabil la nr. de telefon 0212522884

Preţul biletului de intrare:

– Elevi, studenţi şi pensionari = 1,50 lei
– Adulţi = 3 lei
– Taxă de ghidaj = 3 lei

14) Muzeul Curtea Veche – Palatul Voievodal

Strada Franceză 25

www.muzeulbucurestiului.ro/palatul-voievodal-curtea-veche.html

Înfiinţat la 27 aprilie 1972, Palatul Voievodal reprezinta cel mai vechi ansamblu medieval existent astazi in Bucuresti. Aflat in matca de formare a orasului, Muzeul Curtea Veche este organizat în vestigiile Palatului Voievodal.

Curtea Domnească a Bucureştilor a fost reşedinţa domnitorilor Ţării Româneşti timp de aproape trei secole şi jumătate, polarizând întreaga viaţă politică, socială, economică şi culturală a capitalei noastre.

Program:

  • Luni-Duminică: 10:00 – 18:00

Bilete:

– 5 lei adulţi,
– 2 lei elevi, studenţi, pensionari. 
Taxa de ghidaj: 6 lei/persoană
Intrarea gratuită în prima sâmbătă a fiecarei luni.

15) Muzeul Naţional Cotroceni

Bulevardul Geniului 1

www.muzeulcotroceni.ro

FOTO: mediafaxfoto.ro

Muzeul Naţional Cotroceni, instituţie reper în rândul muzeelor cu specific memorialistic, desfăşoară o activitate intensă şi variată, cu caracter cultural – ştiinţific şi educativ, concentrată pe promovarea valorilor istoriei şi artei naţionale şi universale, din ultimele trei secole, în conformitate cu cerinţele actuale ale muzeologiei şi ale publicului vizitator.

Expoziţiile temporare cu tematică diversă, conferinţele, simpozioanele, dezbaterile la nivel naţional şi internaţional, lansările de carte, concertele reflectă varietatea şi complexitatea activităţilor culturale desfăşurate anual.

Prin programele de pedagogie muzeală sunt promovate şi tinerele talente din domeniul artelor plastice şi muzicale. Concertele organizate cu ocazia sărbătorilor de Paşte şi de Crăciun, susţinute de reputaţi artişti din ţară şi străinătate au devenit o tradiţie în peisajul cultural bucureştean, bucurându-se de o mare popularitate.

Muzeul Naţional Cotroceni, important monument de arhitectură se impune prin oferta sa culturală ca un obiectiv turistic de elită, trecându-i pragul numeroşi vizitatori români şi străini. Proiectele şi programele culturale ale Muzeului Naţional Cotroceni au atras publicul tânăr, care reprezintă marea majoritate a vizitatorilor.

Pe viitor, misiunea Muzeului Naţional Cotroceni va continua să fie promovarea patrimoniului cultural naţional şi internaţional.

Vizitarea Muzeului Naţional Cotroceni se face în grupuri programate, de maxim 15 persoane, doar cu ghidaj de specialitate în limbile română, engleză, franceză, italiană, iar fără programare, în limita locurilor disponibile, prin ataşare la grupurile deja programate.


        Program de vizitare:

Muzeu: marţi – duminică
             orele 9.30 – 17.30 (16.30 – ora de intrare a ultimului grup)

Expoziţii: marţi – duminică
                 orele 9.30 – 17.00

Biserica Cotroceni: marţi – duminică – acces gratuit
                               orele 9.30 – 17.30 (16.30 – ora de intrare a ultimului grup)
Biserica fostei mănăstiri Cotroceni se vizitează la sfârşitul turului de muzeu.
Pentru persoanele care doresc să viziteze doar biserica nu este necesară programarea telefonică.

Închis: 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, prima şi a doua zi de Rusalii, 15 august, 1 Decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun.
Casa de bilete şi standul muzeului se închid cu 30 de minute înainte de terminarea programului de vizitare.

        Programări vizite:

Telefon: 021.317.31.07 (de luni până vineri între orele 9.30 – 16.30)
E-mail: [email protected] (cu cel puţin o zi înainte, luni – joi între orele 9.30 – 16.00, vineri între orele 9.30 – 13.00)
Fără programare, în limita locurilor disponibile, prin ataşare la grupurile deja programate.

        Tarife de vizitare:

Vizitatori români: 12 lei / persoană
Vizitatori străini: 27 lei / persoană (12 lei preţ acces muzeu şi 15 lei taxă ghidaj limbă străină)
Elevi clasele V-XII, studenţi, pensionari: 6 lei / persoană
Elevi clasele I-IV: 4 lei / persoană
Elevi şi studenţi străini: 21 lei / persoană (6 lei preţ acces muzeu şi 15 lei taxă ghidaj limbă străină)
Gratuit: – veterani de război
             – preşcolari
             – persoane cu handicap
             – eroi ai Revoluţiei
             – membri I.C.O.M., I.C.O.M.O.S.
             – membrii U.A.P.
             – specialişti din muzee şi biblioteci
             – membrii Societăţii Colecţionarilor de Artă din România
Expoziţii temporare: 5 – 10 lei / persoană (în funcţie de expoziţie)
Expoziţiile temporare se pot vizita fără programare
Expoziţii deschise în prezent: Expoziţie de pictură Ioan Iacob, 25 septembrie – 25 octombrie, tarif vizitare – 5 lei
                                               Biserica mănăstirii Cotroceni. Istorie, spiritualitate şi artă, expoziţie permanentă, tarif vizitare – 15 lei

        Tarife pentru fotografieri şi filmări video:

Taxă de fotografiere amatori (fără bliţ sau trepied) – 40 lei / aparat
Taxă de filmare amatori – 150 lei / aparat
Fotografierea şi filmarile profesionale în cadrul Muzeului Naţional Cotroceni se realizeaza pe bază de solicitare adresată directorului, la adresa de e-mail: [email protected] sau fax: 021.312.16.18, cu cel puţin o săptămână înainte
Nu se pot realiza fotografii şi filmări pentru evenimente cu caracter privat: nuntă, botez etc.

        Regulament de vizitare:

În cadrul Muzeului Naţional Cotroceni
       Este obligatorie:   – prezentarea unui act de identitate la intrarea în muzeu (buletin, carte de identitate, paşaport)
                                    – folosirea garderobei pentru haine şi bagaje
                                    – folosirea încălţămintei de protecţie (papuci)
       Este interzis:        – accesul cu mâncare şi băutură în muzeu
                                    – părăsirea grupului pe parcursul vizitei
       Vizitatorii sunt rugaţi să păstreze biletul pentru control.

16) Observatorul Astronomic Vasile Urseanu

Bulevardul Lascăr Catargiu 21

www.astro-urseanu.ro

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” al Municipiului Bucureşti, este o instituţie muzeistică, destinată popularizării astronomiei, subunitate a Muzeului Municipiului Bucureşti. Prin dotările şi facilităţile sale, ca o fereastră deschisă spre cer, el oferă tuturor celor interesaţi posibilitatea urmăririi prin lunetă a spectacolului bolţii cereşti. Date despre programul de vizitare se găsesc aici!

17) Muzeul Naţional „George Enescu”

Calea Victoriei 141

www.georgeenescu.ro

Muzeul Naţional „George Enescu” se află în Palatul Cantacuzino, una dintre cele mai frumoase clădiri din Bucureşti. Somptuoasa intrare, umbrită de imensa copertină în cel mai autentic stil Art Nouveau, anunţă că aici luxul şi rafinamentul de epocă s-au întâlnit pentru a ridica pe Podul Mogoşoaiei de ieri, astăzi Calea Victoriei, la numărul 141, unul dintre cele mai strălucite şi impunătoare palate bucureştene.

În trei săli ale Palatului Cantacuzino se desfăşoară cronologic expoziţia permanentă, ce cuprinde, între altele, fotografii, manuscrise, documente diverse, diplome, decoraţii, desene, busturi, instrumente muzicale, fracul şi costumul de academician al Academiei Române, masca mortuară şi mulajul mâinilor artistului.

Atmosfera de-odinioară se regăseşte în intimitatea casei din spatele palatului, auster amenajată, devenită Casa Memorială „George Enescu”.

Amplasat într-un spaţiu de excepţie, Muzeul Naţional „George Enescu” este investit deopotrivă cu valoare istorică, culturală, artistică şi turistică. Patrimoniul său permite recompunerea istoriei unei vieţi şi cariere de excepţie, puse în slujba muzicii româneşti şi a afirmării sale în context universal.

1. TARIFE PENTRU VIZITARE

    adulţi: 6 lei/persoană;
    pensionari: 3 lei/persoană;
    posesori ai cardului Euro     elevii şi studenţii, inclusiv studenţi ai facultăţilor particulare acreditate, beneficiază de reducere 75 % din tariful perceput adulţilor, preţul unui bilet fiind de 1,5 lei/persoană;
 

PROGRAM

Luni: Închis
Marţi – Duminică: 10.00 – 17.00 (intrarea până la ora 16.30)

Acces gratuit în data de 26 a fiecărei luni

 
TAXA INTRARE

    Adulţi: 6 lei
    Pensionari: 3 lei

ACCES GRATUIT

    în data de 26 a fiecărei luni sau în ziua lucrătoare imediat următoare a lunii, daca data de 26 cade într-o zi când instituţia este închisă pentru public (prima zi de miercuri din luna NU mai este cu acces gratuit!)
    delegaţii oficiale şi alte delegaţii cu caracter cultural
    angajaţi ai reţelei muzeale, MCCPN, serviciilor deconcentrate ale MCCPN
    copii preşcolari
    persoane cu dizabilităţi şi persoana însoţitoare
    copii în vârstă de până la 18 ani, în perioada vacanţelor şcolare
    elevii, studenţii cadrele didactice de la şcolile, liceele şi universităţile de muzică din ţară, pe baza legitimaţiilor
    elevi şi studenţi cetăţeni români, inclusiv cei din afara graniţelor ţării, bursieri ai statului român

REDUCERE 75 % din preţul unui bilet, respectiv 1,50 lei

    elevi şi studenţi, inclusiv studenţi ai facultăţilor particulare acreditate
    adulţii cu handicap mediu şi uşor
    posesorii de carduri “Euro

18) Muzeul Băncii Naţionale a României

Strada Doamnei 8

www.bnro.ro/Muzeu

Localizat în Centrul Istoric al Bucureştiului, în Vechiul Palat al Băncii Naţionale a României, Muzeul Băncii Naţionale a României găzduieşte o importantă colecţie numismatică, ce reflectă circulaţia monetară pe teritoriul României, de la monedele cetăţilor greceşti de pe ţărmul vest-pontic (sec. V î. Hr.), la denominarea leului din anul 2005.

Expoziţia permanentă pune un accent special pe istoria monedei naţionale, privită atât ca instrument de influenţare a vieţii cotidiene, cât şi ca produs artistic, ce exprimă evoluţii culturale şi ideologice din cursul ultimelor două secole.
Informaţii pentru vizitatori

Vizitarea colecţiei Băncii Naţionale a României se face sub formă de grup organizat, prin programare (e-mail) urmată de confirmare. Grupurile beneficiază de tur ghidat, iar vizitarea este gratuită. Accesul vizitatorilor este permis prin Str. Doamnei nr. 8, sector 3, Bucureşti, cu respectarea procedurilor specifice de acces controlat în Banca Centrală.

Deschis turiştilor, fără taxă de vizitare. Program: 10:00-16:00 (la cerere)

BONUS

20) Grădina Botanică

Şoseaua Cotroceni 32

www.gradina-botanica.ro

Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” a Universităţii din Bucureşti sărbătoreşte în acest an 150 de ani activitate. Înfiinţată în anul 1860, în timpul domniei lui Al. I. Cuza, Grădina Botanică din Bucureşti este o instituţie de cultură, educaţie şi cercetare, un factor activ în procesul general de conştientizare a relaţiei dintre om şi natură, prin prisma necesităţii conservării diversităţii vegetale. Un adevărat muzeu natural… în natură!
 

TELEFON: 021 410 91 39 (luni-vineri 07:30 – 15:30)
E-MAIL: [email protected]

PROGRAM:
Grădina Botanică “Dimitrie Brândză”  – zilnic între orele 08-20 (1 aprilie-31 octombrie)
(spaţii exterioare)                                – zilnic între orele 09-17 (1 noiembrie-31 martie)

Muzeul Botanic  –  luni, marţi, miercuri, joi: 10-15                             
                          –  sâmbătă, duminică: 09-13

Serele de Expoziţie: – marţi, joi, sâmbătă, duminică: 09-13                                
Serele de expoziţie sunt în renovare şi nu se vizitează decât unele compartimente.
               
Pavilionul Pădurea Tropicală: – marţi, joi, sâmbătă, duminică: 09-13

Intrarea este gratuită pentru preşcolari şi studenţii Universităţii din Bucureşti.

TARIFE

Spaţiile exterioare ale Grădinii Botanice
• bilet întreg: 5 ron
• bilet redus: 2 ron

Muzeul Botanic
• bilet întreg: 2 ron
• bilet redus: 1 ron

Sere
• bilet întreg: 2 ron
• bilet redus: 1 ron

Bilete reduse: pensionari, elevi, studenţi
Abonament lunar (intrări nelimitate în Grădina Botanică timp de o lună calendaristică): 40 ron

TARIFE ALTE SERVICII
Taxa pentru altoire citrice – 62,00 lei/buc
Taxa de consultanţă de specialitate (durata maximă de 30 min/consultaţie) –  25,00 lei/consultaţie
Taxa de filmare spaţii exterioare (film lung/scurt metraj) – taxa se percepe pentru tot intervalul de timp în care echipa de filmare şi echipamentul aferent se afla pe teritoriul Grădinii Botanice – 248,00 lei/oră
Taxa de filmare sere (film lung/scurt metraj) – taxa se percepe pentru tot intervalul de timp în care echipa de filmare şi echipamentul aferent se afla pe teritoriul Grădinii Botanice – 373,00 lei/oră
Taxa de fotografiere (profesionişti) – 124,00 lei/oră
Taxa utilizare spaţii exterioare pentru evenimente ecologice – 186,00 lei/oră
Taxa utilizare spaţii pentru expoziţii (picturi, sculpturi, desene) – 186,00 lei/zi
Închirieri plante – pentru o perioadă de 1-7 zile – 15% din valoarea de inventar/zi
Închirieri plante – pentru o perioadă ce depăşeşte 7 zile – 10% din valoarea de inventar/zi