Delia Antal a susţinut protestul desfăşurat ieri la Londra, în faţa sediului Channel 4

Apropo.ro / 23.02.2015, 09:00
Delia Antal a susţinut protestul desfăşurat ieri la Londra, în faţa sediului Channel 4
Actriţa şi regizoarea este indignată de documentarul despre imigraţii români difuzat de postul britanic Channel 4!
Actriţa şi regizoarea Delia Antal este stabilită de zece ani la Londra dar nu a uitat nici o clipă că este româncă. Telespectatoare fidelă a postului Channel 4, după ce a urmărit primul episod din documentarul „The Romanians Are Coming” (Vin românii), transmis de această televiziune, Delia Antal a luat foc! Ea a decis astfel să le transmită o scrisoare deschisă celor de la Channel 4, în care îşi exprimă indignarea faţă de nedreptatea care consideră că s-a făcut la adresa românilor, pe care a postat-o pe pagina sa oficială de Facebook.
  
“Dragi protestanţi,
 
Am trimis o scrisoare la Channel 4, rugându-i să ni se facă dreptate şi să ecranizeze trilogia de documentare „Wild Carpathia”, adevărata Românie. În primul rând vreau să se ştie că eu doresc ca noi, the UK şi UE dorim să ajutăm să integrăm romii. Toate naţiile de pe această planetă sunt acceptate, doar ei NU. Este inuman! Şi ei sunt tot oameni! Cunosc situaţia şi capabilitatea lor, ca şi voi de altfel, şi sper ca odată cu acest protest o să ajutăm şi iniţierea integrării lor în societate”, spune actriţa. 
 
 
Aici puteţi citi scrisoarea Deliei Antal  către Channel 4:
 
„Vă scriu pentru a-mi exprima admiraţia faţă de programele voastre de foarte bună calitate. Din păcate, am simţit o mare dezamăgire şi tristeţe când am urmărit documentarul „Vin românii”. Să le fie ruşine celor care au venit cu această idee şi i-au folosit pe oamenii săraci în felul acesta lipsit de scrupule. Titlul este greşit şi documentarul nu reprezintă România, ci pe cei mai săraci dintre romi. Se pare că ei au fost plătiţi pentru a accepta să fie filmaţi şi să spună anumite lucruri. Românii sunt oameni mândri, educaţi şi muncesc din greu în Marea Britanie şi pretutindeni. Oricât de mândră aş fi că sunt româncă, iubesc Anglia. Aici e casa mea şi a fost casa mea aproape o treime din viaţă şi sper că se va face dreptate pentru toţi românii.
Vă rog frumos să transmiteţi documentarul „Wild Carpathia 1, 2 şi 3”, pentru a face dreptate întregii naţiuni. Să vă spun câte ceva despre romi. Ei sunt peste tot, inclusiv în Anglia şi rădăcinile lor sunt în India, indiferent de ţara în care au paşaportul. (…) Nu e nimic greşit cu nicio naţiune de pe planetă. Cu toţii suntem egali, indiferent de locul din care venim. Se pare că orice naţiune este acceptată pe planeta aceasta, mai puţin romii, iar acest lucru trebuie să se schimbe! Ei au calităţi şi, cu ajutor, vor demonstra că sunt oameni buni, la fel ca toţi ceilalţi. (…) UK, UE şi România, vă rog să încercaţi să-i acceptaţi pe aceşti romi săraci, mai ales că sunt oameni la fel ca noi şi sunt capabili să muncească şi să evolueze. Au nevoie de ajutor. Ei vor să muncească, să fie normali, nimic mai mult. Mi se rupe inima văzându-i atât de neajutoraţi şi observând felul în care toată lumea profită de ei. Documentarele precum „Vin românii” nu sunt drepte şi distrug reputaţia unei naţiuni şi vă rog să urmăriţi şi să transmiteţi documentarul despre adevărata Românie, „Wild Carpathia 1, 2, 3″, făcut de nişte britanici foarte inteligenţi, mai ales că însuşi Prinţul Charles promovează România şi are numai lucruri bune de spus despre ea”, a postat actriţa, producătoarea şi regizoarea Delia Antal pe binecunoscuta reţea de socializare.
 
 
De asemenea, Delia Antal a susţinut protestul desfaşurat ieri la Londra, timp de patru ore, în faţa sediului Channel 4. Acesta a fost organizat de  către o studentă la jurnalism în Londra, Andreea Sima. La protestul de ieri şi-au anunţat participarea 630 de persoane, 182 spunând, pe pagina de Facebook creată special pentru acest eveniment, că poate vor merge la mitingul care se va desfăşura în faţa sediului televiziunii britanice din Londra.
 
„Protestăm faţă de modul în care Channel 4 a decis să trateze problema imigraţiei românilor. Considerăm că abordarea din documentarul “Vin Românii’ este nedreaptă faţă de cetăţenii români care muncesc şi studiază în Marea Britanie”, afirmă organizatorii evenimentului, pe pagina de Facebook.